fbpx

A kávé története: reggeli rutinod alapja

Képzelj el egy világot, ahol a reggel nem indul el egy csésze fekete elixír nélkül. Az ősi időkben még senki sem sejtette, hogy mi lesz az a növény, amely ekkora hatást gyakorol majd a mindennapokra. Az Etióp-fennsík csillogó vörös gyümölcseiből indult hódító útjára a kávé, amellyel ma már világszerte emberek milliárdjai kezdik a napjukat.

Az első szemek története

Az etiópiai vad törzsek számára a kávécserje gyümölcse egyszerűen csak egy tápláló csemege volt. A helyiek a piros termést összeszedték, majd annak húsát ledarálták, és különböző módokon készítették el, például gyakran golyókká formálva, majd vízben és fűszerekkel főzve élvezték. Amikor a muszlim világ felfedezte a növényt, a 12. és 13. században Jemen dús földjein már elkezdődött a kávé termesztése. A pörkölés technikájának feltalálásával megnyílt az út a kávé, mint ital megszületése előtt, és a szúfi közösségek gyorsan rátaláltak a friss kávé élénkítő erejére.

A kávé útja Észak-Afrikából Európába

A fekete ital népszerűsége gyorsan nőtt, és a 16. században már Konstantinápolyban is megnyitották az első „Kahwe Khanehet”, ami egy sajátos, keleties stílusú hely volt, ahol emberek találkoztak, beszélgettek és természetesen kávét szürcsöltek.

Ezek az első „kávéházak” valódi szellemi központokká váltak, és hamarosan bekerültek Európa népszerű kultúrájába is. Az oszmán kereskedők által a kontinens nagy kikötőibe, mint Velence vagy Amszterdam eljuttatott kávé magával hozta az újdonság varázsát, ami hamar elcsábította az európai ínyenceket.

Az egykor egzotikumnak számító kávé, kakaó és tea meghódította az európai főúri szalonokat a 18. századra. Az irodalmi kávézók az Egyesült Királyság területén például a tudósok és gondolkodók találkozóhelyeként szolgáltak, ahol az akkoriban népszerű új eszmék szárba szökkentek és virágoztak.

Gazdag tradíciók és modern innovációk

Ahogy a technológia fejlődött, megjelentek a korszerűbb kávéfőzők és pörkölési technikák is. Így lett a kávéfogyasztás még elérhetőbb és élvezetesebb. A 19. században gőzgépek tették lehetővé az eszpresszó elkészítését, míg a 20. század a különböző szűrők és a moka kávéfőzők megjelenését hozta magával.

Az olasz kávé világa különösen izgalmas, hiszen itt kapcsolatba kerül a hagyomány és az olasz kultúra. A Caffé Perté is ezt a hagyományt viszi tovább, hiszen ők közvetlenül a legjobb termelőkkel dolgoznak, hogy minőségi olasz élményt nyújthassanak otthonunk kényelmében is. A közel 30 éve Magyarországon jelen lévő vállalat elhozza az olasz kávéházak hangulatát az otthonainkba.

Kávéfajták és a feldolgozás

A kávécserje, amely a Rubiaceae családba tartozik, a trópusi éghajlatot szereti különösen. Az Arabica és Robusta fajták mindegyike a maga módján különleges. Az Arabica magas fensíkon nő, és édes ízével, kellemes aromájával és alacsonyabb koffeintartalmával (0,9%-2,0%) hódít. A Robusta ezzel szemben alacsonyabb területeken él meg jól, és kesernyés-fás íze, valamint nagyobb koffeintartalma (1,8%-4%) különösen népszerű.

A termesztés folyamán megfelelő gondoskodással nő a cserje, és a betakarítás módszerétől függ, milyen minőséget ad a kész ital. A válogatott szüret nagy odafigyelést igényel, és ebből adódóan magasabb költséget jelent, de a minősége magáért beszél. Tisztítási és pörkölési technikák finomhangolása segített abban, hogy a zöld kávészemekből az a csészényi boldogság váljon, amely mindennapjaink része lett.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo