fbpx

Betegségek, melyekről azt gondoljuk, hogy csak az időseket érinthetik

Természetes jelenség, hogy a kor előrehaladtával az emberek egyre több egészségügyi problémával küzdenek – ahogy szokták mondani: ez ezzel jár. Sokan tisztában is vannak ezzel, azt viszont már kevesen tudják, hogy számos időskori betegségnek tartott kondíció már fiatalabb korban is jelentkezhet. A tünetek pedig idővel csak rosszabbodhatnak. Nézzük, hogy melyek ezek a tipikus problémák, és hogy hogyan előzhetjük meg őket! 

Ezek a betegségek nem csak az időseket érintik

Ha középkorúként vagy fiatal felnőttként valamilyen aggasztó tünet jelentkezik nálunk – például fáj a csípőnk, nehezebben hajlik a lábunk vagy egy-egy étel fogyasztásától rosszul érezzük magunkat –, ne csak legyintsünk! Könnyen lehet ugyanis, hogy az alábbi kondíciók közül áll fenn valamelyik a mi esetünkben is – függetlenül attól, hogy még messze vagyunk a 70-től.

Aggodalomra viszont semmi ok! Nemcsak körülírjuk ezeket a betegségeket, de adunk néhány tanácsot is, hogy elkerülhetőek – vagy legalábbis normális szinten tarthatóak – legyenek a problémák.

Arthritis

Az ízületi gyulladás rengeteg embert érint, akiknek rendszerint meg is keseríti a mindennapjait. Nem elég, hogy állandó fájdalmat okoz, még a mozgást is nehezíti, korlátozza. Leggyakrabban előforduló formája a osteoarthritis, amit az ízületi kopás okoz. Ez kialakulhat idős korban, de akkor is, ha valaki nem megfelelően végez valamilyen sportot, így szükségtelen terhelésnek teszi ki az ízületeket vagy esetleg valamilyen balesetet szenved. Ugyanígy a mindennapi gyakorlataink – például az ülőmunka végzése során a helytelen testtartás – is ide vezethetnek.

Ha szeretnénk elkerülni a kellemetlen tüneteket, végezzünk valamilyen ízületek számára kímélő sportot – ilyen az úszás és a kerékpározás is! Fontos az egészséges testsúly megőrzése, hogy a plusz kilókkal se terheljük az ízületeket. Emellett érdemes ízületvédő készítményeket szedni, akár már fiatalabb korban is.

Magas vérnyomás

Ezt a betegséget nem véletlenül nevezik csendes gyilkosnak, hiszen semmiféle tünetet nem produkál. Ugyanakkor tönkreteszi a vérereket, amivel növeli az agyvérzés és a szívroham kockázatát is. A tévhitekkel ellentétben pedig nem kizárólag az idősebb lakosságot sújtja, már akár serdülőkorban is megjelenhet – ilyen esetekben általában valamilyen más betegséget sejtenek a kondíció hátterében.

Szerencsére ma már a legtöbb átlagos háztartás számára is elérhetőek a vérnyomásmérő készülékek, így rendszeresen monitorozhatjuk az állapotunkat – és a családban lévő fiatalokét is. Ha azt látjuk, hogy az értékek nem a normál körül mozognak, ami körülbelül 120/80, akkor érdemes életmódbeli változtatásokat eszközölni. Ennek szerves része kell, hogy legyen a rendszeres testmozgás, ezzel együtt az egészséges testsúly megtartása. Redukálnunk kell a sóbevitelt, csökkenteni a stresszt és minimálisra venni a bevitt alkohol mennyiségét.

Magas koleszterinszint

Tény, hogy az előrehaladott kor növeli a magas koleszterinszint lehetőségét, hiszen az artériaszűkület kockázata is magasabb, ha nem vagyunk már fiatalok. Ugyanakkor az egészségtelen ételek fogyasztása – kifejezetten a „rossz” zsírok mértéktelen bevitele –, a dohányzás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás már korábban is eredményezhet ilyen kondíciót. Sőt, sajnálatos módon a genetika is szerepet játszik a kialakulásában.

A fentiekből már leszűrhető, hogy a legjobb módja, hogy ezt megelőzzük, nem más, mint egy egészséges, kiegyensúlyozott életmód folytatása. A sport, a megfelelő testsúly megtartása, a helyes táplálkozás, a káros szokások elhagyása mind-mind védik a szervezetünket.

Diabétesz

Akkor beszélhetünk cukorbetegségről, amikor a vér glükózszintje a normális értéknél magasabbra emelkedik, amit pedig a nem megfelelő inzulintermelés okozhat. A diabétesz számos létfontosságú szervünk károsodásához vezethet, így rosszat tesz a szemnek, a vesének, az idegeknek, a szívnek és az ahhoz vezető ereknek is. Ez utóbbiak miatt a diabéteszeseknél a szívbetegségek kockázata is megnő. Mivel a cukorbetegség gyakran az egészségtelen életmód miatt alakul ki, már fiatalon is szenvedhetünk tőle. Ez manapság különösen igaz, amikor a finomított cukrokkal és egyéb káros anyagokkal „dúsított” élelmiszerek korát éljük.

Helyes táplálkozással, rendszeres testmozgással és a káros szokások elhagyásával azonban ez ellen a betegség ellen is hatásosan vehetjük fel a kesztyűt. Emellett ne feledkezzünk meg a vércukorszint rendszeres ellenőrzéséről sem! Ha egy ilyen során megállapítják, hogy diabétesz-szempontból kockázati csoportban vagyunk, érdemes fogyókúrába is kezdeni, a testsúlycsökkenés ugyanis sokat segíthet.

Lépjünk ma!

Könnyen előfordulhat tehát, hogy akár 30, akár 40, akár 50 éves korunkban olyan tünetek jelentkeznek nálunk, amelyek aggodalomra adnak okot. A jó hír az, hogy általában az első jelzéseknél, az első nem teljesen normál értékek megállapításánál még van esélyünk visszafordítani, de legalábbis megállítani a káros folyamatokat. Az életmódváltás mindig pozitív változásokat fog eredményezni, de láthattuk, hogy akár az ízületvédő készítmények szedése is sokat segíthet.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo