fbpx

Shimano SLX – előzetes

Az átlagfelhasználók által kedvelt rugóutak az utóbbi években egyre inkább megnőttek, ez az érték most kezd beállni a 150 milliméter környékére. Ez természetesen azt jelenti, hogy lefelé sokkal keményebb terhelést lehet adni a gépeknek. Várható volt tehát, hogy a japán óriás is alkalmazkodni fog a piaci igényekhez és kitölti az XC és DH/FR felhasználási területek közti űrt. A végeredmény az enduro/all mountain termékcsalád, az SLX lett.

A kiindulási alapot az LX család jelentette, amely mindig is határterület volt a komoly versenyfelhasználás és az egyszerűbb, „hétvégi harcos” igények közt. Láthattunk LX-et könnyű XC vázakon, de az integrált tengelyes változat óta sok DH gépen is ez a hajtókar feszít. Ilyen szempontból tehát logikus döntésnek tűnt az LX család átgyúrása, illetve ketté bontása, mert LX néven az SLX mellett van egy fitnesz gépekre szánt paletta is.

Most már csak az enduro és/vagy all mountain kategóriákat kellene definiálnunk, amelyre persze ezerféle megközelítés létezik, és az sem mindegy, hogy melyik ország szaksajtójában próbálunk választ találni, hiszen egy amerikai XC gépet, itthon már simán all mountainnak hívhatnánk. Ezt a kategóriát én mindig a legősibb montis vágyat megjelenítő kategóriaként azonosítom, amelynél a felhasználó egyetlen vágya, hogy élvezze a suhanást az erdőben, és ebben a bringája semmilyen módon ne korlátozza. Képesnek kell lennie tehát mindenféle terepviszonyok mellett feljutni a hegytetőre, illetve a túloldalon ugyanilyen kompromisszummentes lejutás az elvárható. A lényeg maga a fel-, az el- és a lejutás, és nem feltétlenül a sebesség. Tehát az erre a területre szánt rendszerektől elvárható, hogy erősek és tartósak legyenek, a fékek harapjanak, a váltó és a hajtás zökkenőmentesen bírja a váz nagy bemozdulásait is. Aztán amikor Lcs átadta az SLX szettel felszerelt tesztalanyt, akkor kissé elszomorodtam, hiszen a szettet sajnos egy merevfarú vázzal párosította össze a forgalmazó.

Szóval ránézésre van egy XC merevfarúnk, amelyre a bevezetőben leírt célterületnek megfelelő, talán kissé túlépített motyó került, melyet a váz merevsége miatt ki sem tudtam teljesen használni (pl. fékek). Persze azért nem kíméltem a rendszert…

A Shimano SLX szettel kapcsolatos tapasztalatokról KGÁdám számol be magazinunk nemsokára megjelenő 2008. november-decemberi számában.

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo