fbpx

Az őszi gardróbtakarításról

Általában a tavaszi nagytakarítás ideje alatt és ősszel, a szeptemberi tanévkezdéskor szoktunk otthonunkban egy nagyobb pakolást végezni. Van olyan település, ahol ez egybeesik a lomtalanítás rendes évi időpontjával, így ilyenkor a használhatatlan bútoroktól, árucikkektől is meg lehet szabadulni, amit már másnak sem tudunk továbbajándékozni.


A szokásos szortírozás

Napjainkra még sürgetőbb a téma, ne vásároljunk feleslegesen, és lehetőség szerint hasznosítsunk újra. Ahhoz, hogy le tudjuk cserélni a ruhatárunkat, fontos, hogy ne halmozzunk, és a régi, nem hordott, kinőtt, megunt daraboktól minél előbb szabaduljunk meg.

Sokaknak nehezére esik a megválás, ilyenkor örök érvényű a szabály: ami nem volt rajtad egy-két éve, attól szabadulj meg!

Ősszel elpakoljuk a nyári lenge ruhadarabokat és elővesszük a melegeket. Ez is egy jó apropó arra, hogy átnézd, melyek azok a téli ruhák, amelyekre már nem lesz szükséged.

Ezeket a félretett holmikat utána rendezd át olyan szempont szerint, hogy melyek azok, amik már nagyon kibolyhosodtak, nem használhatók. Ezeket lehet takarításra, portörlésre, akár a kis házi kedvenceink, kutyák, cicák alá használni.

Alap ruhatár összeállítása

Ha már mozdulni sem tudsz a szekrényedben, annyi a ruhád, akkor az is azt jelenti, hogy itt az ideje a selejtezésnek. Vagy ha egy új szekrényt szeretnél vásárolni, akkor ez is motiválhat arra, hogy kipakold a régit.

Igaz a mondás, hogy “A kevesebb több”, tehát inkább legyen mindenféle ruhafajtából néhány, ami egyrészt a kedvenced, másrészt amelyeket színben tudod kombinálni. A nem hordott ruhadarabjaidtól pedig végképp vegyél búcsút.

Vedd figyelembe a címkéken található információkat, hogy milyen textíliából készült az adott ruha anyaga, és hány fokon mosható. Javasolt inkább néhány drágább, de minőségi, mintsem olcsóbb, de silány viselet beszerzése.

A szekrényeket is tisztán kell tartani!

Mi sem egyszerűbb, mint akkor kitakarítani a szekrényeket, amikor kiüríted őket. Elegendő egy törlőkendővel leporolni, majd egy bútorápolóval áttörölni őket, főleg a vízszintes felületeket. Olyan bútorápoló szert használj, amely megfelel a szekrény faanyagának.

Ugyanakkor érdemes letisztítani az oldalsó és belső falakat is, valamint a tartószerkezeteket, rudakat. Ha vannak vállfák, egyéb kiegészítők, akkor azokat vizes ronggyal töröld át! Ne felejtsd el a fogantyúkat sem!

Ha vannak különféle rendszerezőid, tárolóid, ilyenkor érdemes azokat is kiűríteni és akár porszívóval, a leggyengébb fokozaton kiporszívózni. Jól jön ilyenkor a kisebb cuccok, az ékszerek, fehérneműk, övek, retikülök közötti rendrakás is.

Az adományok helye

A felesleges ruháidat lehetőség szerint ne dobd ki, hiszen mindig van olyan család, akinek épp a te ruháidra van szüksége. Sajnos a környezetünk szennyezése olyan nagymértékű, hogy fontos az újrahasznosítás, ne vegyünk mindig mindenből újat!

A használt ruhákat leadhatod konkrét szervezeteknél, vagy ruhagyűjtő konténerekbe is teheted. Ha vannak egyáltalán nem használt ruhadarabjaid, akár el is adhatod őket az interneten.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo