fbpx

Adathordozók csoportosítva

Mindennapjaink szerves részét képezik a különféle adathordozók, lényegében folyamatosan körülvesznek minket. Sokan nem is sejtenénk azonban, hogy mekkora fejlődésen mentek át ezek az eszközök, és milyen alapelvekkel működnek.

A kezdetek

A legelső adathordozók papíralapú kártyák és szalagok voltak. Ezeket a lyukkártyákat illetve -szalagokat ma már nem alkalmazzuk, ugyanis rendkívül kis mennyiségű adatot tudtak tárolni, beolvasásuk lassú volt, és az ehhez szükséges eszközök pedig hatalmasak.

Emellett, mivel papírból készültek, igen sérülékenyek is voltak, nem is beszélve arról, hogy egy nagyobb adathalmaz súlyban és méretben összeadódott, így fizikailag is nehéz volt kezelni, illetve tárolni. Azonban a számítástechnológia hajnalán igen jó szolgálatot tettek.

Ezeket a mágneses elven működő adathordozók követték, melyek egy részét még ma is használjuk. Lényegében mágnesszalag és -dob formájában jelentek meg először, de a mai verziók már mágneslemezt alkalmaznak.

Még emlékezhetünk a floppy lemezekre, melyek a CD megjelenése előtt voltak igazán divatban. Mára csupán merevlemezek készülnek belőle, úgynevezett HDD-k, azonban még viszonylag elterjedtnek számítanak.

Ez annak köszönhető, hogy könnyen írható és olvasható adathordozók, melyekről törölni is egyszerű. Emellett igen nagy kapacitással rendelkeznek, a hozzáférési idő sem túlságosan vészes, és ugyan nem aprók, de nem is számítanak nagynak.
Az optikai elven működő típusok

Amikor adathordozóra gondolunk, akkor ezek az eszközök jutnak először az eszünkbe. Ide tartoznak a kifutóban lévő CD-k, a DVD-k, illetve a Blu-Ray lemezek. Értelemszerűen ebből a háromból az első képes a legkevesebb adatot tárolni, míg a Blu-Ray a legtöbbet.

Rendeltetésük alapján ezeket a lemezeket megtaláljuk csak olvasható, egyszer írható, illetve többször írható formában. Például egy hivatalos film DVD esetében nem tudunk ráírni, kizárólag a beolvasás lehetséges.

Ezek mellett megjelennek még a dual layer változatok is, főként DVD-k esetében. Lényegében a kapacitás megnöveléséről van szó, ami elősegíti, hogy ne kelljen lemezt cserélni egy mozifilm lejátszása közben.

Elektronikus adathordozók

Lényegében ez a csoport a legfiatalabb a korábban említettek közül. Ide tartoznak az SSD-k, pendrive-ok és memóriakártyák. Hatalmas előnyük, hogy rendkívül aprók, de nagyon nagy tárhellyel rendelkeznek, melyet hihetetlenül gyorsan képesek írni vagy olvasni.

A Gigaplaza Webáruháznál kapható adathordozók egyre nagyobb teret nyernek, és népszerűségüknek köszönhetően az áruk sem szökött fel a magasba. Manapság például egy SSD és egy HDD között nincsen nagy különbség, annak ellenére, hogy az SSD lényegében minden szempontból jobb.

A lyukkártyáktól eltekintve tehát lényegében még minden főbb kategória használatban van. Attól függően pedig, hogy neked mire van szükséged, mindegyik típust megtalálhatod a Gigaplaza Webáruház széles kínálatában.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo