fbpx

Edzés: alapvető nyújtások kerékpárosoknak

Akik versenyszerűen kerékpároznak, és már beépítették edzésprogramjukba a rendszeres nyújtást, szerencsére már tisztában vannak teljesítménynövelő hatásával, és hamar hétköznapi rutinná válik ez a nem több mint félórás, mégis nagyon fontos tevékenység…

Természetesen nem csak élsportolók számára hasznos, a rendszeres nyújtással hétköznapi bringások is sokat javíthatnak a kondíciójukon, főleg, ha komolyabb, edzés-szerű terhelésnek teszik ki bringázás közben az izmokat, vagy órákon át terhelik statikusan a felsőtesti vagy mélyizmokat. Az izmokat így tudjuk pihentetni illetve megfelelő állapotba hozni a regenerálódáshoz, ha kihagyjuk edzéseinkből ezt a fázist, a folyamatos, napi rendszerességgel egymásra épülő terhelés könnyen sérüléshez vezethet. Már fiatalon érdemes elkezdeni, például csapatunkban, a Fillari Team Budaörs utánpótlás korú versenyzői számára már természetes része a streching az edzéseknek.

Az alábbiakban egy kis elméleti összefoglaló után a nyújtáson kívül egy ugyancsak hasznos regeneráló technikával, az SMR System-mel (hengerrel végezhető) ismerkedhetünk meg, valamint kerékpárosok számára alkalmazható (kevésbé nehéz és/vagy sérülésveszélyes) nyújtási helyzeteket mutatunk be képeken.

Nem csak élsportolók számára hasznos, a rendszeres nyújtással hétköznapi bringások is sokat javíthatnak a kondíciójukon

 

Streching:

Edzés után vissza kell állítani az izmoknak, inaknak, kötőszövetes elemeknek a normál ízületi terjedelmét és mozgásfunkcióját. Egy normál tónusú izom gyorsabban fog regenerálódni a keringés hatékonyabb áramlása miatt, csökkenni fog az izmok és az izom-ín átmenet sérülése a fizikai terhelés során. Az izmokat körülvevő izompólya (fascia) normál tónusa lehetőséget ad az izomrostok megerősödésére és megvastagodására. Hatásait tekintve a nyújtás ugyanannyira fontos, mint maga az edzés. De tudni kell, hogy nem csak a felsorolt képleteket nyújtjuk meg, hanem az idegeket is. Ez azt jelenti (főleg ha nem vagyunk óvatosak), hogy az ideg megnyújtásával, lassul, megváltozik az idegnek a tüzelési frekvenciája.

A tüzelési frekvencia – ami a robbanékonyságot adja az izomzatnak – elementárisan fontos egy sorsdöntő rajtnál. Ezt azért említem meg, mert ilyen versenyeken láttam, hogy sokan rajt előtt nyújtanak egy helyzetben hosszú ideig kitartva. Az előbb leírtak miatt, inkább versenyzés után végezzük ezeket a technikákat és rajt előtt maradjunk a dinamikus strechingnél, vagy a legideálisabb, a kerékpáron ráhangolni az izmokat, idegrendszert a feladatára, a tekerésre.

A karok nyújtása is ugyanolyan fontos a hosszú ideig tartó statikus terhelés miatt, mint a lábaké

 

Térjünk vissza az edzés utáni nyújtásra! Ha egy izmot lassan, kis erővel nyújtunk meg, a Golgi-féle ínorsók kerülnek ingerületbe és legátolják az izom feszülését, engedve az izom megnyúlását/ nyújthatóságát. Strechingnél is fontos a légzéstechnika. Levegő kifújásra relaxálj rá tudatosan a nyújtandó izomra és képzeld el, hogy távozik belőle a feszültség.

Kerüljük a gyors mozgásokat, rugózásokat, akkor olyan receptorokat hozunk ingerületbe, amelyek az izmot összehúzódásra késztetik! Kerüljük a fájdalmat, mert a védekező mechanizmus miatt ugyancsak tovább fog növekedni az izom tenziója!

Streching technikák:

Aktív streching: Tudatosságot igényel. Nyújtás alatt az izomzatot tudatosan és reflexes úton lazítjuk.

contract-relax  (tart-lazít): (Postizometrikus relaxáció/PIR)

  1. a megrövidült izmot az első szöveti feszülés határáig kinyújtjuk.
  2.  a megrövidült izom elmozdíthatatlan akadály ellenében történő megfeszítése /izometriás kontrakciója. (Autogén gátlás)
  3. relaxáció, feszítést követő tudatos lazítás
  4. megrövidült izom passzív nyújtása az újabb szöveti feszülés határáig

Autogén gátlás fogalma: a megrövidült izom izometriás feszítése során az izom-ín határán lévő Golgi-receptor reagál a feszülésre. Amikor túlzott feszülés jön létre, ingerküszöbe eléri a kritikus értéket, amelyen a Golgi-ínorsó aktiválódik, gerincvelői ingerületen keresztül legátolja az izmot beidegző neuront, ezáltal az izom elernyed.

Az elmozdíthatatlan akadály persze nem szó szerint értendő

 

contract-relax-contract : (hold-relax-contract/tart-lazít-nyújt)

  1. a feszes izmot az első szöveti feszülés határáig kinyújtjuk.
  2. a megrövidült izom akadály ellenében történő megfeszítése /izometriás kontrakciója. (Autogén gátlás)
  3. relaxáció-az izom tudatos ellazítása
  4. a megrövidült izom nyújtása az izom antagonistájának aktív működésével, kis ellenállással szemben történő kontrakciójával, gerincvelői reflexmechanizmus útján. (Reciprok gátlás) A feszes izommal ellentétes mozgást végző izom az antagonista izom. (pl: m.biceps brachii/kétfejű karhajlító esetében a m.triceps brachii/háromfejű karfeszítő). Az antagonista izom erőteljes, aktív izomkontrakciójával az ellentétesen működő izomban egy nagyobb mértékű ellazulást váltunk ki. Ezzel a technikával egy fájdalommentes megnyúlást érhetünk el.

Nyújtási idők (contract-relax/contract-relax-contract):

Izometriás kontrakció: 10 mp

Relaxáció: 4 mp

Nyújtás: 10 mp

Optimális ismétlésszám. 4x-5x

Egyszerű és hatékony segítség: egy gumiszalag

 

Passzív streching: Kivitelezése egy társat  vagy egy eszközt igényel (mozgató gép, trakciós készülék). Megnyújtott helyzetet 10-30 mp-ig fenn kell tartani.

 SMR System

Az izmokon kívül egy másik nagy anatómiai egység, mely a nyújtásra jól reagál, az izmokat körülvevő kötőszövet, latinul fascia. A test funkcionális egységei között képez hidat, védelmet nyújt az izomzatnak a mechanikai ártalmak ellen, fontos szerepe van a regenerációban, az izom teljesítmény növekedésében.

Hasznos kiegészítő eszköz a henger

 

A fascia nyújtásához, ha magunk szeretnék nyújtani, eszközt igényel, méghozzá egy habszivacs henger kell hozzá. Technikája roppant egyszerű, könnyen elsajátítható. Szerencsére egyre több edzőteremben látni hengert, de az lenne az ideális, ha mindenki beszerezne egyet otthonra és bármikor edzés előtt végig gurítaná rajta az izmait. Csíky Ferenc, aki Magyarországon ennek a technikának, SMR System-nek instruktora, egy interjúban elmagyarázza ennek a technikának fontosságát, módját.

Sportolás utáni hasznos nyújtó-helyzetek (fontos megemlíteni, hogy kerékpárosok se korlátozzák a nyújtást a lábakra, edzés során a felsőtest, hát, mélyizmok komoly statikus igénybevételnek vannak kitéve, melyek esetében szintén oldani kell a feszültséget).

Az izmok nyújtása során a nagyobb izomcsoportoktól haladunk a kisebbek felé, valamint “belülről-kifelé”, azaz először a törzs, a gerinc izmait lazítjuk, azután az alsó végtagok, végül a felső végtagokat:

Törzsizomzat, hátizomzat jóleső lazítása.
Comb és farizom nyújtási lehetőségei. Levegő kifújásra fokozd a nyújtást és érezd, hogy távozik a feszültség az izmodból!
Belső combizom és külső combizom nyújtása törzsfordítással.
Comb feszítőizmainak strechingje. Sarok közelítsen a fenékhez és a két térd maradjon összezárva!
Comb hajlítóizmainak lazítása szalaggal és anélkül.
Ülj a falhoz közel, hátadat, de főleg a derekadat támaszd neki. Sarokkal nyújtózz meg visszafeszített lábfejjel, segíthet ebben egy gumiszalag. Majd feszítsd meg a combfeszítődet-húzd fel a térdkalácsodat (reciprok gátlás), tartsd ki 10 mp-ig, végül fújd ki a levegőt relaxálj és a gumiszalaggal húzd magad felé a lábfejedet!
Vádli nyújtása. Cél, hogy a hátul lévő láb sarka a földre le legyen szorítva.
Bicepsz: tenyerednél húzd hátra a kezedet! / A mellizom mindhárom rostját nyújtsad meg! A legjobb, ha falhoz támasztod a felkarodat és törzseddel enyhén előredőlve érezd, hogy megfeszül az izom!

Tricepsz nyújtási lehetőségei.

Kerékpárosok a nyakizomzat nyújtására különös tekintettel legyenek!

Michelberger Szilvia – gyógytornász

Forrás: Streching: Koltainé Balázs Éva, Sziliné Hangay Ágnes
Fotók: Takács Tamás

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo