fbpx

Az irodai világítás – hatékony és biztonságos kivitelezés

Az egyes irodák, irodaházak kialakításánál elengedhetetlen fontosságú a világítás alapos megtervezése, szakszerű kivitelezése. Ahol a hétköznapok nagy részét töltjük, az az iroda és kapcsolódó helyiségei, ahol a cél a hatékony munkavégzés és a biztonságos légkör megteremtése.

A megfelelő irodai világítás létfontosságú

Nagy felelősséget kíván egy irodai világítás megtervezése, hiszen jogszabályi előírás szabályozza, hogy milyen fénysűrűséggel, megvilágítással és káprázással kell egy beltéri irodahelyiséget ellátni. Kifejezetten fontos, hogy milyen munkakörnyezetben tölti egy dolgozó a napját, nem szabad sem túl-, sem alulvilágítottnak lennie, ahogy arra is ügyelni kell, hogy ne legyenek túl nagy fénybeli különbségek.

Az irodai világítás bizonyítottan hatással van a dolgozók hangulatára, teljesítőképességére és az egészségükre is. Szem előtt kell tartani a kivitelezésnél, hogy a dolgozók mivel foglalkoznak, az idősebbek számára nagyobb mennyiségű fényforrás szükséges, vagy az sem mindegy, milyen természetes fényforrást tudhat magáénak az iroda. 

Nem vitás, egy irodai világítás mindenre kiterjedő megtervezése nem kis feladat, és a dizájnelemekről még nem is ejtettünk szót. Nyilván a lámpatesteknek összhangban kell lenniük a berendezéssel.

Az iroda, a tárgyaló és a közösségi terek világításának tervezése

A tervezés során nem csak kifejezetten az irodára kell összpontosítani, hanem az olyan funkcionális helyiségekre, mint a tárgyaló, a vendégfogadó helyiség vagy éppen a közösségi terek. Mindegyik más-más megvilágítást igényel. 

Az iroda világításának kialakításánál elsődleges felmérni a természetes fény mennyiségét, minőségét, majd ennek megfelelően gondoskodni a mennyezeti, íróasztali és egyéb világításról. Érdemes gazdaságosság szempontjából LED-es megoldásokat választani. 

A tárgyaló és a közösségi terek esetében vegyük azt is figyelembe, hogy mennyi időt töltenek itt a dolgozók, milyen tevékenységet végeznek itt pontosan. Az irodai világítás megoldására széles választék áll rendelkezésre, alaposan átgondolva döntsünk az egyes termékek mellett.

Amiről semmiképp se feledkezzünk meg

Amikor megtervezzük az irodák, a tárgyaló pontos helyét, ezernyi dolgot veszünk figyelembe, azonban a hazai jogszabályok előírásainak betartása a fő cél. 

Kötelező így egy irodaépület esetében a vészkijáratot és a menekülési útvonalat mutató fényjelző. Ezeket a jellegzetes zöld-fehér színű jelzéseket mindenki ismeri, baj esetén ezek világítása egyértelművé teszi a kijáratot a helyismerettel nem vagy kevésbé rendelkezők számára is. Megbízható és üzembiztos a LED-es világítótábla használata, de rendszeres ellenőrzésére szükség van. 

A kivitelezési és felújítási munkálatokat mindenképp megéri megbízható szakemberre bízni, hogy a jogszabályoknak is mindenben megfelelő helyiségeket biztosítsunk.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo