fbpx

ABUS BORDO 6500A SmartX: maximális biztonság kulcs nélkül, kényelmesen!

Nagyon kényelmes tud lenni, amikor csak odasétálunk a bringánkhoz és levesszük a zárat majd betesszük a helyére? Amikor nem kell kulcsot keresni a zsebünkben, táskánkban, nem kell levenni ehhez a kesztyűnket, stb. Mert ennél a zárnál nem kell ilyet csinálni!

Hogy csinálja és milyen előnyei vannak ennek a megoldásnak? Biztonságos egyáltalán?

Az ABUS cég jövőre tölti a 100. születésnapját és ez idő alatt, biztonságtechnikai megoldásokat fejlesztettek és gyártottak. Így meglehetősen átgondolt ez az új BORDO 6500A lakatuk is a SmartX technológiával.

De mi is ez? Nézzük:

A hajtogatható lakatok között az ABUS BORDO 6500A SmartX a csúcsmodell a gyártó kínálatban, ami 5,5 mm-es acélrudakból épül fel, melyeken kétkomponensű puha borítás található, hogy ne sértse meg a lakat a kerékpárunkat. Ennek a modellnek a biztonsági szintje 15-ös, ami a legmagasabb szint az ABUS-nál .

A lakat csomagolása rejt egy zárat, tartót, a felfogatáshoz szükséges pántokat, biztonsági kártyát (QR kóddal) illetve opcionális esetben egy távirányítót.

Kibontás után töltsük le az új ABUS ONE applikációt, aminek az első teendői között lesz a QR kódunk elkérése. Ha befotóztuk az applikációba, akkor már kommunikálni tudunk a lakatunkkal a telefonunkon keresztül. A zár saját akkumulátorral rendelkezik, aminek a töltöttségét természetesen az applikáció mutatja. Egy töltéssel, napi szintű használat mellett közel 6 hónapot bír.

Ha kitöltöttük a néhány kérdéses regisztrációt a lakat használatra készen áll. Elég odasétálni a bringánk mellé és kézzel fel illetve le tudjuk venni a lakatot, tehát a lakat testén nincs is kulcslyuk! Így a tolvajok nem tudják törni a zárszerkezetet, letapogatni, lefagyasztani, stb. Tehát ezzel a lakattal még nagyobb biztonság érhető el. A beleintegrált riasztó pedig még tovább növeli az eszköz hatékonyságát. A riasztó úgy működik, hogy lezáráskor eltárolja a kerékpár helyzetét és amint valamilyen irányba megmozdítják a kerékpárt a lakat párat csipog hangosan jelzésként és ha folytatódik a kerékpár mozgatása akkor 100 dB-es hangerővel elkezd ordítani a riasztó, amitől igencsak diszkomfort helyzetbe kerül a tolvaj. Nem elég, hogy el kell valahogy vágnia a 15-ös biztonsági szintű lakatot még a fülébe kiabál a riasztó és erősen megnő a lebukás esélye.

Természetesen beállíthatjuk úgy is az eszközt, hogy a telefonunkon engedélyezzük a nyitást, de sokkal kényelmesebb, ha csak odasétálunk és nyitunk. Ilyenkor 1 méter sugarú körben kell lennünk, hogy a lakat nyisson és ne riasszon a mozgatás hatására. Azért csak a nyitásról írtam az alkalmazással kapcsolatban, mert az ABUS BORDO 6500A SmartX kézzel zárható a kerékpár lezárásakor, ha kettőt kattanva dugjuk be az ellendarabot a zárba akkor automatikusan lezár a lakat, míg ha egyet kattan akkor utazó (szállítás) módba kerül.  A töltés a szilikon burkolat alatti USB-C csatlakozón keresztül lehetséges.

Jelenleg két féle ABUS applikációt tölthetünk le a zárhoz, természetesen ingyenesen, az ABUS SmartX és az ABUS ONE. Ezek közül az ABUS ONE-t ajánljuk, mert a jövőben ehhez az applikációhoz fog minden kapcsolódni. Ez az egy app tudja majd kezelni jelenleg a kerékpáros és motoros zárakat, illetve a jövőben, az otthonbiztonsági eszközöket, pl. lakásajtó zár stb. Az applikáció nem csak egyszerű és könnyen kezelhető, hanem számos információt is tartalmaz. Ilyen pl a lezárás és a nyitás térképen való megjelenítése is, ami nagyon hasznos. Például gyalogos városnézés után visszatalálunk a bringánkhoz.

Ajánlott fogyasztói ár: 103 975 Ft
További információkért kattints ide.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo