fbpx

27 teleszkóp bemutatója – előzetes

Tizenöt évvel ezelőtt – amikortól már használható konstrukciókról beszélhetünk – csak kevesen sejthették, hogy a teleszkópgyártás olyan szinten lesz majd egyszer, mint ahol jelenleg tart. Nem lehetett azonban más az út, több okból sem. A legkézenfekvőbb maga a piac, aminek fennmaradása – mint tudjuk minden téren – a szinte már erőltetett fejlesztésektől függ. Ezen folyamat kellemes hozománya viszont az is, hogy a pénzünkért ma már összehasonlíthatatlanul többet és jobbat kapunk, mint másfél évtizeddel ezelőtt, és ugyanaz a töretlen fejlődés zajlik a kerékpáripar MTB ágában is, mint korábban minden más, a korai fejlődési szakaszán már régen túljutott technikai sportág esetében.

Gondoljunk csak azokra a kezdeti próbálkozásokra, amikor 3-4 centi rugóúttal rendelkező, csillapítatlan, alapvetően gyenge konstrukciókra büszkén mondták a gyártók, hogy ez teleszkóp. Vagy később, amikor a DH 80 mm rugóutat jelentett, mint a Rock Shox Judy DH esetében például.

A MTB sport és a mögötte lévő technikai háttér azóta egymással párhuzamosan nagy változáson ment keresztül, a terepkerékpározás tág fogalom lett, több alszakág jött létre, ezúttal mi is ez alapján osztottuk 7 kategóriára a bemutatott villákat:

– XC / maraton
– Sport MTB
– Trail
– All Mountain (AM)/Enduro
– 29-esek
– Dirt Jump
– Freeride / Downhill

Magazinunk nemsokára megjelenő 2008. júliusi számában Lcs összesen 27 darab telót vesz górcső alá a fenti kategóriákból. Mérésre került minden, ami mérhető, táblázatban hasonlíthatóak össze az egyes termékek adatai, illetve részletes bevezető segít az eligazodásban – mindez összesen 12 oldalon…

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo