fbpx

Az öltözék fontossága

Decemberben ízelítőt kapunk a tél megpróbáltatásaiból. Előkerülnek a melegebb textilek, és szülőként komoly fejtörést okoz a gyerekek hideg időjárásnak megfelelő ruházatának biztosítása. Nem győzzük rétegesen öltöztetni őket, de főleg a nagyszülők hajlamosak túl meleg ruházatot adni az unokákra. A féltésből való túlöltöztetés azonban gyakran épp az ellenkező hatást váltja ki. A gyerekek gyorsan beizzadnak a több réteg alatt, a hőleadásuk ugyanis még másképp működik, mint a felnőtteknél. A testhő a fejen át távozik, ezért a meleg sál és a fülvédős sapka kötelező alapdarab.Mindig ügyelj a minőségre is. Műszálas ruhaneműk helyett válassz természetes anyagút. Ugyanez igaz a lábbelikre is. Egész évben minőségi bőrcipőket válassz, télire pedig meleg, vízálló darabot, amibe akár a dupla zokni is belefér. Az átázott öltözetben a gyerekek gyorsan megfáznak, ezért azonnal át kell öltöztetni őket. Emiatt bölcsibe, oviba is vigyünk nekik évszaknak megfelelő váltóruhát.

Az önálló öltözés kihívása

Babakocsis vagy hordozós közlekedéshez a járni nem tudó babák számára az overál a legjobb megoldás. Könnyen feladható meleg ruhadarab, ami esőtől és széltől, valamint a szabadon hagyott deréktól is véd. Amint közösségbe visszük a babát, olyan ruházatra lesz szükség, amit maguk is megtanulnak felvenni, hogy ezzel is segítsük a gördülékeny böcsis vagy óvodás játékot, ahol sokszor előfordul, hogy mire a csoport eleje beleizzad az overálba, a vége még a pulcsi felvételénél tart, pedig három felnőtt öltözteti őket.

A gyerekeket örömmel tölti el, ha otthon ők maguk is fel tudják venni a kabátot, csizmát és a kesztyűt meg a meleg pulóvert. Ha ilyenkor több időbe is telik az indulás, lehetőleg maradjunk türelmesek. Azon a pár percen nem múlik semmi. Inkább kezdjünk hamarabb készülődni, hogy legyen idő az önálló mozdulatokra. Ezzel nem csak a gyerkőc büszkeségét erősítjük, hanem idővel a magunk dolgát is megkönnyítjük.

Öltöztetős játékok

A tél kiváló alkalom, hogy az öltözködés előtérbe kerüljön, hiszen ilyenkor vesszük magunkra a legtöbb ruhadarabot, és az öltözködés révén a gyerekek megtanulhatják a ruhák nevét, méretét, az anyagok jellemzőit és a testrészeket, amit melegítenek. Beszélgetni lehet a vásárlásról, ajándékozásról, ahogyan hozzájutunk a ruhákhoz, cipőkhöz és a ruhadarabok sorrendjéről is. És a legszórakoztatóbb az egészben, hogy a játékok segítségével gyakorolhatunk.

Az öltözködés elsajátításával az öltöztetés a mindennapi játékba is beépül. A babák ruházatának cserélgetése fejleszti a gyerekek kézügyességét, így játékos keretek között tanulják meg a személyiségfejlesztő gondoskodást. A Barbie babák stílusos, tépőzárral záródó ruháit és az apró stílusos kiegészítőket élmény cserélgetni. A babázás és a szerepjátékok arra ösztönzik a lányokat, hogy folyamatosan átöltöztessék a játékaikat, amivel nagy előnyre tesznek szert a nem babakedvelő gyerekekhez képest.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo