fbpx

A Casco 2014-es fejvédőújdonságai a Eurobike-on

A német CASCO 1989-es alapítása óta a minőségű fejvédők tervezését és előállítását tűzte ki célul, a legmagasabb szintű védelmet ötvözve, a funkcionalitással és kényelemmel. A Casco a kerékpározás összes szakágához készít a felhasználás szempontjából specializált típust, 2013-ban számos forradalmi fejlesztést mutatott be, ezekből az aerodinamikus országúti, illetve időfutam/triatlon fejvédők új családja, illetve a városi és az e-bike-ok számára készített modellek állnak a fejlesztések fókuszpontjában.

A standot is a mérnöki pricizitás és a letisztult megjelenés jellemezte, valódi "sisakszentélyben" érezhettük magunkat!

A standot is a mérnöki pricizitás és a letisztult megjelenés jellemezte, valódi “sisakszentélyben” érezhettük magunkat!

Jól átgondolt, már-már a zsenialitás határát súroló technikai megoldások sorát találhatjuk minden modell esetében, legyen az versenyspecifikus csúcsmodell vagy általános használatra készült fejvédő. Az előbbinél az utolsó gramm légellenállás, illetve tömeg lefaragása, illetve a tökéletes szellőzés megvalósítása a fő cél, míg az utóbbiak esetében a praktikus használat és a biztonság fokozása jelenti a maximalista CASCO mérnökök számára a kihívást. Ha a CASCO egyszer egy fejlesztésbe belefog, borítékolható, hogy meglepő, az újításokat, a felhasználási célra tökéletes megoldásokat találunk. Így alig meglepő, hogy a CASCO fejvédők számos rangos nemzetközi díj elnyerése mellett kiválóan szerepelnek a szaksajtó tesztjeiben is. Akkor hát lássuk a 2014 kerékpáros sisaktrendeket, elsőnek ismerkedjünk meg az „aerotrend” új képviselőjével!

A "régi" Speed Airo aerodinamikus országúti csúcsmodell

A “régi” Speed Airo aerodinamikus országúti csúcsmodell

A versenysportban a legutóbbi időkig a nyílásszámok növelése állt egyértelmű a tervezés fókuszában: azaz minél több volt belőlük, annál magasabb szintű volt a fejvédő, természetesen a megfelelő árcédulával párosítva. Érdekes, dinamikus formákat hoztak ki a gyártók, de valójában szükségszerű-e, hogy a versenybukó „lyukak” garmadával rendelkezzen, amely mellesleg nem igazán aerodinamikus viselet? Manapság már ezzel pontosan ellentétes a tendencia: a gyártók az aerodinamikai tulajdonságokat helyezik előtérbe, a szellőzést pedig rafinált légáramoltatással oldják meg közvetlenül a fej felületén. A CASCO ebben a törekvésben kétségtelenül piacvezető, a SpeedAiro, SpeedTime és a WarpSprint modellek megelőzték korukat, ráadásul melyik másik gyártó kínál rögtön három modellt ebből a kategóriából, specifikusan országúti, triatlon-, időfutam- vagy pályaverseny-felhasználásra?

Az "új" kedvezőbb árfekvésű országúti aero változat: a Speedster

Az “új” kedvezőbb árfekvésű országúti aero változat: a Speedster


Én most kapaszkodjunk meg: még ez a három különböző aerodinamikus modell is kevés volt a CASCO számára. (Mellesleg városi fejvédőből is potom 8-féle réteg- és felhasználás-specifikus modell létezik, beleértve a városi használatra szánt gyermek, ifjúsági vagy e-bike modelleket!) Tehát ismerkedjünk meg a Speedster országúti fejvédővel, amely 6-féle színben, lényegesen kedvezőbb árszinten kínálja a rendkívül sikeres, többszörös tesztgyőztes SpeedAiroban alkalmazott technológiákat.

My Style: 16-féle színű, 360 fokból látható cserélhető fényvisszaverő csík

My Style: 16-féle színű, 360 fokból látható cserélhető fényvisszaverő csík

Kétségtelen, hogy a tavaly bemutatott SpeedAiro esetében a csúcstechnológia és űrtechnikai anyagok alkalmazása kissé magas fogyasztói árat eredményezett, tehát van ráció egy kedvezőbb árfekvésű új “családtag” bemutatásában. Így a Speedster esetében egy-két apró részletet a német mérnökök megváltoztattak, amely költséghatékonyabb gyártást tett lehetővé, de ez az átlagfelhasználó számára nem jelent lényeges változást (pl. a belső háló kimaradt, a szellőzőnyilasok elosztása némileg változott, illetve kisebb felületen találunk bogárhálót). A lényeges elemek, az Adaptive Aerodynamic technológia, a beépített Speedmask szemvédő, a CASCO Loc rögzítőrendszer, a MyStyle egyedi, egyben a biztonságot is fokozó színösszeállítás, illetve a legmodernebb Disc Fit Vario allitórendszer továbbra megtalálható az új bukó esetében. A változtatásoknak köszönhetően viszont az ár jelentősen kedvezőbb lesz, így a Speedster az átlag országútisokhoz közelebb kerülhet.

A Tecfire a német gyártónál a belépő szintet képviseli, más cégek kínálatában egy In-Mould Plus szerkezetű, fokozott biztonságot nyújtó, könnyen kezelhető, praktikus modell minimum a paletta középén foglalna helyet!

A Tecfire a német gyártónál a belépő szintet képviseli, más cégek kínálatában egy In-Mould Plus szerkezetű, fokozott biztonságot nyújtó, könnyen kezelhető, praktikus modell minimum a paletta középén foglalna helyet!

A másik új CASCO fejvédő, a Tecfire is a költségcsökkentés jegyében született: a rendkívül sikeres Active-TC, Sportive-TC, illetve Urbanic-TC városi bukók nyomdokaiban 3-féle színben kerül piacra a Tecfire-TC, amelyben a legfontosabb technológiák, mint a Disc-fit Comfort beállítórendszer (kétségtelenül a legegyszerűbben kezelhető a piacon!), a fejlett, robusztus, biztonságos és hőálló In-Mould szerkezetkialakítás, illetve a 16-féle színű, 360 fokból látható MyStyle fényvisszaverő elérhetőek a legkedvezőbb áru CASCO modell esetében is. A Tecfire a német gyártónál a belépő szintet képviseli, más cégek kínálatában egy ilyen szerkezetű, fokozott biztonságot nyújtó, könnyen kezelhető, praktikus modell minimum a paletta középén foglalna helyet!

A többszörös tesztgyőztes Daimor Mountain új narancs-piros színösszeállításban

A többszörös tesztgyőztes Daimor Mountain új narancs-piros színösszeállításban

Természetesen a meglévő modellek apróbb részletekben tovább “fejlődtek”, így a Speed Airo immár fekete-fehér színben is elérhető, az extrém MTB-re szakosodott Cuda Mountain két új, fiatalos színben, narancs-fehérben és lime-feketében készül. A gyermekeknek szánt, technológiailag a felnőttekével megegyező Mini Generation új zöld színt is kapott, az ugyancsak gyermekeknek szánt Fun Generation pedig négy teljesen új dizájnban lesz elérhető, amíg az Urbanic TC a láthatóságot előtérben helyezők kívánságára 2014-ben akár neon zöldben vagy neon narancssárgában pompázik. A prémium „nagytestvér”, az Urbanic TC plus két elegáns új színt kap: “Havanna” barna/kék és fekete-fehér változatban is kapható lesz. A CASCO-nál középkategóriásnak számító, ámbár többszörös tesztgyőztes Daimor Mountain új narancs-piros színösszeállításban, a DH/freeride fullface Viper MX pedig zöld-fehér változattal kedveskedik a ferencvárosi szurkolóknak.

Az Urbanic TC Plus fülmelegítővel kiegészítve az egyik ellenállhatatlan "dekorváltozatban"...

Az E-Motion Cruiser e-kerékpáros modell fülmelegítővel kiegészítve az egyik ellenállhatatlan “dekorváltozatban”…

A hetente folyamatosan megjelenő Shopping Guide termékbemutatókban még több részletet megtudhatsz az egyes CASCO modellekről, akár visszamenőleg is tanulmányozható a 2013-as kínálat, a BikeMag keresőjébe begépeled a „casco” kulcsszót.

További információ a forgalmazó honlapján

A boltlista, ahol a CASCO sisakok elérhetők, a temékbemutató sorozat első részében olvasható

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo