fbpx

Fatbike élmények hóban pazar kilátással a Magas-Tátrára

Készülj fel! Kipróbálod Szlovákia legnagyobb síközpontjának sípályáit vagy a sífutó pályák kilométereit és a fatbike is „jóllakik” az Alacsony-Tátra déli oldalának páratlan panorámájával.

Élvezd a lesiklást a kétezresekről és a vagány száguldást a hegyről

A Felső-Garammentén (Horehronie) különböző nehézségi szintű lesiklópályák és adrenalindús freeride zónák várnak. A jól karbantartott lejtőket kedvelni fogják a kezdők és azok is, akik már megérettek a világbajnokságra. A tengerszint feletti magasságnak és a hóágyúknak köszönhetően hóhegyek várnak hógaranciával az egész téli szezonban decembertől egészen március végéig. Az alacsony-tátrai Jasná síközpont Szlovákia legnagyobb síarénájával rendelkezik. A Chopok (2024 méter tengerszint feletti magasság) mindkét oldalán remek feltételek biztosítottak a téli sportoláshoz és szórakozáshoz.

Jasná környékén további síközpontokban is ideális a síelés gyerekes családok és tapasztalt síelők részére egyaránt. A felújított Ski, Golf & Hotel Resort Tále, a Mýto Ski & Fun Centrum és a Ski Telgárt rezortokban mindenki megtalálja a kedvére valót. Tálen ne hagyd ki a snowtubingot, magyarosítva hófánkot, ami egy vad száguldás felfújt gumikeréken. Ha nem mindennapi élményeket keresel, akkor Feketebalogot (Čierny Balog) ajánljuk, ahol paraglidingra teremtett domb várja a repülni vágyókat.

Jasná síközpont, Alacsony-Tátra/ © OOCR Region Horehronie (Felső-Garammente)

Felső-Garammente nevezetességei után gyalog és sífutónyomon

Rendezett sífutó pályák kilométerei vezetnek a Felső-Garammente egyedi látványosságaihoz. A Király-hegy (Kráľova hoľa) alatt fekvő Telgárt településről könnyedén eljuthatsz a legendás Chamkova stodola nevű faházhoz, amely Szlovákia egyik leggyakrabban fotózott helyeinek egyike. Kihagyhatatlan úti cél a Chmarosi-viadukt is, amely mintha J. K. Rowling könyvéből származna. A kilenc százméteres kőívre való kilátásban egy kávé mellett megpihenve a közeli Depo Caféban lehet a legkellemesebben gyönyörködni. A harmincas évek stílusában berendezett kávézóként működő vagon nemcsak a vonatrajongókat ejti rabul, de az igényes dizájner szemet is elbűvöli.

Kivételes élmény az esti sífutás a megvilágított behavazott Gray Bear golfpályán a Golf & Hotel Resort Tále üdülőközpontban. Sífutás közben az Ördöglakodalma-hágó (Čertovica) közelében egy óriáspadon is szelfizhetsz, amelynek fotója jó néhány „tetsziket” szerezhet. Jó időben egészen a körmöcbányai Skalka pri Kremnici ferrata-paradicsomig lehet ellátni innen. A kedvelt turistaútvonalak hegyi menedékházak mellett haladnak el, ahol felfrissülhetsz, kivárhatod a kedvező időjárási feltételeket vagy akár éjszakázhatsz is. Többek között látogass el az Andrejcová farönk menedékházhoz vagy a Király-hegy (Kráľova hoľa) alatt található hegyi menedékházhoz, ahol síalpinista felszerelést is lehet kölcsönözni.

Andrejcová menedékház/ © OOCR Region Horehronie (Felső-Garammente)

Fatbike túra a Király-hegyre pazar kilátással a Magas-Tátrára

A telet is kerékpáron élvezed igazán, vagy csak ki szeretnéd próbálni a hóban való tekerést? Šumiac faluban minőségi fat e-bike kerékpárt kölcsönöznek szöges gumiabronccsal, amellyel a fenséges Király-hegy (1946 méter tengerszint feletti magasság) csúcsát is könnyedén meghódíthatod. Nyomd a pedált eddig ismeretlen erővel és élvezd az izgalmas tekerést a hóban egészen Közép-Európa legmagasabban fekvő kerékpáros úticéljához. Az út végén jutalomként a Magas-Tátra impozáns panorámája tárul eléd, de a látóhatáron feltűnik az Alacsony-Tátra gerince és a festői felső-garammenti völgy is.

Fatbike-kal feljuthatsz a Király-hegyre (Kráľova hoľa) / © OOCR Region Horehronie (Felső-Garammente)

A havas élményekhez adj hozzá egy kirándulást is a Šumiaci-völgybe, ahol egy kis házikó áll az erdő ölelésében. A Demova kúpieľka név Szlovákia első és legrégebbi szaunáját takarja. Az 1919-ben épített szaunát nemrég újították fel és egy kivételes múzeumként funkcionál, amely egy nagy lovestory bizonyítéka. Miről szól ez a szerelmi történet? Megtudhatod a helyszínen. Nemsokára egy új működő természetes szaunával is bővül a kínálat. Felső-Garammentén szép az élet!

Tervezz be egy tökéletes téli üdülést Szlovákiában. Tippeket a www.slovakia.travel/hu weboldalon találsz.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo