fbpx

Divat vagy kényszer a kutya ivartalanítása?

Rengeteg pro és kontra érvet fel lehet sorolni a kutya ivartalanítása mellett vagy ellenében. Sokan alapvető egészségügyi beavatkozásként tekintenek rá, mások pedig inkább rettenetesen kellemetlen tortúrának tartják, amely csak a gazdák “kényelmét” hivatott szolgálni, pedig komoly kockázatokat is hordoz a szeretett szőrös társak számára.

Nem lesz szelídebb, de könnyebben elhízhat

Mint minden műtéti vagy egyéb egészségügyi beavatkozás előtt és után, érdemes erősíteni az állati szervezetet is. A Falatozoo.hu állateledel webáruház gyógyhatású készítmények széles választékát kínálja minden felelős gazdi és kutyája számára. Hiszen gyakran nem mindig elegendő a kutyaeleségekben található sok-sok tápanyag és vitamin. Az olyan különleges élethelyzetekben, mint például az ivartalanítás vagy akár a kikutyák megszületése is, sokkal több vitaminra és ásványi anyagra lehet szükség. Ezek használatával pedig a felépülés is sokkal gyorsabb és zökkenőmentesebb lehet. Pont mint nálunk, gazdiknál az egyes beavatkozások után.

A kutyák esetében azt tapasztalták, hogy ivartalanítást követően az alapvető tulajdonságok megmaradnak. Semmi esetre sem múlnak majd el emiatt sem a rossz, sem a jó jellemvonások. Ám nagyon fontos, hogy a hormonháztartás gyökeresen megváltozik. Sokkal inkább hajlamossá válik majd a kis vagy a nagy kedvenc az elhízásra. Azt is megfigyelték, hogy sokkal inkább lehet egészségügyi problémája, ha előtte nem is volt. És ami teljesen biztos, hogy egészen másként kell etetni.

Sok szenvedéssel jár és kockázatokat rejt

Gondolkoztál már azon, hogy valóban csak az ivartalanítás miatt lesz majd kevesebb kóbor eb? Nem inkább arról lehet szó, mint ami korábban a gyerekkori mandulaműtéteknél volt? Egy időben szinte minden 4-6 éves gyereknek kivették a manduláját. Akkor is, ha volt vele baja, akkor is, ha nem volt. Aztán kezdtek a szakemberek végre rájönni, mi is ennek a szervnek a funkciója. Mert igenis, a mandulának nagyon komoly szerepe van a szervezet védelmi rendszerében.

Talán eljön majd nem is olyan soká az az idő, amikor végre nem végeznek majd olyan sok ivartalanítást, amivel annyi szenvedést és traumát okoznak a szeretett szőrös pajtásoknak. Nem is beszélve a szövődményekről és fertőzésekről, amelyek igen komoly gondokat is okozhatnak.

Felelős állattartás

Egy szerető gazdi a kutyája jóllétét tartja elsődlegesen fontosnak, és nem helyezi a kényelmét az ő egészsége elé. Vigyáz rá és megóvja a veszélyektől. Egy ivarérett kutyahölgyre is lehet ügyelni és a fiú ebektől is hatékonyan távol lehet tartani. Más kérdés, ha egészségügyi okból van szükség az ivartalanításra. Ám ez – szerencsére – ritkábban előforduló helyzet.

Az biztos, hogy ez egy megosztó téma és még elég sokáig az is marad. Érdemes azonban megállni egy pillanatra és egy kicsit “kutyaszemmel” nézni a dologra. Ők hűséges barátaink, pont emiatt sem volna szabad a bizalmukkal visszaélnünk.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo