fbpx

Megengedett teljesítményfokozó szerek – előzetes

A versenybringás általában tudatos, motivált. Edzéseit, életvezetését a céljainak alárendelve végzi, mindemellett figyel az egészségére, hisz ha megfelelő az egyensúly, a versenyzés, a sport van az egészségért. Tehát nem fordítva, amikor az eredményesség hajszolása elvakít, és olyan dolgokat tesz a versenyző, ami etikátlan, vagy egészségtelen…

Ezen irányelv szerint a táplálék-kiegészítők terén is húzható egy éles határ a dopping és a szervezetünk, egészségünk épségét bizonyítottan nem károsító, etikátlan előnyt nem nyújtó szerek, eszközök között. A következő sorokban összeszedtem a manapság legtöbbet használt bizonyítottan, vagy egyes esetekben tudományosan kevésbé alátámasztott és inkább placebo hatású szerek listáját és hatásmechanizmusukat.

Lőrincz Olivér következő edzéselmélettel foglalkozó cikke magazinunk nemsokára megjelenő 2008. szeptember-októberi számában lesz olvasható. A szerző egyéb írásai a www.oliworld.hu honlapon érhetők el. A mostani cikkben a következő teljesítményfokozókról esik szó:

– L-Carnitin
– Koffein
– Kreatin
– BCAA
– MCT
– Szódabikarbóna, foszfátok
– Glutamin
– Antioxidánsok
– Citrulin-mallát, béta-alanin

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo