fbpx

Energiatöltés – előzetes

A 2008. júliusi lapszám edzéselméleti rovatában megismertük a sporttáplálkozás folyamatát, a mostani cikkben pedig rövid bevezetés után öt cég – az Isostar, a Penco, a Powerbar, a Squeezy és az X-Iont – négy nagy termékcsoportját: az energiaszeleteket, az italporokat az energiagéleket, és koncentrátumokat mutatjuk be.

Valóban szükségünk van táplálék-kiegészítőkre?

Az élsport támasztotta tápanyagigényt sokszor nehéz mindennapi táplálkozásunkkal fedezni, a táplálék-kiegészítők használata a csúcsteljesítmény eléréséhez szinte elengedhetetlenné vált.

Annak szemléltetésére, hogy ez mennyire így van, nézzük a hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong esetét. A világklasszis texasi kerekes egy-egy versenynap során rendszeresen 7000 kalóriát vitt be szervezetébe! Összehasonlításképpen vegyünk egy harminc esztendős, 70 kg átlagtestsúlyú férfiembert. A szakkönyvek ajánlása szerint, ha valaki a legaktívabb „sportbolondok” táborába is tartozik, maximális energiaigénye csak ritkán haladja meg a napi 3500 kalóriát. Első látásra így csillagászatinak tűnik a hétezres szám, no persze nem mindenki teljesít évente több ezer kilométert – hegyi szakaszokkal tarkítva!

Magyarul, ha nagy a napi energiaigényünk – pláne ha a kerékpáros versenyszezon kellős közepén járunk -, bizony problémás lehet a megfelelő kalória-bevitel. Egy többórás országúti etap során feltétlenül szükség van az időközben elégetett kalóriák pótlására. A hagyományosan energiadús magyar étkezés bővelkedik az ilyenkor elengedhetetlen szénhidrátban, a bökkenő csak az, hogy a túrós csusza sehogy sem fér bele a bringásmez zsebébe. Éppen ezért hasznosak ezek a termékek a hétköznapi, nem versenycentrikus bringások számára is, hiszen könnyebben boldogulunk velük, mint az említett túrós csuszával… Komolyra fordítva a szót, szerencsére energiaraktáraink kiürülése, közkeletű néven az „eléhezés” ellen van „orvosság”.

A cikkből mindent megtudhatsz az idehaza kereskedelmi forgalomban kapható táplálék-kiegészítők többségéről. Öt gyártó négy termékcsoportjának 16 termékét hasonlítjuk össze, paramétereiket pedig táblázatokban tesszük közzé, így könnyítendő a választást. A termékismertetőt Dr. Pucsok József Márton tanácsai kísérik, mindez pedig magazinunk 2008. augusztusi számában lesz olvasható.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo