fbpx

A rettegett csőtörés

Mindenki rémálma, amikor a víz szivárogni kezd a falból, eláraszt mindent, és megfogalmazódik bennünk a gyanú, hogy ez valószínűleg csőtörés lesz. Ez az idősebb és a fiatalabb vezetékrendszerek esetében is előfordulhat.

Az S.O.S. Vízszerelés nyomán most utánanézünk, mi lehet a csőtörés oka, és hogyan kezelhető a probléma.

Így kerül összeszerelésre a vízvezetékcső

Az ötrétegű vízvezetékcső öszeszerelése ma már igen egyszerű, sokan képzettség nélkül, önállóan is nekiállnak a munkának. Az összeszerelési útmutatót követve talán nem is olyan nagy dolog a vízvezetékek elkészítése, ám ha hiba csúszik a végrehajtásba, az a későbbiekben óriási problémákhoz vezethet. Az új típusú, ötrétegű vízvezetékcsövek meghibásodásának leggyakoribb oka a nem megfelelő összeszerelés.

Az új vízvezetékcsövek esetén már ötrétegű idomokat használnak, amely igen új megoldásnak számít, és az összeszerelése is egyszerűbb. Sokaknak azonban nem sikerül tökéletesen kiviteleznie. A modern vízvezetékek körében a leggyakrabban ez okoz problémát. Saját kezű megoldásokkal a vízvezeték-szerelés költségei ugyan megspórolhatóak, de meghibásodás esetén a szerelés már csak hozzáértő segítségével oldható meg. A javítás pedig bizony jóval drágább, mint az összeszerelés.

Hasznosabb tehát minden esetben – az összeszerelés és a javítás során is – szakembert alkalmazni. A csőtörés javítása az S.O.S. Vízszerelés munkatársa által oldható meg a legkönnyebben.


Ezek lehetnek a csőtörés okai

A csőtörés megjavítása csak faltörés, falbontás árán valósulhat meg, így sokaknak okoz nehéz pillanatokat. Nem mellesleg anyagilag is igencsak megterhelő. A csővezeték véletlenül történő megfúrása sokszor vezet szivárgáshoz.

Ezenkívül általában még két eset állhat fenn: egyrészt csőtöréshez vezethet a nem megfelelő minőségű anyagok használata. A gyakran kínai gyártású csövek és fittingek silány minőségűek, amelyek egész egyszerűen nem alkalmasak hosszú távú használatra. A nem megfelelő minőség mellett a rossz kivitelezésű alapanyagok is okozhatnak csőtörést. A rosszul kiválasztott méret, a hibás préselés vagy kalibrálás is kockázati faktor. Sokszor a tömítés sem hibátlan, egy ilyennel rendelkező rendszer pedig nyilvánvalóan nem terhelhető rendesen.

Miután a vízvezetékcsövek kiépítésre kerültek, fontos, hogy kellő időn keresztül legyenek tesztelve a falak véglegesítése előtt. A próba akár napokig is eltarthat, de érdemes kivárni és megbizonyosodni róla, hogy tökéletesen működik a vízvezetékcső. Miután ez megtörtént, bátran nekiállhatunk az utómunkáknak.

Összességében elmondható, hogy a csőtörés elkerüléséhez két dolog szükséges: egy hozzáértő, vízvezeték szerelésben tapasztalattal rendelkező szakember megbízása és a kiváló kivitelezésű alapanyagok, kiegészítők használata a vízvezetékrendszer kiépítése során.

(x) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo