fbpx

Örömteli sportolás – jóga légzéstechnikák kerékpározáshoz

A tudatos légzés jelentősége nem csak a kerékpározásban ismert, alábbi cikkünk azonban kifejezetten kerékpárosoknak szolgál tanácsokkal, hogyan okozhat nagyobb örömet a bringázás. Kovács Endre, egykori KSI-s versenyző most jóga oktatóként tevékenykedik, így több szempontból látja a légzéstechnika szerepét kerékpározás közben is:

A célirányos mozgás igen örömteli sportolás. Azért sportolunk, hogy egészségesek és boldogok legyünk. Ez tény, nem kérdés, a kérdés az: hogyan. Közel egy évtizednyi versenyszerű kerékpározás, sportolás, ugyanennyi jóga tanulás és 3 évnyi jóga tanítás után elmondhatom, hogy a titok a testérzés, légzés és a két érzés tudatos  elmélyítésében rejlik. Ezt már sokan megtapasztalták, de vannak még nálunk kiaknázatlan területek az örömérzet fejlesztésében.

Az alábbiakban megismerkedhetünk a kum nye tibeti jóga rendszer egyszerű módszereivel, ami a leginkább alkalmazható sporttevékenységek alkalmával, mivel a sportolás közben leginkább jellemző az egyszerre orron és szájon át való légzés, amit a kum nye is használ a tapasztalásunk alapjának. A kum finom energia testet, a nye pedig az ebben áramló energiát, illetve gyönyört jelenti, a jóga pedig a kettő egyesült tapasztalásának folyamata. Lényege a testérzés és a tudatosság egysége, ami biztosítja a nyugalom és az öröm érzeteit.

A kum nye tibeti jógával végigmegyünk a legtöbb állóképességi sportolás alatt is alkalmazható légzés és koncentrációs folyamaton. Amivel megnövelhetjük a testünkben áramló belélegzett energiák és érzések örömteli érzékelését. Ezáltal a monoton edzések alatt jobban megismerjük a testünket és növeljük öntapasztalásunk élvezetét, egyben fejlesztjük tudatosságunkat is. Mielőtt rátérnénk a részletekre, válasszunk magunknak egy professzionális edzéstervet, (például: edzestervem.hu) aminek alapozó időszakát már kezdettől fogva feltölthetjük a lélegzésünk energiájával és koncentrációnk erejével.

Légzés
Életünk során és Sportolás közben a legfontosabb létszükségletünk. Ha légzésünk és a keringésünk megfelelően működik, az éltető lélegzet ereje minden sejtünkhöz eljut, akkor optimális teljesítményt tudunk elérni. Ezért az eredményért edzünk; néha fájdalmasan, néha örömmel.

A tibeti tantrikus hagyományban a légzést külső, belső és titkos légzésre osztják. Ebben a rendszerezésben a jógik tapasztalati megfigyelése alapján egy légzésére öntudatlan egyénnek csupán lélegzeteinek harmincada táplálja a belső légzés energiáját, életerejét és tudatosságát. A többi elpazarolódik. Minél tudatosabb és lassabb a légzés, annál több energia táplálja a belső test-tudati öröm tapasztalást. A lassú légzés az élettartamot is hosszabbítja.

Testérzés tudatosságunk motorja a kum nye jóga és a többi jógarendszer szerint is a hasunk, az, ahol az energiák átalakulása végbe megy. Innen fejlődik a test hője, gyönyöre és öntudatosságunk ereje. Ezért fontos, hogy elsajátítsuk a lassú, lágy, egyenletes, orron és szájon át végzett hasi légzést. A kum nye tibeti jóga rendszerben a külső légzés a levegő és a táplálék formájában jut be az orrunkon, szánkon és torkunkon keresztül testünkbe. Majd belső légzéssé alakul a has fújtató olvasztó tégelyében, ahol táplálni kezdi az életfunkciókat, a testi energiát és tapasztalás szempontjából a hőt, gyönyört és egyéb finom testérzeteket. Ezután a szíven keresztül kiterjed belső terünkben, elfolyik mindenhová, táplálva a titkos légzést, ami maga az öntudatosságunk lüktetése. Ezután átáramlik agyunk fogalmi központjain, amit megjelenő gondolatokként érzékelünk.

Öröm
A Kum Nye tibeti jóga szerint ahhoz, hogy a lélegzet erejét örömként megtapasztalhassuk sportolás közben, ahhoz a hasi légzés mellett el kell sajátítanunk az érzések keresését,   követését, kiterjesztését, elmélyítését, és felhalmozását az egész testben. Mindezt kellemes, semleges és fájdalmas érzetekkel együtt kell megismernünk. Ebben a folyamatban a sportolás során jelentkező fájdalmas tapasztalásokat úgy használjuk fel, hogy belelélegzünk a fájdalomba, majd lassan gyöngéden kilélegzünk, ellazítva az érintett területet.

A folyamathoz a kum nye legfontosabb légzés technikáját alkalmazzuk, amit örömteli légzésnek nevezünk (Tarthang Tulku-Kum Nye Tibetan Yoga 1978/ magyarul Dinamikus Nyugalom 2005):

Ehhez szájunk legyen enyhén nyitva, nyelvünk hegye könnyedén érintse a szájpadlás szélét. Gyöngéden lazítsuk el torkunkat, a has tájékát és a gerincet. Majd lélegezzünk nagyon puhán és könnyedén egyszerre az orron és a szájon keresztül anélkül, hogy különösebb figyelmet fordítanánk a folyamatra. Ez a finom légzés meglehetősen könnyed, mégis erőt adó. Amennyiben izomfeszültséget érzünk, gyöngéden érintsük és oldjuk fel ezeket magával a lélegzéssel. Szavakkal és képekkel szintén megnyugtathatjuk és oldottabbá tehetjük a légzést. Engedjük, hogy az egész testünket nyugalom töltse el. Anélkül, hogy különösebb szabályozásra törekednénk, hagyjuk egyre jobban lecsillapodni és puhává válni, amíg egészen olvadékony nem lesz.

Amint valamilyen érzésünk támad – mintha valami átáramlana a torkunkon és a tagjainkon, halmozzuk az érzést, de nem fokozással, hanem egyszerűen csak azzal, hogy hagyjuk az érzést folytatódni. Érezzük át egyre jobban és jobban. Talán azt is érzékeljük majd, amint az érzet átjárja egész testünket.

Gyakoroljuk ezt a légzésmódot húsz-harminc percig naponta az edzések közben – ez kb. 2×100 légzés edzés körülmények között – legalább három hónapon keresztül. Edzések után amennyire tudjuk, tudatosítsuk magukban légzésük milyenségét a nap folyamán.
Ez a fajta légzés nagyon hasznos, mert a kum nye jóga szerint az orron át beáramló energia a fej mentális képességeit táplálja. A levegőmennyiség másik fele pedig a szájon át a törzs energiaközpontjait és a belső tudati tengelyünket tisztítja, látja el az érzetek és érzések tápláló energiájával. Ha légzés közben nyelvünk hegye finoman érinti a fogaink mögött a szájpadlásunkat, akkor  a belső energiaáramlás felerősödik, felépítve így belső erőnket.

A légzéstudatosítási folyamattal a tibeti hagyomány szerint végigmegyünk tudatunk edzésének 9 szintjén, az úgynevezett békés nyugvás kifejlődésén. Az első szinten alapvetően 21 légzési ciklust tudunk végigkövetni, számolva a kilégzéseket a hasfal mozgását követve. A második szinten megközelítőleg 108 lélegzeten keresztül maradunk tudatosak. Ezt a fejlesztést folytatva 500 majd 1000 lélegzetvételen keresztül tréningezve egészen addig juthatunk, míg napokig, majd korlátlan ideig is tudunk koncentrálni bármire, amire csak akarunk. A folyamat során testünkben növekvő gyönyörteli nyugodtságot, tudatunkban tiszta világosságot és fogalmaktól mentes tértudatosságot tapasztalhatunk.

A légzés mindig velünk van. Így a napi foglalatosságaink minden szabad, vagy „üres” percében ráirányíthatjuk – és rá is kell, hogy irányítsuk – a figyelmünket, még akkor is, ha nem vagyunk képesek ezt azzal a magas fokú összpontosítással végezni, mint amit jógázás és edzés közben lehetséges és szükséges. Figyelmünk egy részének a légzés testérzetére történő irányítása – ha csak rövid és esetleges időszakokra korlátozódik is – a jó közérzet, megelégedett boldogság, rendíthetetlen nyugalom egyre észrevehetőbb érzésével ajándékoz meg bennünket. Az ismételt gyakorlás eredményeképpen pedig egyre jobban kifejlődik a boldog tudatállapot, miközben a figyelmünk is egyre élesebbé, természetesebbé és munkára foghatóvá válik.

Ez a folyamat akkor a leghatékonyabb, ha az örömteli légzés mellett kiegészül megfelelő testi gyakorlatokkal és légzés technikákkal. A kum nye jógában 115 gyakorlatból választhatjuk ki a számunkra leginkább megfelelő változatokat. Az érdeklődők számára sportág szerint specifikusan is összeállíthatók az edzést kiegészítő jóga gyakorlatok. Rendszeres jógakerékpározás és jógafutás március közepétől kéthetente 10:00-13:00 között a Margitszigeten. Ezzel kapcsolatban a http://sportjoga.blogspot.com/ oldalon lehet egyéni, illetve csoportos sportjóga eseményekről, időpontokról és helyszínekről tájékozódni. Rendszeres Kum Nye jóga oktatás minden hétfőn és szerdán 19:15-től a Sambhala Tibet Központban 1012 Attila út 123. http://www.kumnyejoga.hu
Bejelentkezés, időpont egyeztetés: 06 30 576 77 47 • jkovacsendre@gmail.com

Örömteli sportolást!
©Kovács Endre
Kum Nye tibeti jóga oktató,
Természetgyógyász Alternatív Mozgás és Masszázs terapeuta

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo