fbpx

Minden idők legtöbb bringatesztje a Bikemagban – előzetes

A 2009-es a rekordok éve nálunk. Még sosem fordult elő, hogy 13 db, mondhatni egy kategóriába eső montit teszteljünk és jelentessünk meg egy csokorban. A most terítékre kerülő gépek az MTB sport azon ágának képviselői, mely művelői számát tekintve egyszer talán majd vezető szerepet tölt be.

13xc_1

Jelenleg nyilvánvalóan a többségnek nincs 160-220 ezer forintja egy montira, ám éppen ezek azok a bringák, melyek utat nyithatnak az amatőr hobbi terepezéstől a komolyabb, esetleg versenyszintű próbálkozások felé. Mi ezeket a gépeket gyakran „első komoly montim”-nak szoktuk nevezni, mások – a könnyebb beazonosítás miatt – „a Deore-os bicó”-nak.

13xc_2

Elvárás ezekkel a kerékpárokkal szemben, hogy a vázuk erős, ugyanakkor könnyű is legyen – amennyire lehet -, valamint, hogy rendelkezzenek első teleszkóppal, hiszen használatuk során keménynek mondható terep, valamint könnyebb DH-zás is előfordulhat. Tudni kell velük síkon haladni és mászni is, ezért a vázszögeknek érdemes a klasszikus XC-s geometriát követniük. Ez 70-71 fokos fejcsőszöget és 72-73 fokos nyeregvázcső-szöget jelent. A teleszkóp rugóútja 80-100 mm közötti és hasznos, ha lockolható a mozgása, hogy síkon és mászáskor ne bólogasson. A terephasználat miatt létfontosságú és manapság már elvárható, hogy ezért az árért olajcsillapításos legyen.

13xc_3

Meg persze még számtalan elvárás létezhet, de ezekről bővebben magazinunk nemsokára megjelenő 2009. május-júniusi számában olvashattok. A gépek műszaki paramétereit egy közös táblázatban vethetitek majd össze. Tesztpilótáink Gajdov Géza, Begbie, Jorus, Lcs, KGÁdám, Kovács Botond, Kiss „CadMan” Árpád és Nagy Tamás voltak. A tesztalanyok pedig:

– Author Traction 29″
– Cannondale F5
– Caprine Epik 70
– Cube Acid
– Cube Attention
– Hai Jack
– Land Rover Kaikias
– Magellan Polaris
– Merida Matts TFS Trail 500 D
– Merida TFS 300
– Mongoose Amasa Comp
– Specialized Hardrock Comp
– Specialized Rockhopper

13xc_4

Ez eddig „mindössze” 13 gép – mondhatnánk. Emellett viszont további teszteket is tartalmaz a május-júniusi magazin a kerékpározás többi szakágából:

– Challenge Furai (rekumbens)
– Foes 2:1 Prolite (XC fully)
– Hercules Exell Light (trekking)
– Kellys Sabotage (verseny XC)
– KTM Life Motion (cross)
– UMF Hardy 2 (dirt)

Mindösszesen tehát 19 bringa tesztje olvasható a soron következő lapszámban…

13xc_5

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo