fbpx

Az a kopasz ember, aki ott ás! – előzetes

A legtöbbször, ha érdeklődik valaki iránta, akkor ezt a választ kapja Balogh Attiláról.
A helyszín is gyakran ugyanaz, többnyire egy kietlen terület valahol a város szélén, patak mentén, földkupacok, gödrök és ugrató arcok között…

Hány pályát ástál összesen eddig?

A Szilas Trails a sajátunk. Mellé akartunk egy nagyobbat, de az félben maradt. Azóta azt a fiatalok már továbbfejlesztették. Összesen legalább 10 pályában van benne a kezem. Már a hegyen is ástunk ugratókat, valamint a KFKI-nál is. Az otthoni ugratónkat megcsináltuk jó technikásra, máshol meg ástunk jó nagyokat.

ati1.jpg

Ragadós a jó példa?

Úgy érzem, hogy igen, azóta a fiatalok látják, hogy mi hogyan csináljuk, és a patakok mellett egyre többen kezdtek el ásni. Van egy haverom, aki kőműves, és imádja kézzel formázni a dörtöket. Én mindig éles peremű ugratót ások, mert nekem ez tetszik, ő ezzel szemben mindig szép ívesre formázza, mintha betonból lenne kiöntve az egész.

Melyik talajtípus jó az ugrató ásására?

Majdnem mindegyik jó, amelyik nem túl szennyes vagy homokos, csak tudni kell, hogy melyiket mikor kell megmunkálni. Mindnek van egy olyan nedvességi állapota, amikor jó vele dolgozni, és össze lehet jól tömöríteni. Az agyagossal vigyázni kell, mert ha nagyon átázik, akkor sokáig nem lehet rá rámenni, míg eközben lehet, hogy más földtípusokon már két hónapja javában lehet ugratni.

Milyen a jó dörtásó lapát?

A nyelénél kezdődik minden, hogy jó legyen vele ásni. Az ásólapátok közül az a jobb, amelyiknek teljesen egyenes az alja. Fontos, hogy a nyele ne lógjon be túlzottan a lapjába, mert akkor nem tudsz sima felületet ütni vele. A közepes méretűek a legjobbak, mert a nagy lapátba túl sok föld fér, ami viszont túl nehéz lesz egy idő után, és akkor nem tudsz vele elég precízen dolgozni. Sokszor csak gereblyét használok a forma kialakításához. Csak felállok az ugrató tejére, és húzom felfelé az anyagot. Ha már elég nagy, akkor lehet a lapáttal meg vízzel nekiállni tömöríteni.

ati2.jpg

További sok hasonló hasznos tudnivaló a dirtépítés rejtelmeiről magazinunk nemsokára megjelenő júniusi számában. Aki kérdez és fotóz: Atom. Aki válaszol: Balogh Attila.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások