fbpx

5 tipp a téli fáradtság leküzdésére

Mindegy, hogy tavasz, nyár, ősz vagy tél van, manapság már minden évszakra van egy „fáradtságunk”. Így tehát ez a jelenlegi időszakra is igaz: lehet, hogy mi magunk is tapasztaljuk a téli levertséget, kimerültséget. Nem szabad azonban belekényelmesedni ebbe az állapotba – lépjünk, tegyünk ellene!

A következőkben a téma mélyére ásunk, és azt is eláruljuk, hogy mivel érdemes próbálkozni, ha ki szeretnénk mászni belőle.

Mi okozza?

A téli időjárást sokan nehezen viselik, hiszen nem elég az, hogy hideg van és hogy száraz a levegő, még a napos órák száma is a kritikus szint alá csökken. Mindezek miatt a hangulatunk az átlagosnál rosszabb lehet, nincs kedvünk kimozdulni vagy sportolni, de még különböző vitaminhiányok is felléphetnek a szervezetünkben. Ez utóbbin persze az sem segít, hogy ilyenkor nehezebb hozzájutni a nyáron oly természetesnek vett friss gyümölcsökhöz és zöldségekhez.

5 tipp, hogy leküzdjük a téli fáradságot

Az időjáráson sajnos nem tudunk változtatni, de a hozzáállásunkon és a napi rutinunkon igen! Meglátjuk majd, már ezekkel is hatalmas változást tudunk elérni.

Helyes étkezés

Tény, hogy ilyenkor sokkal inkább kívánjuk a cukros, szénhidrátban gazdag kényeztető ételeket, amelyek nem igazán járulnak hozzá a vitalitásunkhoz – nem érdemes tehát rendszeresen ezeket fogyasztanunk. Inkább válasszunk vitaminokban gazdag, friss alapanyagokat, különös tekintettel a gyümölcsökre és zöldségekre. Keressük az üzletekben az idénytermékeket! Igyekezzünk olyan étrendet összeállítani, amiből az összes esszenciális vitamint, aminosavat és ásványi anyagot megkapjuk!

Vitaminpótlás

Ha úgy érezzük, hogy valamiben hiányt szenvedünk, akkor még mindig fordulhatunk a különböző multivitaminokhoz, étrend-kiegészítőkhöz. Ebben az időszakban különösen jó ötlet olyat választani, aminek magas a D-vitamin-tartalma, hiszen ezt a napsugarakból ilyenkor nem kapjuk meg. De olyan táplálékkiegészítők után is nyúlhatunk, amelyek pozitívan befolyásolják a mentális jóllétünket. Kevesen tudják például, de a taurin hatása például megmutatkozik ilyen téren: a stressz, a szorongás és a depresszió feloldásában is segíthet.

Egészséges alvás

Hogy elkerüljük az állandó kimerültséget, aludjunk mindennap legalább nyolc órát, és igyekezzünk mindig ugyanabban az időben lefeküdni! Ha ez nehezen megy, akkor kipróbálhatunk valamilyen alvást segítő anyagot, a taurin egyik hatása például épp ez: a tévhitekkel ellentétben enyhíti az alvászavarokat.

Testmozgás

Az is elősegíti a megfelelő minőségű alvást, ha napközben kellemesen elfáradunk – ehhez pedig nagyban hozzájárul a rendszeres testmozgás! Nem kell minden nap órákat a konditeremben töltenünk, de egy nagy séta délután, egy kis kerékpározás vagy egy kiadós túra is remek lehet. Így feltöltekezhetünk D-vitaminnal és beindíthatjuk az endorfintermelést – ezzel még az életkedvünk is visszatérhet!

Hidratálás

Már a minimális szintű dehidratáltság is negatívan hat a kognitív képességeinkre, de a hangulatunkat és az energiaszintünket is lehúzza. Éppen ezért nagyon fontos, hogy télen is megigyunk legalább napi 2,5-3 liter vizet!

Ezeket a tanácsokat betartva tehát télen is energikusak és vidámak lehetünk – ne hagyjuk, hogy lehúzzon minket ez az időszak! Hiszen ne feledjük, hamarosan elérkezik a tavaszi fáradtság időszaka, amit mindenképpen felkészülten kell várnunk!

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo