fbpx

Autóhitel-kalkulátorral a kiszámítható hitelért

Nagyon kellemetlen helyzet, amikor az örömmel megvásárolt autó hitelének a részleteit nem tudjuk fizetni. Persze adódhatnak váratlan helyzetek, de ha időben felmérjük, hogy milyenek az anyagi lehetőségeink, kisebb a meglepetés esélye. A kölcsönszerződés megkötése előtt pontosan kiszámolhatjuk, hogy az igényeink mekkora törlesztőrészletekkel járnak.


Ha pénzügyi segítségre szorulunk, mert nem áll rendelkezésünkre a gépjármű teljes vételára, akkor különböző hitelintézetekhez fordulhatunk. Ha megkaptuk a szükséges összeget, megvásároltuk az autót, már csak annyi a dolgunk, hogy a szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesítünk.

Ez történik, ha a törlesztés elmarad

Ez azt jelenti, hogy minden törlesztőrészletet teljes összegben, megfelelő időben és a teljes futamidő alatt megfizetünk. Ha ezt a kölcsön igénylője valami miatt nem tudja, vagy nem akarja teljesíteni, többszöri felszólítás után elveszíti a gépjárművet.

A kölcsönt folyósító pénzintézet egyszerűen lefoglalja a szerződés tárgyát képező autót, és másnak értékesíti. Az ebből az ügyletből befolyt vételárat pedig beszámítja az elmaradt törlesztésbe.

Klasszikus hitel esetén nem ilyen egyszerű

Habár a hétköznapokban kölcsönt és hitelt említünk a gépjárművek kapcsán is, téves a szóhasználat. Ugyanis nem hitelszerződést, hanem lízingszerződést kötünk, ha autóvásárláshoz van szükségünk pénzre.

A lízing annyiban különbözik a hiteltől, hogy itt a pénzt folyósító bank lesz az új tulajdonos. A vevő csupán az üzembentartója, illetve korlátlan használója lesz az általa választott autónak.

Ennek a változtatásnak a célja épp az volt, hogy a törlesztés elmaradása esetén a hitelintézeteknek könnyebb dolguk legyen. Így, hogy a bank a gépjármű tulajdonosa, az autó a szerződés fedezetévé válik. Vagyis ha a teljesítés meghiúsul, a bank nem esik el a kifizetett kölcsön teljes összegétől.

2014-ig, vagyis amíg a hagyományos autóhitelezést lehetővé tették a magyar törvények, nehezebb dolga volt a hitelt folyosító bankoknak. Mivel ekkor a hiteligénylő tulajdonossá vált az adásvétellel, a gépjármű esetleges lefoglalását hosszas jogi eljárás előzte meg.

Így működik az autóhitel-kalkulátor

Nem csak a bankok, a nem törlesztő vevő számára is nagyon kellemetlen, ha a gépjárművét elveszíti. Ezért is fontos, hogy már jó előre tudjuk, mekkora összeg terheli majd a pénztárcánkat, sokszor éveken keresztül.

Az autóhitel-kalkulátor egy egyszerűen használható internetes felület. Meg kell adnunk, hogy milyen típusú és milyen évjáratú gépjárművet kívánunk megvásárolni. Továbbá szükséges a számoláshoz, hogy mekkora összegű hitelre van szükségünk, és milyen futamidő alatt kívánjuk azt törleszteni.

Ha ezeket az adatokat begépeltük, néhány pillanat alatt megkapjuk, hogy mekkora törlesztőrészlettel kell számolnunk hiteligénylés esetén. Így sokkal megfontoltabb döntést hozhatunk.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo