fbpx

Egy egzotikus gyümölcs nyomában – fókuszban a papaja

Manapság hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a trópusi gyümölcsök. A narancs, a banán és a mangó mellett pedig már a papaja is, ami vidám, narancssárga színével és kellemes ízével szintén sokak szívébe belopta magát.

Sajnos azonban nálunk még mindig nem terem meg, ezért csak sok ezer kilométerről érkezett import áruként lehet hozzájutni, de ettől függetlenül érdemes minél gyakrabban fogyasztani, hiszen nem csak finom, hanem egészséges is.

Honnan származik a papaja?

Ez a gyümölcs Mexikó déli felén és Közép-Amerikában őshonos, de manapság Hawaii-on is sokat termesztenek belőle. Kolumbusz Kristóf egyenesen az “angyalok gyümölcsének” nevezte, különleges színe és ízvilága miatt. 

A papaja egy 5-10 méter magasra növő fán terem, érdekessége, hogy a törzse csupasz, a levelek pedig a tetején, szerteágazóan helyezkednek el. A gyümölcsök a lomb alatt, a törzsön, szorosan egymás mellett találhatóak. A papajafa igen gyorsan növő fajta, magról nevelve körülbelül 18 hónap alatt kifejlődik, és ekkor már termést is tud hozni. 

Mit érdemes tudni róla?

A papajának alapvetően két fajtája létezik, a hawaii-i és a mexikói. Hazánkban általában az előbbivel lehet találkozni a hipermarketek kínálatában, amelyeknek a húsa rózsaszínű vagy narancssárga, a közepében pedig apró fekete magok sorakoznak. Az íze intenzív, érett állapotban finom édes, sokan a sárgadinnyéhez és a málnához hasonlítják. A mexikói papaja mérete sokkal nagyobb, színe hasonló, ám az íze jóval kevésbé erőteljes. 

A formája egy nagyméretű bogyóra emlékeztet, hosszúkás, mint egy körte. A legtöbben a gyümölcs húsát fogyasztják, azt pedig kevesen tudják, hogy a magjai is ehetőek. 

Leginkább nyersen érdemes belőle csemegézni, akár önmagában, akár gyümölcssalátaként, desszertben, vagy leturmixolva smoothie-ként. A trópusi országokban teaként is fogyasztják, népszerű frissítő ital. 

Bár hazánkban recept alapanyagként kevéssé ismert, de mégis érdemes kísérletezni vele, hiszen nagyszerű fogások készíthetőek belőle. Ha pedig az ebédet rábízzuk az Interfoodra, akkor több idő marad az új ízekkel való gasztronómiai kalandozásokra.

Milyen egészségügyi előnyei vannak?

A papaja számos más gyümölcshöz hasonlóan magas rosttartalommal bír, emiatt jótékony hatása van az emésztésre, és hosszan tartó teltségérzetet okoz. Mivel a kalóriatartalma viszonylag alacsony, ezért diétába is könnyedén beilleszthető, édes íze csökkenti az édességek utáni vágyakozást. 

A benne lévő papain nevű enzim javítja az emésztőrendszer állapotát, emellett teli van vitaminokkal és antioxidánsokkal. C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, A-vitamin és luteintartalma hozzájárul a látás egészségének megőrzéséhez. 

Ezenfelül E-vitaminban is gazdag, amivel hozzájárul a haj és bőr szépségének a megőrzéséhez, az antioxidánsok pedig semlegesítik a káros szabadgyököket, és egészségesen tartják a sejteket.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo