fbpx

Ez egy igazi városi célgép. Ez már első ránézésre tuti. Semmi csicsa. Arra készült, hogy városunk nem túl kerékpárosbarát körülményei között is minél gyorsabban és minél olcsóbban eljussunk A-ból B pontba. Igazából mindent ennek rendel alá. Vagy mégsem? Inkább kedvező árú fitnesz gép? Ez a másik verzió. Igazából kiből mit hoz ki. Belőlem a mélyen bennem lakozó futárt hozta elő, így a mindennapi munkába járásban és a városi rohangálós feladatok közben volt hű társam.

A gép lelke, a váz

A külcsín valószínűleg megosztja majd a potenciális vásárlókat, engem azonban elsőre megnyert ez a megfoghatatlan, ámde kétségkívül elegáns barna szín. A kéttónusú felirat is nagyon tetszetősre sikerült, és végre nem egy fogkrém-szerű nevet visel, hanem megkapta a forgalmazó nevét.

Általában elmondhatjuk, hogy a váz nagyon letisztult, koncepciózus. Tényleg semmi felesleges sallangot nem találunk rajta, de aminek ott kell lenni, az ott is van. Így megtaláljuk rajta a csomagtartó és a sárvédő rögzítésére szolgáló szemeket, habár ez utóbbi felszerelését megakadályozza a villa vállának kialakítása. A gumi és a villanyak alja között annyira kicsi a rés, hogy még a 28-as gumi is épphogy csak elfér, sárvédőről pedig már szó sem lehet. Persze lehet barkácsolni, kiflexelni a nyak alját, csak hát azért kár, hogy otthon kell befejezni a gyártást, és ha meg is tesszük, akkor ott a következő kérdés, hogy mihez rögzítjük azt a sárvédőt, hiszen a nagyon alacsonyan elhelyezett rögzítő furatot is eltüntettük ily módon…

A másik probléma a nagyon alacsonyra sikerült középcsapágyház, így nem árt kanyarokban figyelni a hajtókar pozíciójára, különben nagyot repülhetünk. A váz amúgy 7005-ös aluból készült, elfogadható színvonalú hegesztésekkel és egyenes hátsó villáival kellően merev szerkezet, míg a villa alapanyaga Cr-Mo acél, egyenes szárakkal. Ez dögös kinézetet biztosít a gépnek, de a rázkódást nagyon erősen továbbítja a kezünkhöz. Szóval egy hajtáshatékonyságra kihegyezett nagyon koncepciózus vázszettel állunk szemben, amely sajnos két szarvashibával bír.

Alkatrészek

A gép összeállításakor a cél az lehetett, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a nyeregben történő száguldást, így nagyon jó ár/érték arányú komponenseket találunk a gépen, ennek köszönhető a szerintem verhetetlen ára. A Prowheel hajtókar ugyan csupán négyszögtengelyes – így ennek megfelelően ne is várjunk tőle túl nagy merevséget -, de a megcélzott felhasználási területhez ez teljesen megfelel. A meghajtás többi eleme ilyen-olyan Shimano alkatrészcsaládokból került ki, az összhang ennek ellenére tökéletesnek tűnik. A fékezésért az Alhonga alu V-fékek a felelősek, gond velük sincs, könnyedén hozzák az elvárt teljesítményt.

A kerekek terén is hasonló volt a koncepció, nem igazán könnyű, de annál megbízhatóbb darabokból áll. A szükséges erősséget sokkal inkább a beépített anyag mennyisége adja, mintsem a csúcstechnika. Ennek ellenére jól gyorsítható gurigákat kapunk, melyek nem fognak egyhamar összecsuklani a hazai kátyúkavalkádban sem. A rajtuk figyelő Michelin Dynamic gummákban sem csalódtam, nagyszerűen gurulnak, jól fékezhetők, bedöntve királyul tapadnak, és nem utolsósorban nagyszerűen tolerálják a fővárosunkban mindenfelé ott ólálkodó üvegcseréphalmokat.

A többi kiegészítő zömét a Zoom márkanév alatt futó darabok adják, és teszik a dolgukat rendesen. A nyeregcsőbilincs csavaros rögzítésű, ami azért előny, mert így a bringát városban kikötve sem fog eltűnni egyből az amúgy kényelmes nyergünk. A vékony, kemény és izzadt tenyérrel nagyon csúszós gumimarkolat helyett viszont sokkal szívesebben látnék egy jobb szivacsmarkolatot a gépen, így kesztyű nélkül is kellemesebb fogás esne rajta. Apróságnak tűnik, de nem az. Érdekes, hogy egyszerre sikerült olcsó, de mégis relatíve könnyű gépet összehozni, hiszen pedál nélkül mindössze 10,9 kg! Ez mindenképpen a gép elvitathatatlan erényei közé tartozik.

Menet közben

A már említett csapágyház-magasság problémára nagyon figyeljünk! Még a gyakorlottabb bringást is megviccelheti egy hirtelen kanyarban, vagy padkára felgurulásnál. Éppen ezért az eredetileg beépített 172,5 mm-es karnál hosszabbal nem javasolt használni. Az is segíthet a helyzeten, ha egy patentpedálra váltunk, mivel annak kisebb a szélessége, így nehezebben ér le. Ha ettől a jellegzetességtől eltekintünk, akkor egy rendkívül dinamikus gépet kapunk, mely az aszfaltos száguldásra lett kihegyezve, és ez érezhető is. Sokkal könnyebben gurul, mint akár egy sima aszfalt külsővel szerelt monti, teljesen más érzést nyújtva a tulajdonosának. Mostanra már ki is kristályosodott az ideális városi gépre vonatkozó koncepcióm: csakis a nagy kerék jöhet szóba, minden más csak kényszermegoldás.

A gépet tehát lendületes városi közlekedésre, avagy élvezetes munka utáni lazítós fitnesz tekerésre találták ki. És ennyi pénzért meg pláne nagyon megéri! A Courier ebben a legnagyobb… Szinte a konyhapénzből is kijön, így az ára nem lehet kifogás tárgya arra, hogy miért ülünk még mindig minden reggel a „mi autónkba”, ahelyett, hogy belevetnénk magunkat a pesti kerékpáros szubkultúrába, és csak szánakozva mosolyognánk a többi dugóban ácsorgó honfitársunkon…
[poll id=”38″]
Eredetileg megjelent a Bikemag 2007. augusztusi számában.

InfoBox:

Forgalmazó: Neuzer Kerékpár Kft.
Származási hely: EU
Vázgarancia: 1 év
Vázméretek: 52; 54 (tesztelt); 56; 58 cm
Alkatrész-garancia: 1 év
Ajánlott fogyasztói ár: 73 900 Ft

Váz: 7005 Alu
Villa: Cr-Mo acél; egyenes szárak
Hajtókar: Prowheel Ounce compact; 50-34 fog
Középcsapágy: négyszögtengelyes
Hátsó váltó: Shimano Sora; rövidkanalas
Első váltó: Shimano 2200
Lánckeréksor: Shimano CS-HG30; 11-28 fog
Lánc: KMC Z
Fékváltókarok: Shimano ST-EF50-8R
Kormány: Zoom 220; 6061 alu; 580 mm
Kormánycsapágy: VP hagyományos
Kormányszár: Zoom 2+2 csavaros; 25,4 mm
Fékek: Alhonga alu V-fék
Agyak: Altrix Prémium; 32 furat
Felnik: RMX Taurus 5014; 622×14
Küllők: Alpine; 2 mm
Külsők: Michelin Dynamic; 28-622
Nyereg: Selle Royal Viper
Nyeregcső: ZOOM (Kalin); egycsavaros fej; 27,2 mm
Pedál: műanyag test-acél keret

Geometria adatok:
Fejcsőszög: 72,0 fok
Nyeregvázcső-szög: 72,5 fok
Felsőcsőhossz: 550 mm
Vízszintes felsőcsőhossz: 560 mm
Nyeregvázcső-hossz (tetejéig mérve): 540 mm
Láncvillahossz: 435 mm
Középcsapágy-magasság: 265 mm
Tengelytáv: 1040 mm
Stucnihossz: 105 mm
Súly: 11,3 kg (pedállal)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo