fbpx

7 tipp, ami segít, hogy minden sporteszköznek meglegyen a helye

Otthonunk megfelelő helykihasználása rendkívül fontos, hiszen, ahol „semminek” nincs meg a helye, ott könnyen úrrá lesz a káosz, ami állandó lelki frusztráltságot okozhat. Ez alól a sporteszközök sem képeznek kivételt, ráadásul az egyes sportokhoz szükséges eszközök különösen nagy helyigénnyel rendelkeznek – gondolunk itt a biciklire, a sílécre vagy egy nagyobb súlyzókészletre. 

Továbbá a sporteszközök rendszerezése nemcsak az otthoni rend fenntartásához nélkülözhetetlen, de hozzájárul az edzésrutin hatékonyságához és élvezetéhez is. Cikkünkben segítségül összegyűjtöttünk néhány praktikus tippet, amelyek támpontot adhatnak ahhoz, hogy minden eszköz számára helyet találjunk, ezáltal pedig edzéseink zökkenőmentesen menjenek.

Miért fontos, hogy mindennek meglegyen a helye?

Bár a zsenik átlátják a káoszt, mégsem javasoljuk, hogy így éljük az életünket. Különösen kisebb lakások esetén sokszor szenvedés megtalálni a nagyobb, de gyakran akár a kisebb sporteszközök helyét is, ami nemcsak rendetlenséghez, de az eszközök amortizációjához is vezethet. A megfelelő tárolás nemcsak időt takarít meg, de az edzés elkezdését is könnyedebbé teszi, hiszen nem kell azon agyalni, hogy éppen merre van a futócipőnk vagy hová tettük a jógamatracot. 

Az alábbi tippek segítségével egyszerűbb lehet otthon rendet teremteni és azt fenntartani, így több idő marad magára az edzésre és csökkenhet a készülődéssel töltött idő.

7 tipp, hogy minden sporteszköznek helyet találjunk

Kategorizáljuk a sporteszközöket!

Az első lépés a hatékony tárolás felé az eszközök típus, méret vagy a használat gyakorisága szerinti csoportosítása. A labdák, a súlyok, a jógakellékek és egyéb gyakran használt felszerelések külön-külön történő tárolása megkönnyíti azok gyors megtalálását.

Alakítsunk ki helyet a tárolásnak!

Következő lépésként találjuk ki, hogy hol fogjuk egészen pontosan tartani az eszközöket. Legyen fix helye mindennek! 

A fali tartók vagy polcok használatával például nemcsak helyet spórolhatunk, hanem a padlót is szabadon hagyhatjuk, mivel ezek könnyedén felszerelhetőek akár a bejárati ajtó fölé vagy mellé is. Ezek ideálisak a nagyméretű eszközök, mint például kerékpárok vagy sílécek, elhelyezésére.

A tárolódobozok, illetve kosarak tökéletesek a kisebb eszközök, mint a úszószemüvegek vagy az ugrókötelek tárolására. Ezek könnyen elkeveredhetnek más tárgyak között, ám a dobozok segíthetnek ezeket rendezetten és könnyen hozzáférhetően tartani. A bejárati ajtó feletti polc pedig remek helyet ad ezeknek a hasznos kis konténereknek.

De vannak speciális tárolók is: a súlytartó állványok és egyéb testreszabott típusok használata megakadályozza az eszközök felesleges kopását és nagyobb biztonságban tartja azokat.

Maximalizáljuk a helykihasználást!

Még a legkisebb helyiségekben is sokat lehet spórolni a falak és a mennyezet okos használatával. A falra szerelhető kerékpártartók vagy a mennyezetre akasztható kajaktárolók például jelentősen növelhetik a rendelkezésre álló tárolóterületet.

Ügyeljünk a biztonságra!

A nehéz súlyokat és éles szélekkel ellátott eszközöket, mint például a sílécek, biztonságos, nehezebben hozzáférhető helyen kell tárolni, különösen ha gyerekek is vannak a háztartásban.

Tartsuk a rendet!

Sokszor ez a legnehezebb rész, hiszen egy kemény edzés után már érthető módon semmi kedvünk még azzal is törődni, hogy a helyére pakoljuk a dolgokat. Azonban a rendszer fenntartása kulcsfontosságú. Javasolt minden használat után visszatenni az eszközöket a kijelölt helyükre. Ez segít fenntartani a rendet és megkönnyíti a következő használat előkészítését.

Legyünk kreatívak!

Nem szükséges drága tárolórendszereket vásárolni. Sok esetben újrahasznosított anyagokból, például régi bútorokból vagy maradék faanyagokból is készíthetők hatékony tárolók.

Ne zsúfoljuk túl a tárolót!

Kerüljük a túlzsúfoltságot és a nehezen hozzáférhető tárolási megoldásokat. A rendszeresen használt eszközöket tartsuk könnyen elérhető helyen, míg azokat, amelyeket ritkábban használunk, tegyük magasabb polcokra vagy tárolódobozokba.

A rendszert elég egyszer kitalálni, viszont hosszú távon sok időt és energiát spórolhatunk meg azzal, ha mindennek megvan a helye. Emellett a mentális egészségünk is megköszöni, ha nem random helyeken tároljuk a sporteszközeinket, ezzel káoszt teremtve az otthonunkban.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo