fbpx

Black Friday Budapesten: hová érdemes menni és más érdekes ajánlatok

Ebben az évben a Fekete péntek, vagy az úgynevezett Black Friday november 24-re esik. A Black Friday vásárlás ünnepét valamikor csak Amerikában ismerték, míg az utóbbi években ez az év egyik legkedveltebb napja, amelyre világszerte várják, mivel ezen a napon a különböző üzletek óriási kedvezményeket adnak az árukra. Sőt, már pár éve a kedvezményeket már egy héttel a Black Friday előtt kezdik, főleg az interneten, ahol akár ruházatot, akár háztartási gépeket, akár online kaszinó ajándékokat kaphat. Ebben a cikkben arról beszélünk, hogy honnan is ered a Black Friday ünnepe, megtekintjük a rövid történetét és megbeszélünk, hogy idén hol lehet találni a legjobb Black Friday ajánlatokat Budapesten.

Black Friday rövid története

A Hálaadás ünnep követő napot, amelyet általában fekete pénteknek neveznek, az év egyik legforgalmasabb vásárlási napja lett az Egyesült Államokban. Az üzletláncok hagyományosan korlátozott idejű akciókat kínálnak az áruk széles választékára, hogy a vásárlókat az üzletekbe csábítsák, miközben hasonló ajánlatokat kínálnak már az interneten is. Nos, honnan is ered a Black Friday kifejezés és miért vannak óriási kedvezmények az üzletekben? Erre a kérdésre több válasz is van. Az egyik változat szerint a kifejezés egy pénzügyi krízisből ered, amely 1869-ben történt, amikor két Wall Street-i ügynök, Jay Gould és Jim Fisk közösen felvásároltak a nemzeti aranykészlet óriási részét, annak reményében, hogy az árat az egekbe emelik majd, és hihetetlen profithoz jutnak. Viszont a tervüket nem sikerült végrehajtani, minek eredményként csődbe jutottak a leggazdagabbak és a munkások.

A másik változat szerint a Black Friday kifejezést 1961-ben, a philadelphiai rendőrök kezdték használni annak a káosznak a leírására, amely a Háladást követő napon keletkezett. Ugyanis nagyszámú külvárosi turista érkezett a városba, hogy megkezdje az ünnepi vásárlásokat, illetve részt venni a szombati, éves hadsereg-haditengerész focimeccsen. A hatalmas tömeg káoszt okozott a rendőrségnek, akik a szokásosnál hosszabbnál dolgoztak, miközben forgalmi dugókkal, balesetekkel, bolti lopással és egyéb problémákkal foglalkoztak.

A kiskereskedelmi forgalom pozitív fellendülését jelző „fekete péntek” kifejezés Amerikában országszerte csak az 1980-as évek végéig terjedt el. Amikor a kereskedők a fekete pénteket úgy írták le, mint hogy az üzletek évi nyereséget termeltek az év legnagyobb vásárlási napján az Egyesült Államokban.

Black Friday Budapesten

Hogyan terjedt el az amerikai hagyomány világszerte

A hálaadás egy egyedülálló amerikai ünnep. És az a hagyomány, hogy másnap az eladások égnek mennek annyira amerikai, mint a pulykasült és a sütőtökös pite. Miért lett tehát a fogyasztásnak ez az amerikai ünnepe a bolygó legszélesebb körben megfigyelt kiskereskedelmi eseménye, amelyen az országok legalább 50-60%-a részt vesz?

A Black Friday globálissá válása viszonylag új jelenség. A Black Friday 2008-ban lépett át Kanadába, 2010-ben az Egyesült Királyságba, 2013 körül pedig Ausztráliába és Új-Zélandba. Később a Fekete péntek elvándorolt Franciaországba és manapság globális keresések 13%-a Németországból és Brazíliából érkezik. Magyarországon első alkalommal 2014. november 28-án tartották meg a kiskereskedelemben a Black Friday nevű akciót. Vajon mivel magyarázható ez a terjeszkedés?

A Fekete Péntek terjeszkedésének egyik magyarázata a globalizáció, amely párhuzamos a közösségi média térnyerésével. A covid-19 világjárvány idején nagy lendülés érintett az online áruházakat, hiszen az emberek többsége világszerte áttért az online vásárlásra. Jelenleg ez a szituáció nem sokkal változott. Az online vásárlás manapság könnyebb, mint eddig bármikor, hiszen az emberek nincsenek hozzákötve egy országhoz. A magyarok könnyen vásárolnak cikkeket USA-ból, online fizetnek kényelmes fizetési rendszerek segítségével és a megvásárolt árut azonnal kiszállítják Magyarországra. Ezért nem csoda, hogy az olyan nyereséges esemény, mint a Black Friday gyorsan terjeszkedni kezdett világszerte az internet segítségével és szinte korlátlan lett. Bármilyen üzlettípusok használják ki ezt a lehetőséget. A Black Friday kedvezményeket találhatunk patikákban, könyvesboltokban, különböző online képzések, kurzusok, fitnesz stúdió bérletek, élő kaszinó játékok és más érdekességek elérhetővé vállnak számunkra.

Hogyan kell nyereségesen kihasználni a fekete péntek kedvezményeket?

Mindenkit vonzzák az olyan csábító feliratok, mint 70%-os kedvezmény, de mielőtt indulna a nagy vásárlásra, érdemes észben tartani egy pár hasznos szabályt:

  1. Határozza meg a költségvetést. A csábító feliratok miatt, nagyon könnyű különböző impulzusvásárlásokat végezni, amelyek miatt gyorsabban kifogy a pénzből és majd abba a helyzetbe kerül, hogy amikor talál egy ténylegesen számára szükséges cikket, nem fogja tudni azt megvásárolni. Ezért nagyon fontos betervezni egy költségvetést, hogy mennyi pénzt és milyen árukra fog költeni.
  2. Készítsen egy bevásárlólistát. Pontosabban, két ilyen listának kellene lennie. Az első azok közül a dolgok közül, amelyekre szüksége van. Itt pedig könnyítse meg feladatát egy konkrét cél kitűzésével: csak az otthoni gardrób, sportkészlet, elektronika, vagy csak a vászonszekrény frissítése. Így gyorsan kiderül, hogy pontosan mi hiányzik, például egy új sportcipőre van szüksége vagy egy új okostelefonra. A második listára pedig írja fel azokat a dolgokat, amelyek nélkül tud létezni, de amelyeket szeretne. Így, amikor vásárolni megy és nem talál azokat a dolgokat, amelyeket az első listára rögzített, vásárolhat valamit a második listáról.
  3. Ellenőrizze az árakat előre. Igen, az akciók során gyakran látni olyan árcédulákat, amelyeken a régi ár át van húzva, vagy az új árat a régi ár fölött ragasztják. De a pillanat hevében néha nehéz megérteni, hogy az ár valóban olyan jó-e. És mennyibe került ez vagy az a dolog az eladás napja előtt? Mielőtt vásárolni készül, végezze egy kis kutatást, hogy mennyibe kerültek a listára került áruk a fekete péntek előtt. Fölösleges arról beszélni, hogy nem mindegyik kereskedő tisztességes és valódi kedvezményeket ad.
  4. Ne késleltesse a választást. Úgy látszik, már mindenki megszokta, hogy a Black Friday az elmúlt években átalakult „fekete hétvéggé”, „fekete hétté” vagy akár „fekete novemberé”. Ezért a kedvezményekből bőven lehet találni, ha időt szánunk rá. Nem nehéz kitalálni, hogy minél korábban kezdődik az értékesítés, annál hamarabb kelnek el az amúgy is népszerű áruk. Ezért, ha már eldöntött, hogy mit szeretne megvásárolni, ne húzza az időt.
  5. Ne kutasson egyszerre több helyen. Ha interneten keresi az árukat érdemes 2-3 áruház után szünetet tartani. A sok információ megtekintése után az agyunk gyorsan elfárad és a figyelmünk sokkal gyengébb lesz ezért.

Összegzésként

Talán fölösleges azt említeni, hogy fekete péntek kedvezményeket egyformán kínálják a hagyományos és online üzletek. Abban az esetben, ha nincs kedve elvándorolni például a Corvin vagy Etele pláza bevásárló központokba, nyugodtan végezheti a vásárlást a mobilján vagy a laptopján. Nézzük meg, hogy általában milyen cikkeket keresnek a vásárlók:

–         elektronikai termékek;
–         kozmetikai és szépségápolási termékek;
–         sportfelszerelés és ruházat;
–         gyermekáruk és játékok;
–         laptopok, telefonok;
–         parfümok;
–         órák és más kiegészítők;
–         ékszerek;
–         bútorok;
–         konyha és háztartási gépek.

De nem csak ilyen hagyományos árukra találunk kedvezményeket. Mostanában rengeteg iskola és különböző stúdiók is kedvezményeket adnak. Azok, akik régen akartak részt venni valamilyen online kurzuson, például az IT szektorban, most gyönyörű lehetőséget kapnak regisztrálni kedvezményes áron. Például a Skvot weboldalon többféle online képzés található kedvezményes áron. A fitnesz, jóga és edzőtermek havi bérlet kedvezményeket ajánlanak. Rengeteg játékplatform kedvezményes árakon árulja a játékokat, mint például a Playstation. Az online kaszinók pedig remek promóciós ajánlatokat terjesztenek, ahol különböző bónuszokat lehet kapni. Azoknak, akik szeretik a sportfogadást az Unibet sportfogadóiroda nagyon jó üdvölő ajánlatot készített.

A Black Friday ez egy remek lehetőség kedvezményes áron megvásárolni a már jó ideig kívánt dolgokat, illetve karácsonyi ajándékokat. Kövesse az egyszerű szabályokat és élvezze a vásárlás ünnepét!

(X) Támogatott tartalom

 

 

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo