fbpx

Edzés: fő, hogy legyen célunk!

2012-ben heti rendszerességgel frissülő edzés rovatunk első cikke a célmeghatározással foglalkozik, vagyis mindenekelőtt döntsük el, miért szeretnénk sportolni, mi a célunk, hiszen csak ezután van értelme tervezésnek, felkészülésnek, edzésnek.

A témában Vinczeffy Zsolt osztja meg gondolatait, aki tavaly az edzestervem.hu életre hívásával az interneten is azt a filozófiát képviseli, ami szerint az edzéstervezés, beleértve az online edzéstervezést is, meghatározott célok – például konkrét maratonversenyek – kitűzésével a leghatékonyabb:

Az edzéstervezés 3 fő alapra épül, ami miatt hatásos tud lenni.

  • Az elsődleges az edzéscél, azaz miért is kezdünk el edzeni.
  • Másodlagosan a terv beosztása, szisztémája.
  • S a harmadik nem más, mint a pszichológia.

Edzéstervezés – fő, hogy legyen célunk!

  1. Nézzük a legfontosabbat, az edzéscélt.

Az edzésünknek fontos, hogy legyen célja. Persze a megfelelő cél megfogalmazása és kitűzése csak fél siker, hisz azt is fontos tudnunk, mi a kiindulási alapunk, azaz milyen képességekkel, készségekkel rendelkezünk. Az edzéscél és a kiindulási alap helyzete határozza meg az edzéstervünk kereteit, így fontos, hogy minél pontosabb képet kapjunk magunkról és a céljainkról. Természetesen az online edzéstervezésnek ez a legfőbb hiányossága. Ha nem tudjuk, kinek írjuk a terveket, akkor egy „átlagos” felhasználónak fogjuk írni. Emiatt vannak személyre szabott edzéstervek, melyek figyelembe veszik az egyén hiányosságait, erényeit, s pontosabban tűzik ki az edzéscélt.

Magyarországon talán ezt tartom a legnagyobb hátránynak a kerékpársportban, hogy nincs kitűzött cél. Minél pontosabban meg tudjuk határozni a célunk, annál pontosabban lehet részcélokat is kitűzni. Ha például körbe szeretném tekerni a Balatont, ezt tűzöm ki célként, akkor máris bekúszik egy új részcél, azaz fel kell készüljünk egy 100-, majd egy 150 km-es táv letekeréséhez is. Ha viszont csak azt fogalmazom meg, hogy le szeretném nyomni a barátomat, ahhoz nagyon nehéz igazodnom, hisz nem látom azt, hogy ő mit is edz, s ha meg is osztja velem, vagy közösen is edzünk, akkor is mások voltak a kiindulási alapjaink, hiszen mindannyian mások vagyunk. Edzéscélunk a legkülönfélébb lehet: szeretnék fogyni 10 kg-ot, körbe szeretném tekerni a Velencei-tavat, 50 percen belül szeretnék felérni Kékestetőre Gyöngyöstől, négyötvenes négyezer-métert szeretnék tekerni.

A kiindulási alap a másik fontos alap, hiszen nem mindegy, hogy 7,5%-os testzsírunk van, vagy 30%-os, nem mindegy, hogy a VO2max 32 vagy 74, s nem mindegy az sem, hogy a tüdőkapacitásunk mennyi. Nem mindenkinek fontosak ezen adatok sem, az alap adatokat is a cél fogja meghatározni, hiszen egy „Körbe szeretném tekerni a Balatont” cél miatt nem feltétlen kell teljes vérképpel, tüdőkapacitás vizsgálattal rendelkezzünk.

 

Edzéstervezés – fő, hogy legyen célunk!

  1. A terv és a szisztéma

Az edzésterv egyes elemei fontosak, hogy egymásra épüljenek, s a rendszer alkalmazkodjon az egyén élettani paramétereihez, időbeosztásához. Ennek a szisztémának a kiépítése az edzőre vár. Ideális felkészülésről nem tudunk beszélni, hisz olyan nincs, hogy az életben minden egyezzen. Így egy terv sosem egyezik meg az elvégzett edzésekkel. Ennek három fő oka van. Az első a fizikai lényünk. Közbejöhet egy megfázás, egy kis sérülés, kialvatlanság stb. A második maga az emberi psziché. Minden ember más, valakinek egy megadott 120-140-es pulzuszóna azt jelenti, hogy 130-as pulzussal kell végezni az edzést, valaki maximalista, emiatt 139-145 közé fog esni a pulzusa, más ha eléri a 120-as pulzusát, már vissza is fogja magát. Van olyan, aki munkába bringával jár, s azt is beleszámítja az edzésidőbe, valaki a közlekedést nem számítja bele, tehát minden ember más, s emiatt minden emberre egyénileg kell rászabni az adott edzést.

  1. Pszichológia

Az edző és a „versenyző” közti kapcsolat alárendelt viszony. A kommunikáció kétoldalú ugyan, de az alárendeltségnek egyértelműen létre kell jönnie.

Edzéstervezés – fő, hogy legyen célunk!

Ennek három pillére van:

  • Egyrészt az edző tanácsait, tervét maximálisan el kell fogadja a „versenyző”, hiszen minél jobban felülbírálja azt, annál inkább egy másik edzéstervet végez el a delikvens.
  • A második a legfontosabb: a megfelelés. Az edzeni vágyó saját akaratából edz ugyan, de vannak olyan napok, vannak olyan edzések, melyekhez nincs elég ereje, kitartása, vagy csak egyszerűen kifogást gyártana magának, mi miatt kell módosítania. Ha viszont van egy edzőnk, akiben bízunk, akkor a tudat, hogy le kell adjam az edzéseimet, s az edző meg fogja nézni azt, megerősít a gyenge pillanatainkban, ezzel elősegítve a terv pontos betartását.
  • A harmadik pillér nem más, mint az énképünk. Keveseknek adatik meg, hogy szembenézzenek úgy magukkal, hogy a hiányosságaikat ismerjék. Néhányan még a saját erényükkel sincsenek tisztában. A saját hiányosságainkat kudarcként éljük meg, ami negatív élmény számunkra, s mivel azt szeretnénk, hogy ne legyen negatív sportélményünk, így könnyen a szőnyeg alá söpörjük azt. Egy edzőnek persze nem az a feladata, hogy hiányosságainkat az orrunk alá tolja, hanem az, hogy kijavítsa.

Tehát egy edzésterv nemcsak több célú lehet, de sokféleképpen lehet megközelíteni. Az alap, hogy ismerjük a kiinduló pontot, majd fogalmazzuk meg a végcélt. Az odavezető utat mutassa meg az edző, s az edzeni vágyó sportoló teljesítse a kiírt edzéseket.

Ha ebből a 4 pontból minddel rendelkezünk, könnyen elérhetjük céljainkat.

Az ONLINE edzéstervezés, amit mi a FOOTSTRONG keretein belül készítünk, kétféle: Az ingyenesen használható edzéstervek, melyek regisztráció után használhatóak, nem az egyénből indulnak ki, hanem az odavezető utat adják meg, vagyis az időbeosztásunkhoz és a kívánt versenyhez idomulnak. Tehát itt hiányzik az egyén kiinduló pontja és a végcélja. Egyéni online edzéstervezésnél már ezt a két hiányosságot pótolja a rendszer, s ekkor már egyéni edzéstervezésről beszélhetünk.

A mi fő célunk Csomor Erikával, Lengyel Tomival és Illés Bálint barátaimmal az volt, hogy megmutassunk egy olyan 8-16 hetes tervet a sportolni vágyóknak, amit, ha betartanak, fejlődésen mennek keresztül, csak azért, mert egy felépített 8-16 hetes tervet követnek. Emiatt kicsit szigorú is a rendszerünk, hiszen, aki nem edz, azokat a rendszer első héten felszólítja a terv betartatására, a második héten megválunk Tőlük, hiszen mit sem ér a terv, ha nem azt teljesítjük, ami benne van.

Vinczeffy Zsolt

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo