fbpx

A napallergia okozta májfolt kialakulásának oka – fontos a megelőzés!

A napallergia kialakulásában számos tényező szerepet játszik, örökletes is lehet, míg másoknak gyógyszeres kezelés hatására jelent meg, de egyéb külső hatások is befolyásolják. A tünetek leggyakrabban bőrkiütés, pír és viszkető érzés a napfény által ért területen.

Ha szereted a nyári forró napokat vízparton tölteni, elkerülhetetlen lesz a napfénnyel való érintkezés. Ha a napozás után allergiás tünetekkel találkozol, akkor neked is érdemes óvni a bőröd és elkerülni a kellemetlen érzéseket.

Nem kell megijedni, hiszen számos olyan termék létezik napjainkban, amik kifejezetten megóvják a napallergiában szenvedő bőrt is. Ilyen kozmetikumok a SzépségCenter fényvédő naptejei. Használatukkal megelőzhetők a napfürdőzés kellemetlen mellékhatásai.

Mik is a napallergia tünetei?

Változatos, ugyanakkor jellegzetes jegyeket produkál a bőr, például pici vörös, égő, viszkető pöttyök, csalánkiütéses duzzanatok a bőrön. Van, aki a napon töltött idő első perceiben érzékeli a kellemetlenséget, de olyan is előfordul, hogy csak órákkal később jelentkezik a tünet. Ha valóban napallergiával állunk szemben, akkor már az első erősebb napsugarak, tavasszal, kora nyáron jelezni fognak neked.

A napérzékenység kialakulásának okai

Fénykiütés esetén egy immunreakció játszódik le. Amikor fény éri a bőrünket, a szervezetünk reagál erre a változásra és megpróbálja leküzdeni őket. Így viszkető foltok vagy hólyagok formájában jelentkezhetnek a tünetek. Bár rendkívül kellemetlen, néhány héten belül elmúlik.

Amit tehetünk a kialakulása ellen, a megfelelő fényvédő krém használata. A legoptimálisabb, ha óvatosan szoktatjuk bőrünket a napsugarakhoz. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy megfelelő fényvédelem mellett a kevésbé napfényes órákban ajánlott a szabadban lenni.

Előfordulhat, hogy belsőleg szedett gyógyszerek (antibiotikum, gyulladáscsökkentő) hatására válunk fényérzékennyé. Vagy a bőrünkre kent testápolókban lévő illatanyagok, növények, gyógynövények egyes alkotóelemei UV-fény hatására bőrirritációt okoznak.

Milyen szabályokat érdemes betartani napozás során?

  • A legfontosabb, hogy a déli napot kerülni kell, ha lehetőség van rá 10 és 4 óra között árnyékos helyen tartózkodjunk.
  • Mindig a bőrtípusnak megfelelő fényvédő kozmetikumot használjunk.
  • A napon való tartózkodás előtt 20 perccel kenjük be az érintett bőrfelületet.
  • Másfél óra elteltével újra kenjük be magunkat.
  • A szemünket is óvjuk és viseljünk napszemüveget, ez vízparton fokozottan ajánlott (a napsugárzás akár szemsérülést is okozhat).

A már kialakult májfoltok elhalványítása

Olyan készítményeket érdemes választani, amik A-vitamint, C-vitamint, B3-vitamint tartalmaznak, illetve érdemes AHA-savas hámlasztókkal segíteni a bőr megújulását.

A titok a fényvédelemben rejlik, ugyanis ezek az öregségi pigmentfoltok vagy májfoltok kellő napi rutinszerű fényvédelemmel megelőzhetők. Kialakulásuk után már csak hosszas munkával tudjuk őket halványítani.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo