fbpx

Életmódtippek a női egészség fokozására

A női egészség másfajta törődést igényel, mint a férfi, az anatómiai, biológiai és életciklusbeli különbségek miatt. Emellett a női test más hormonális változásokon megy keresztül, például a menstruáció és a terhesség során. Most arra keressük a választ, hogy milyen speciális életmódbeli tippeket fogadhatunk meg nőként az egészségünk érdekében. 

Figyeljünk a testsúlyunkra!

Egészségünk egyik alappilléreként a testsúlyt említhetjük meg, hiszen számos módon összefügg a női egészséggel. Emiatt pedig a testmozgás kulcsfontosságú szerepet játszik a testi-lelki egyensúlyunk megőrzésében és javításában. Nézzük, pontosan milyen módokon lehet hatással a női szervezetre az, hogy mennyit mutat a mérleg!

Menstruációs ciklus

Ha túl alacsony vagy éppen túl magas a testsúlyunk, azzal megváltoztathatjuk hormonjaink működését és befolyásolhatjuk a menstruációs ciklusunkat. Alacsony testsúly esetén a menstruáció akár el is maradhat (amenorrhea), ami hatással lehet a termékenységre is.

Termékenység

A testsúlykontroll segítségével fenntarthatjuk az egészséges ovulációt és fogamzóképességünket. A túlzott, vagy az alacsony testzsír is csökkentheti a termékenységet.

Terhesség és szülés

Ha optimális testsúllyal rendelkezünk, akkor nagyobb eséllyel lesz problémamentes a terhesség időszaka és szülés is. A megfelelő tápanyagbevitel és a normál testsúly fenntartása segíthet minimalizálni a terhességi komplikációk kockázatát.

Specifikus egészségügyi problémák

Testsúlyunk befolyásolhatja, hogy megjelennek-e nálunk a speciálisan nőknél jelentkező egészségügyi problémák. Ilyen például a policisztás ovárium szindróma (PCOS) vagy a mióma is.

Járjunk rendszeres ellenőrzésekre!

A testsúlykontroll mellett számos rendszeres szűrővizsgálat is segíthet az egészséges életmódunk fenntartásában. Célszerű az ellenőrzéseket az életkorunkhoz, az egészségi állapotunkhoz és a családi kórtörténetünkhöz igazítani!

Nőgyógyász

Egy nő számára évi minimum egy alkalommal elengedhetetlen a nőgyógyászati kivizsgálás! Ennek több oka is van, de a legfontosabb talán az, hogy a méhnyakrák korai stádiumban történő felismeréséhez és megelőzéséhez rendszeresen részt kell venni a méhnyakrák-szűréseken.

Mammográfia

Az emlőrák időben történő felismeréséhez ajánlott rendszeresen önvizsgálatot végezni és a megfelelő életkorban, általában 40 év felett emlőszűrésen részt venni, például mammográfián.

Bőrgyógyász

A bőrgyógyászati vizsgálat nem csak a rendszeres bőrrákszűrésben lehet a segítségünkre. A hormonális változások, mint például a terhesség vagy a menopauza is hatással lehetnek a bőrünk állapotára. A bőrgyógyász segíthet az ezzel kapcsolatos problémák kezelésében.

Fogászat

A hormonális változások – amit például a terhesség vagy éppen a menopauza idején tapasztalhatunk – is hatással lehetnek a szájüregünk és a fogaink állapotára. A fogászati vizsgálatok lehetővé teszik a szájban jelentkező problémák időben történő kezelését.

Vérvizsgálatok

A vérkép, a vese- és májfunkciós tesztek, a hormonmérések és más vérvizsgálatok segíthetnek az általános egészségi állapotunk megfigyelésében és a potenciális problémák korai felismerésében.

Ne hanyagoljuk a rendszeres szűréseket csak azért, mert attól tartunk, hogy valamelyik tesztünk pozitív lesz. Ha már bekövetkezett a baj, azaz valamilyen egészségügyi problémának nézünk elébe, akkor sincs veszve minden! Bizonyos életmódbeli változtatásokkal felvehetjük a harcot egyes betegségek ellen és akár elkerülhetjük azt is, hogy komolyabb orvosi beavatkozásnak kelljen kitenni magunkat. Jó példa erre a mióma gyógyítása házilag, hiszen számos módszer a rendelkezésünkre áll a megelőzésre vagy a tünetek enyhítésére. 

Kerüljük a rossz szokásokat!

A káros szokások elkerülésével például felkészíthetjük testünket arra, hogy lehetséges legyen a mióma gyógyítása házilag. A dohányzás és az alkoholfogyasztás is összefüggést mutathat a mióma kialakulásával, mivel az alkohol, a nikotin, valamint a dohányfüstben található káros anyagok negatív hatással lehetnek a méh vérellátására és annak hormonális egyensúlyára. De a túlzott koffeinfogyasztás és a drogfogyasztás is komoly veszélyt jelentenek szervezetünkre!

Gyengíthetik az immunrendszerünket, növelhetik a rák, a szívbetegségek és máskrónikus betegségek kockázatát. A terhesség alatt különösen káros hatással lehetnek ránk, és persze a magzatra is!

Speciális gyakorlatok

A speciális gyakorlatok, mint például a Kegel-torna, eredetileg a medencefenék izmainak erősítésére és szabályozására szolgál, ami különösen a terhesség alatt és a szülés után fontos. Azonban a medencefenék izmait erősítő gyakorlatoknak közvetett hatása lehet a mióma kezelésére vagy a tüneteinek enyhítésére is. 

Végezhetünk olyan jógagyakorlatokat is, amelyek kifejezetten a női testre és annak szükségleteire fókuszálnak. Ilyen például a szőnyegpóz, ami enyhíti a menstruációs görcsöket, vagy a holdpóz, ami támogatja a hormonális egyensúlyt. Bizonyos mozgásformák, mint például a mérsékelt intenzitású kardióedzés, vagy a core-gyakorlatok segíthetnek nekünk a terhesség előtti erőnlétünk megőrzésében és a szülés utáni rehabilitációban.

Az egészség megőrzése minden nő számára kiemelten fontos és szerencsére már egyszerű lépésekkel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy hosszú és boldog életet élhessünk. Ha a testünket tiszteletben tartjuk, és odafigyelünk rá, hosszú távon élvezhetjük a vitalitást és az aktív életmódot. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a kis változtatások is nagy hatással lehetnek az egészségünkre és a mindennapjaink minőségére!

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo