fbpx

7 bosszantó probléma a lakásban, amire egyszerűbb a megoldás, mint gondolnánk

Az otthonunkban számos apró bosszúságot tapasztalhatunk, amelyek akár a mindennapjainkat is megkeseríthetik, ha sokáig fennállnak. Ezek nagy része azonban olyasmi, amire igen egyszerű megoldást találni – ha egyszer vesszük a fáradságot, és egy kicsit belemerülünk a kérdésbe. 

Az alábbiakban hét olyan bosszantó problémát mutatunk be, amelyek viszonylag gyakoriak, és amelyeket könnyebb orvosolni, mint gondolnánk. 

Csöpögő csaptelep

Biztosan mindannyiunkkal előfordult már, hogy a konyhai vagy fürdőszobai csap egyszer csak váratlanul csöpögni kezdett: először csak minimálisan, aztán már annyira, hogy valamit alá kellett tennünk, hogy az mérsékelje a frusztráló hangot. Ám a csöpögő csap nemcsak bosszantó, de a vizet is pazarolja, ami idővel a rezsiszámlákon is meglátszik. Sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni ezt a problémát, és a lehető legtovább együtt élni vele, de ez hosszú távon semmiképp sem fenntartható. 

És hogy mi az egyszerű megoldás erre? Nos, ellenőrizzük le, hogy mi okozza a jelenséget! Ha csak egy kis vízkőlerakódás van a szűrőben vagy meglazult a tömítés, azt mi magunk is könnyen orvosolhatjuk. Előfordulhat, hogy ezek nem oldják meg a problémát, ilyen esetben a csaptelep cseréjére kell sort kerítenünk.

Folyton elfogyó meleg víz

A zuhanyzás, a hajmosás, a fog- és arcmosás mind-mind a napi rutinunk részét képezik, így igen bosszantó lehet, ha ezekre nincs lehetőségünk, mert már csak jéghideg víz folyik a zuhanyrózsából vagy a csapból. Ha ez rendszeresen megtörténik velünk, érdemes egy kicsit a probléma mögé nézni. Lehet, hogy túl kicsi a vízmelegítőnk kapacitása vagy éppen elavult, esetleg valami miatt meghibásodott az eszköz. De az is előfordulhat, hogy egész egyszerűen nem megfelelően van beállítva a hőmérséklet rajta, esetleg valahol szivárgás, vízkövesedés jelentkezett a rendszerben. 

Amennyiben a bojlerünk már régi és nem túl energiatakarékos vagy éppen a javítása túl költséges lenne, akkor célszerű lehet egy új eszköz beszereltetésén is elgondolkodni. Jó választásnak számítanak például a megbízható villanybojlerek, amelyek magas komfortérzetet biztosítanak, ugyanakkor a telepítésük nem kerül sokba. Ráadásul ha új villanybojlert veszünk, akkor az aktuális igényeinknek megfelelő méretű és teljesítményű eszközt választhatunk, így soha nem kell meleg víz nélkül maradnunk.

Koszos falfelületek

A falak gyorsan koszolódhatnak, különösen a forgalmasabb helyiségekben vagy azokban, amelyek nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Gondoljunk csak bele: amikor hazaérünk a háziállatunkkal egy esős napon, szinte garantáltak a foltok az előszoba falán. De ott is gyakran találhatóak szennyeződések, ahol a kerékpárokat vagy más sporteszközöket tároljuk. Ilyen esetben nem kell drasztikus intézkedéseket hozni. Az egyszerű megoldás az, ha alapból olyan festéket választunk ezekre a felületekre, amelyek foltállóak vagy könnyen tisztíthatóak, letörölhetőek egy nedves, tisztítószeres ruha segítségével.

Por és szemét a szellőzőnyílásokban

A szellőzőnyílások gyakran megtelnek porral és szeméttel, ami nemcsak esztétikailag zavaró, de a levegő minőségét is ronthatja. Egy egyszerű megoldás azonban itt is felkínálja magát, és ez nem más, mint a rendszeres takarítás. Először alkalmazzunk egy porszívót, amivel eltávolítjuk a szennyeződések nagy részét. Ezután használjunk egy kisebb, puhább kefét, amivel a nagyobb porcicákat szedhetjük le. Végül pedig egy szappanos vizes ruhával töröljük teljesen tisztára a szellőzőt, ahol csak elérjük! Amennyiben pedig a rácsok leszedhetőek, be is áztathatjuk azokat mosószeres vízbe.

Hangos ajtók és fiókok

Meglehet, hogy az ajtók – esetleg a biztonsági rács – és a fiókok hangosan záródnak, ami zavarhatja a családtagjainkat és a szomszédainkat is, különösen éjszaka. Szerencsére erre is létezik egy pofonegyszerű megoldás: használhatunk valamilyen olajat vagy speciális szert, amit a nyikorgó, bosszantóan hangos ajtópátokra és sínekre találtak ki. Ez csökkenti a súrlódást és csendesebbé teszi a nyitás-zárás folyamatát. 

Zsúfolt fiókok és polcok

A zsúfolt fiókok és polcok nemcsak a rendetlenség érzetét keltik, de felesleges stresszt, frusztrációt is okozhatnak – pedig csak rajtunk múlik, hogy mennyire hagyjuk elharapódzni a helyzetet. Ha szeretnénk elkerülni, hogy rendetlenné váljanak a tárolóink, egész egyszerűen rendszeresen felül kell vizsgálnunk, hogy mi mindent teszünk ide. A legjobb megoldás az, ha legalább félévente átnézzük a polcok és fiókok tartalmát, a megmaradt dolgainkat pedig rendszerezzük különböző funkcionális tárolódobozokkal.

Szűk helyek tisztítása

A lakás egyes pontjai – mint például a bútorok mögötti területek, vagy a radiátorok alatti részek – nehezen hozzáférhetők, így bonyolult az alapos tisztításuk. Ez különösen a takarítások során okozhat bosszúságot vagy amikor a hétköznapi használat során feltűnik, hogy itt-ott poros, koszos részeket hagytunk. Ilyen esetben nincs mit tenni, olyan hosszabbító rudakat vagy alapvetően hosszabb szárú keféket, porolókat kell találnunk, amelyek segítségével könnyebben elérjük ezeket a helyeket. Amennyiben pedig van rá lehetőségünk, időnként rendezzük át a bútorokat, hogy mindent alaposan tisztán tarthassunk.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo