fbpx

Mit vigyünk magunkkal enni egy hosszabb biciklis túrára?

A hűvösebb idő sokak kedvét meghozza a túrázáshoz. Azonban nem mindenki szeret gyalogolni, egyre többen merészkednek ki a nagyvilágba két keréken. Ha azonban kezdők vagyunk, akkor érdemes tudni, hogy minek kell lennie nálunk egy hosszabb út során, főleg, ha nem akarunk ott hoppon maradni, ahol senkire sem számíthatunk. Azzal biztosan mindenki egyetért, hogy a jó minőségű és megbízható bringa elengedhetetlen egy hosszabb útra. Amennyiben már régóta nem tekertünk, akkor érdemes először egy alaposabb ellenőrzést tartani. Mindezt ne hagyjuk az utolsó pillanatra, mert a szerviz nem szokott hozzánk igazodni, és még a túráról is lecsúszhatunk.

Indulás előtt az öltözetes is megfelelően kell kiválasztani. Ne csak a déli melegebb órákra gondoljunk, hanem mondjuk az esti hűvösre is. Az sem mindegy, hogy mennyire izzadunk le az út során, mivel lehet, hogy néhány szakaszon jobban kell magunkat védenünk a hőmérséklettől. Jó, ha vannak nálunk fontos gyógyszerek, egy sisak és mellény, így, ha valamiért csak este érnénk vissza, akkor is látni fognak minket. Itt jön képbe a lámpa is, ami szintén legyen a biciklin az út alatt, még akkor is, ha nem tervezzük használni. Ezután a legfontosabb, hogy a testünket is felkészítsük az útra, ehhez pedig gondoskodnunk kell megfelelő élelmiszerről.

Reggeli és tízórai

Ha egész napos túrát tervezünk, akkor nem érdemes üres hassal indulni. Ne ma kezdjünk el diétázni, hanem reggelizzünk meg úgy, hogy laktató legyen. Élelmiszer kiválasztásánál ismerni kell az egyes alapanyagok előnyét és hátrányát. Ha cukros termékeket veszünk magunkhoz, csokikat és más édességeket, akkor nem fogjuk bírni az utat. Ezek a szénhidrátban magas ételek csak az evés pillanatában ülik meg a hasunkat. A cukor szintünk megemelkedik, megkezdődik az inzulingyártás. Azonban pár óra elteltével a hatásnak nyoma sem lesz, hanem olyan éhesen fogunk tekerni, mint még soha.

Válasszunk olyan apró, gyorsan elkészíthető ételeket, amiket tekerés közben is megehetünk. Ilyen lehet a jó fajta müzli szelet, ami amellett, hogy finom, energiát is ad, vagy például a banán, aminek a héját el is dobhatjuk, nem fogjuk vele szennyezni a környezetet. Ne essünk azonban túlzásba. Ha tudjuk, hogy meg fogunk állni valahol ebédelni, akkor nem kell több csomagnyi müzlivel indulnunk, hacsak nem akarjuk a többiek között szétosztani. Öt banánra se lesz szükségünk, 1-2 bőven elegendő a következő pihenőig.

Ebéd és vacsora

Az ebédet nagyban befolyásolja túra menete. Valamikor direkt úgy tervezik meg, hogy egy falu étterme a cél. Ilyenkor logikus, hogy nem kell vinnünk magunkkal semmit, csak pénzt. Viszont sokszor nem fogunk semmilyen emberi épülettel összefutni. Valamikor a túra teljesen a természetben vezet, és a fák árnyékától eltekintve semmink sem lesz. Ezekben az esetekben nekünk kell gondoskodnunk ebédről. Az a legjobb, ha az általunk választott ételt hidegen is el lehet fogyasztani. Sokan a szendvicsek mellett szoktak dönteni, mivel ezeket könnyen lehet vinni, kevésbé romlanak meg, és nem kell hozzájuk tüzet rakni.

Ebéd után nehezebbé válik a tekerés, ilyenkor jól jöhet egy kis édesség. Persze, csak ésszel, maradjunk inkább a fehérjében dús falatoknál. Soha ne bízzuk a véletlenre, inkább legyen nálunk eggyel több vacsora, ha valamilyen okból kifolyólag nem érnénk el a célunkat. Az ételek mellett ne feledkezzünk meg a naptejről és a szúnyogirtóról sem.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo