fbpx

Doppingellenőrzés a kerékpársportban – előzetes

Túl sok olvasónknak nem kell tartania az ellenőrök megjelenésétől, hisz főleg a profikat teszteljük, de úgy érzem nagyon fontos, hogy a „hétköznapi” bringások is tisztában legyenek az UCI törekvéseivel és módszereivel ezen a területen. Sportágunk megtisztulása ezen a fronton egyben annak túlélését is biztosítja, ezért is vállaltam, hogy hazánkban elsőként, mint ellenőr segítsem ezt a folyamatot…

A dopping egyidős a sporttal – hacsak nem öregebb. Az emberi jellem normális részének tartom a megoldások, ez esetben a kiskapuk keresését. Mihelyst azonban ezek a kiskapuk csak az egyén, vagy a csoport kárára nyithatók, egyértelmű, hogy szabályokat kell alkotni ezen lehetőségek bezárására. A világon több doppingellenes szervezet is működik, a legismertebb és legnagyobb közülük a WADA. Ezen felül a nagyobb sportszövetségek is működtetnek ellenőrző rendszereket, így a kerékpársportnak is megvan a maga egysége. Ezek a szervek mindegyike ellenőrizheti a sportolót, munkájukat ezért összehangolják. Bár szabályaik eltérőek, a vezérmotívumok azonosak: humánus, a tiszta sportolókat segítő, szakszerű és precíz eljárás. A mintavétel lehet véletlenszerű vagy célzott. Történhet versenyhez kapcsolódóan, vagy attól függetlenül. Lehet vizelet vagy vérteszt. A következőkben egy picit megpróbálom az olvasót megismertetni az ellenőrzés folyamatával is.

dop1.jpg


A számok tükrében

Kettőezer-hatban 8000 fölötti számú, 2007-ben pedig majd 10000 doppingtesztet végeztek el a kerékpársportban. Idén 15000 tesztelés várható együttesen számolva a vizelet- és vérteszteket. Tavaly 40 körül volt a pozitív esetek száma sportágunkban. Ez a számadat az utóbbi években a megnövekedett tesztszám ellenére is csökkenő tendenciát mutat. A tesztek 80%-át az országúti szakág versenyzőinél bonyolítják le. Figyelemreméltó változás az idei évtől, hogy míg eddig a versenyekhez kötődő tesztek voltak jellemzőek, ezentúl a versenyektől függetlenek lesznek hangsúlyosak. Pillanatnyilag az UCI közel 100 antidopping ellenőrrel dolgozik együtt a tesztek lebonyolítása során. sportot.

A témát Lőrincz Olivér – aki maga is doppingellenőr – járja körbe részletesen, mindez magazinunk nemsokára megjelenő 2008. májusi számában olvasható.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo