fbpx

Oscar Pereiro Sio interjú – előzetes

Különös győzelem az övé. A spanyol menő, Valverde segítőjeként utazott 2006-ban a Francia Körre, majd második helyével a Tour felfedezettjeként távozott Párizsból. Kevés időkülönbséggel akkor Floyd Landis állhatott a Diadalív árnyékában felállított győzelmi emelvényre. Az amerikai fiú azonban nem sokáig örülhetett, hiszen ő volt az első a Tour történetében, akitől doppingügye (pozitív doppingtesztje) miatt elvették a győzelmi trófeát. A spanyol Oscar Pereiro 2007 őszén Madridban a spanyol sportminiszter és a Tour-szervezők (többek között Christian Prudhomme versenyigazgató) jelenlétében, egyben a nemzetközi szövetség (UCI) elismeréseként kapta meg végérvényesen az összetett legjobbjának járó sárga trikót.

Pereiro egyik jelentős profi győzelme a 2005-ös Tourhoz köthető, ahol a legendás pau-i befutó után, a 16. szakasz alkalmával állhatott a pódiumra. Legendás, mert ha a Francia Kör történetét nézzük, Párizs (133), Bordeaux (79) után Pau (60) az a város, ahol a karaván a legtöbbször startolt, vagy finiselt. Olyan bringások értek először ott célba, mint Coppi, Gimondi, Hinault, Chiapucchi, Zabel – no és Pereiro. A spanyol fiú abban az évben a legharciasabb (combativity competition) versenyző címét is elhódította, összetett ideje a 10. helyre volt elegendő (2004-ben és 2007-ben is tizedikként zárt). Ezt a címet az előző esztendőkben olyan sztárok kapták, mint Virenque, Vinokurov vagy Jalabert.

Oscar Pereiro Sio

Akkori teljesítménye talán előszele volt a 2006-os Tour de France sikerének. Az Alpok felé vezető 13. szakaszon közel félórás sikeres szökés után – Voigt mögött másodikként érkezve – öltözhetett sárgába. A 20 szakasz során 3657 km-t tekert a mezőny, a 176 kerekes közül végül 139-en értek Párizsba, Pereiro 5 szakaszon tekerhetett a „Maillot jaun”-ban. A 2006-os Tour egy érdekes statisztikával is bevonult a francia kör almanachjába, hiszen a verseny több mint száz éves történetében a dobogós helyezéseket tekintve a legszorosabb összetett eredmény született: a korábban győztesként kikiáltott Landis után következett Oscar Pereiro Sio 57 másodperccel, majd Andreas Klöden nem egészen másfél perccel az amerikai után…

Oscar Pereiro vajon hogyan élte át e különös győzelmet? Erről, valamint karrierjének kezdetéről beszélget a világklasszissal Vasvári Ferenc, magaziniunk nemsokára megjelenő 2008. áprilisi számában.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo