fbpx

Dura Ace 2009 – előzetes

Eltelt ismét öt év, így nem meglepő módon a totális újrafazonírozás utolérte a Dura Ace-t is. Ezúttal azonban nem pusztán ráncfelvarrásról van szó, hanem alapjaiban tervezték újra a Shimano majdnem húsz éve változatlan országúti STI fékváltókar-rendszerét.

Hogyan lehet mindezt értelmezni? A pár éve újabb szereplővel bővült konkurencia által diktált vonal követésének? Vagy tán egyfajta önvizsgálat eredményének? A választ majd az olvasó adja meg saját magának, én mindössze szeretnék mindent leírni, amit az új 7900-as szettel kapcsolatosan pillanatnyilag kideríthető.

A 7800-as tesztcucc 2003 őszén érkezett meg hozzánk, az első vele szerzett tapasztalatokról Németh Balázs számolt be a 2004. január-februári lapszámban. A tartóstesztelést már jómagam folytattam, időközben a szett megmaradt elemei már a 35000. kilométerük felé ballagnak. A váltórendszert nem zártam a szívembe, ellenben a fékszettet és az agyakat nagyon jónak találtam, illetve a hajtóművet kifejezetten sokra tartom. A 7800-as szettel összességében annyi bajom volt, hogy nem voltam elégedett a váltórendszer egyes elemeinek tartósságával – részben ebből adódott, hogy a váltásteljesítménnyel sem -, illetve a fékváltókart súly és kialakítás tekintetében egyaránt elavultnak találtam. Hasonlóan érezhették ezt Oszakában is, így 2009-ben végre radikálisan új fékváltókar-rendszert kap a Dura Ace. Az élet azonban nem fenékig tejfel, így a „mindegy milyen, csak új legyen” felfogás oltárán úgy tűnik áldozatul esett néhány korábbi pozitív dolog is…

Persze nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy az alkatrészcsalád szín- és formavilága szintén radikálisan megújult, így 2009-ben igencsak egyedi megjelenéssel lép porondra az új zászlóshajó. Dizájn tekintetében már a 7800-as sem panaszkodhatott, de az ötödik generáció ennél még tovább ment. Jövőre élesebb, szögletesebb formáiról ismerszik meg a Dura Ace, illetve a polírozott felületeket középszürke matt máz egészíti majd ki. Aki figyelmes, az észreveheti, hogy korábban ehhez a szürke felületkezeléshez hasonlóval kerültek fel a feliratok a 7800-as egyes alkatrészeire.

Az új 7900-as Dura Ace szett egyes alkatrészeinek részletes ismertetése magazinunk nemsokára megjelenő 2008. júliusi számában olvasható.

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo