fbpx

Kell „e-nnyi” segítség: Gepida Berig 1000 Bosch kerékpárteszt

A Gepida Berig 1000 Bosch egy olyan „pedelec” kerékpár, amely Nyugat-Európában már mindennapos alternatívája a városi közlekedésnek. Itthon – az elsőre sokakat visszariasztó árcédulája miatt – még nem annyira elterjedtek az elektromos rásegítéses kerékpárok, ezért a teszt kapcsán kaptunk az alkalmon, hogy kiderítsük több vélemény tükrében, mitől lehet tőlünk nyugatabbra ennyire sikeresek a pedelecek.

Először azonban nézzük a kerékpár technikai jellemzőit!

A Gepida Berig 1000 lelke egy 250 wattos Bosch elektromos középmotor, ami a pedelec-kedvelő országokban az egyik legnépszerűbb erőforrás. Ehhez egy 8 amperórás, 2,5 kilogrammos akkumulátor társul, ami kulccsal zárható, és egy éjszaka alatt nulláról maximumra tölthető. A pedelec rásegítést a pedált terhelő nyomaték, az aktuális sebesség és a fordulat alapján számolja a komputer, stílusunknak megfelelően különböző módok közül – eco, tour, sport, speed (gazdaságos, túrázós, sportos, aszfaltbetyár) – választhatunk. Mivel nem mindenki van tisztában a „pedelec” jelentésével, ez a rendszer csak rásegít (25 km/h-ig), tehát nem gázkart húzogatunk, vagy gombot nyomkodunk, hogy bekapcsoljon az elektromotor, a pedelec kizárólag tekerés közben működik, megkönnyítve a haladást.

Gepida Berig 1000

A pedelec rendszert az akkumulátoron található nyomógombbal aktiválhatjuk, ez mellett egy öt zöld ledből álló sor jelzi a töltöttségi állapotot, ami éjszaka messziről felhívja magára a figyelmet. A kormányra szerelt kijelzőn vezérelhetjük tovább a pedelecet, választhatunk a négy stílus közül, valamint a rásegítés mértékét állíthatjuk négy lépésben. (A stílusoknál nem csak a rásegítés mértékében van különbség, hanem ugyanarra a nyomatékra vagy fordulatra különbözőképpen reagál a rendszer, vagy meginduláskor többé vagy kevésbé segít be.) A normál kilométeróra funkciók, sebesség, megtett táv, össztáv, stb. mellett a leghasznosabb, hogy folyamatosan láthatjuk az akkumulátor töltöttségi állapotát, valamint azt is, hogy az adott stílusnak és a rásegítés mértékének megfelelően várhatóan hány kilométerre elég még a nafta (nyilván a komputer átlagos terepet feltételez, folyamatos emelkedőn sokkal hamarabb lemerül). Például a gazdaságos stílus-kis rásegítés és a speed stílus-legerősebb rásegítés között körülbelül négyszeres különbség van ebből a szempontból. Fontos még megjegyezni, hogy a Bosch-rendszer nem tölt vissza az aksiba, mikor gyorsabban haladunk, van, akinek feltételezése szerint ez alapvető pedelec-tulajdonság.

A Bosch motor

A váz egy stabil Gepida alumíniumváz, az elektromotor fogadásához szükséges módosításokkal, a középmotoros megoldáshoz jól passzol a 26”-os kerék, hiszen a nagyobb kerékmérettel talán már zavaróan hosszú lenne a láncvilla. Elöl egy alumínium merevvilla kapott helyet, feltehetően azért, hogy a súlyon és az áron is faragjon kicsit a gyártó. Minden szükséges túrafelszereléssel ellátták a kerékpárt, megjegyezném, hogy bár mi, tesztelők városban használtuk elsősorban a gépet, a Gepida Berig 1000 inkább túrakerékpár, mint city-bike, de a túragépeket általában szívesen használjuk kicsit sportosabb közlekedésre. Agydinamós világítás rendszer, sárvédők, csomagtartó, minipumpa, kitámasztó, mind tartozék, és a jobb minőségű fajtából. A geometria is túrabringás, nem a teljesen felegyenesedett, city-s tartást támogatja. Erős kerekek, harapós Avid Elixir 1 hidraulikus tárcsafékek: utóbbiak fontosak a nagy súly (21 kg) és a felpakolható túrafelszerelés szempontjából, hiszen egy 100 kilós bringással, málhával 140 kg környékére is szökhet az össztömeg, ami már nem játék.

Hidraulikus tárcsafékek egyedi nyereg felfogatással

Menet közben:

A szokásostól eltérően nem a cikkíró véleményezi csak a Gepidát, mert úgy gondoltam, kerékpárversenyző múlttal és sajátos közlekedési szokásaimmal nem biztos, hogy megtalálom benne azokat a finomságokat, melyek fontos információk lehetnek mondjuk egy konszolidált, esetleg idősebb vagy kezdő bringás számára. Négyünk véleménye olvasható tehát alább, mindannyian a ’77-78-as generációhoz tartozunk, budapesti diplomások (2 mérnök, 2 közgazdász), Miklóst leszámítva (akinél másfél hetet töltött a bringa) napi rendszerességgel használjuk a biciklit városi közlekedésre, gyerekszállításra, túrázásra.

Gepida Berig 1000 kerékpárteszt

Gábor Miklós: Hosszú idő után először ültem kerékpárra, mint lehetséges közlekedési alternatívára. A benzin elképesztő ára, a reggeli csúcsforgalom és a folyamatos aggódás a mid-life crisis-t részben kiváltó pocakodás és tunyulás miatt kaptam az alkalmon, hogy kipróbáljam a Gepida elektromos bringáját, miként tudunk együtt élni. Mivel az utolsó kerékpárom egy Csepel Lady volt (és nem, nem vagyok buzi) ezért semmi okosat nem tudok mondani geometriáról, súlyelosztásról és egyéb szakági finomságokról.

Így a szimpla felhasználói élményeim a műszaki részletek helyett a mindennapi használatra és annak előnyeire-hátrányaira korlátozódnak. Nagyon könnyű és élvezetes volt tekerni, nem is kisértettek a régi emlékek, amikor minden egyes elinduláshoz ki kellett emelkednem a nyeregből. Ez különösen hasznos a városi közlekedésben, kereszteződésekben és piros lámpás elindulásoknál. A könnyű tekerés másik felbecsülhetetlen előnye, hogy nincs izzadtság, emiatt nem kellett az öltözködési szokásaimon sem változtatni. A közel félórás menetidő végén egy egészséges pulzussal érkeztem be a munkahelyemre. A napi 1 órás tekerés ilyen intenzitással maximálisan kielégíti az igényemet, hogy eleget tegyek az egészségem megőrzéséért, egy állandóan szinten tartott állóképességért.

Gepida Berig 1000 kerékpárteszt

Mivel mind otthon, mind a munkahelyemen megoldott a biztonságos tárolás, az ellopástól való félelmem sem volt nagyobb, mint más ingóságom esetében. Nekem mindenképpen alternatívát jelentene egy ilyen kerékpár, amennyiben áprilistól októberig legalább heti három alkalommal ezt használnám közlekedésre. Nem próbáltam gyereküléssel, de az előnyeit tekintve nem okozhat gondot a gyerek szállítása a bölcsődébe, erről inkább a saját képességeim ismerete és a közlekedőtársaimról feltételezett kreténség miatt mondanék le.

A kerékpár ára brutális első hallásra, ebben mondom, szerepet játszik, hogy utoljára a Csepel Lady miatt kasszíroztam jónak mondható 8.000 Ft-ot amikor eladtam. De, ha nekiállnék számolgatni, hogy mennyit spórolnék az üzemanyagon (sac per kábé 4 havi tankolás), mennyi időt spórolnék meg (napi 2×15 perc), mennyibe kerülne egy fitneszbérlet, hogy ugyanennyit mozogjak, már nem is annyira tűnik úri huncutságnak. Én persze szívesen lemondok azokról az extrákról, melyekről egyrészt nem is tudok, hogy a felszereléshez tartoznak, másrészt soha nem is jutna eszembe használni őket.

Konklúzió: egy pedelec nekem tökéletes kiegészítő közlekedési eszköz lehetne a városban, főleg, ha kielégíti az én szempontjaimat: kényelmes, sallangoktól mentes, megbízható technika és mérsékeltebb ár, főleg, ha az általam felírt képlet alapján még akár meg is térülne.

Gepida Berig 1000 kerékpárteszt

Wolf Péter: Úgy tűnik, én alapvetően az Henri Desgrange-féle álláspont (“Nekem mindig fix hajtású kerékpárt adjatok…”) száz évvel későbbi képviselője vagyok, és – bár a váltónak már természetesen beadtam a derekamat 🙂 – úgy gondolom, hogy ha sportolni vagy túrázni megyek, akkor inkább szeretném a magam teljesítményét élvezni, nem egy motorét. Vagyis szerintem a pedelecek igazi terepe a város, és igazi célcsoportja az 50 feletti korosztály. Ezt a bringát meg – a vázgeometriáját, a rásegítőmotor középcsapágynál való elhelyezését meg a láncváltót tekintve – egyértelműen túrázásra szánták. Korábban egy Giant Revive-ot volt szerencsém kipróbálni az elektromos rásegítéses kategóriában, és az koncepciójában jobban tetszett.

Azért a bringára ülve elég hamar puhult ez az álláspontom, mert nagyon kényelmesek voltak az elindulások. Nagyon jónak éreztem a súlyelosztást (igaz, nagy csomagok nélkül), és nagyon jól, finoman lehetett adagolni a rásegítést. Ezt bizonyítja az is, hogy a 60 év körüli szüleim is pár méteren belül ráéreztek a pedelec-hajtásra, amikor kipróbálták, pedig sosem ültek még ilyenen. 25 km/h felett viszont bosszantott, hogy már nem segít, én viszont cipelhetem a felesleges súlyt. Mivel túragép, jó lett volna megpakolt csomagokkal és utánfutóval is kipróbálni, mert végig volt egy olyan érzésem, hogy akkor hozná igazán a formáját.

Gepida Berig 1000 kerékpárteszt

A gép a lényeges helyeken minőségi anyagokat használ, ez jó. Az ára viszont csillagászati, és ez nem emiatt, hanem sajnos alapvetően az elektromos hajtás miatt van. Amíg ez nem csökken nagy mértékben, addig a pedelec luxus-játékcikk marad, és a kelet-közép-európai térhódítására várni kell.

Dalos Péter: Városi közlekedésre kompromisszumokkal jó, a geometria és a váltórendszer miatt inkább túrára ideális. A budapesti utakon megszokást igényel a merev villa-merev stucni, elég rendesen közvetíti a vibrációt a csuklóra, a felszerelés minden igényt kielégít, luxus. A pedelec rendszer kifogástalanul teszi a dolgát. Rövid reakcióidővel segít rá, finoman szabályozható a rásegítés mértéke, hatótávolság elegendő városi közlekedéshez, a 25 km/h-s lehatárolás pedig megfelel a városi forgalmi viszonyoknak, a gyalog-kerékpárúton picit még talán túl gyors is (lehetne plusz funkció a rásegítés melletti max. sebesség beállíthatósága). A pedelec miatti plusz súly nekem nem volt vészes, de el tudom képzelni, hogy kisebb termetű felhasználóak gondot okoz, főleg akkor, ha sokat cipelné lépcsőn, pakolná például vonatra. Az ára fájdalmas, főleg emiatt nem alkalmas számomra mindennapi használatra .
A tökéletes eszköz távolról (5-15 km között) ingázni, ha van biztonságos tárolóhely az út mindkét végén.

Gepida Berig 1000 kerékpárteszt

Takács Tamás: Elsősorban városi közlekedésre használtam a pedelecet, s már öt perc után megfogalmazódott az a vélemény, ami nagyjából most is áll: ha mondjuk nem 25-, hanem 40 km/h-nál lenne maximálva a pedelec-rásegítés, menet közben elképzelni sem tudnék jobbat Budapesten. Akik ismernek, tudják, hogy a lustaság egyik alapvető tulajdonságom, és amikor éppen nem sportolás céljából ülök a nyeregben semmi kedvem izzadtságcseppeket termelni. Kényelmesen, utcai ruhában bringázni, nem erőlködni az emelkedőkön, óriási, még akkor is szívesen ültem fel rá este, amikor napközben elfáradtam mondjuk egy edzést követően. Egy hátrány, hogy az értéke miatt féltettem kilakatolni, bár kétszer, pár órára a maximális biztonsági fokozatú U-lakatommal ez is megtörtént. Ahogy gondolom másoknál is, az ár szabna határt, hogy beszerezzek magamnak ilyet, de ha figyelembe veszem, hogy egy osztrák vásárló jövedelemarányosan mennyit ad ki egy pedelecért, és azt, hogy mondjuk 200 000 Ft-ot én simán kiadnék érte, akkor kijön, hogy nem a kerékpárban van a hiba ebből a szempontból…

Még 91 kilométert mehetünk körülbelül...

A teljesítményét tekintve (összesen két pedelec-hez volt szerencsém korábban, azokhoz sem ilyen sokáig) rögtön feltűnt, hogy a középmotor mennyivel robbanékonyabb megindulásoknál a régebben tesztelt hasonló bringákhoz képest, ki sem kellett állni a nyeregből, és azonnal reagált a nyomatékra. Hozzáteszem, csak „sport” és „speed” fokozatban használtam, a rásegítését mértékét is csak akkor állítottam alacsonyra, amikor necces volt, hogy kibírja az aznap még rám váró kilométereket. Amúgy nálam 72 és 65 kilométert bírt egy feltöltéssel, úgy, hogy próbáltam kiélvezni a maximális rásegítés élményét emelkedőkön, síkon viszont talán nem kellett sokat hozzáadni a rendszernek ahhoz, hogy 25 körül haladjak. A 65-ös mérés a húsvéti iszonyú szeles időszakban volt, amikor a pofaszélben ugyancsak megváltás volt a pedelec. Irányíthatóság szempontjából minden rendben, kicsit merev az alumínium villa elöl, de helyeslem a takarékoskodást a grammokkal, főleg amikor fel kell cipelni a több mint 20 kilós gépet az első emeletre (magasföldszinttel). A pozíció nekem abszolút városi közlekedős volt, ami azt jelenti, hogy átlagos városi közlekedők, kezdők, lehet kicsit hosszúnak, nyújtózkodósnak találnák.

Agydinamó... Én meg először világítás nélkül mentem haza, mert otthon felejtettem a villogóim... Agydinamó...

A felszereléssel szintén teljesen elégedett voltam, mondjuk váltogatni nem kellett sokat, az XT váltó inkább csak rangot ad a Gepidának, minthogy szükség lenne a teljesítményére. A tárcsafékek harmóniában vannak a bringával, mint ahogy a kiegészítők is. Talán egy láncburkolatot elbírt volna még a kerékpár, hogy a nadrágszár, cipő sarka se érhessen véletlenül se a lánchoz.

Infobox:
Forgalmazó: Gepida Kerékpár KFT.
A kerékpár a gyártó honlapján  IDE KATTINTVA érhető el.
Származási hely: Magyarország
Vázgarancia: élettartam garancia
Vázméretek: 48 CM, 53 CM
Tesztelt gép mérete: 48 cm
Alkatrész-garancia: 1 év, BOSCH motorra 2 év
Ajánlott fogyasztói ár: 674 900 HUF

Elektromotor:
BOSCH Középmotor
Az elektromos középmotor névleges feszültsége: 36V
Az elektromos középmotor teljesítménye: 250W
Az akkumulátor kapacitása 8 Ah (288 Wh)
Az akkumulátor tömege: 2,5 kg
Hatótávolság: egy akkumulátorral akár 80 km
Szenzor: Nyomaték, Sebesség, Pedálfordulat
Egyszerű, felhasználó barát, és levehető kijelző

Specifikáció:
Váz: GEPIDA HYDROFORMING – 6061 Alu
Villa: Alu
Kormánycsapágy: GEPIDA integrált
Kormány: GEPIDA alu, 600 mm
Kormányfej: GEPIDA/TRANZ-X JDST-57A 90 mm
Hajtómű: MIRANDA 42T/175 mm
Középcsapágy: BOSCH
Első váltó: –
Hátsó váltó: SHIMANO XT
Váltókar: SHIMANO DEORE
Fék: AVID ELIXIR 1 hidraulikus tárcsafék
Fékkar: AVID ELIXIR 1 hidraulikus tárcsafék
Agy: SHIMANO agydinamó / GEPIDA alu
Felnik: RODI EXCALIBUR 36H
Külső gumi: SCHWALBE ROAD CRUISER 26×1,75
Lámpa: B&M LUMOTECH LYT / SPANNINGA
Nyereg: SELLE ROYAL RESPIRO
Nyeregcső: GEPIDA ALLOY, 27,2X400
Méret: 48 cm, 53 cm
Súly: 21,3kg

További információ: www.gepida.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások