fbpx

Személyre szabott kerekek a Lemonbike-nál

A Lemonbike.eu webshopjában számos kereket kínál a középkategóriától a csúcskategóriáig, legyen szó országúti, gravel vagy MTB kerékről. Ez még önmagában nem is lenne annyira különleges, viszont a gyártó gyakorlatilag az összes modelljénél lehetővé teszi, hogy a gyári összeállítás helyett mi válasszuk ki milyen agyat, küllőt, niplit fűzzenek be az adott felnibe, ráadásul villámgyorsan elkészítik a kerekeket és rövid határidőn belül hozza nekünk a futár.

Amikor kezdtem a kerékpározást akkor az volt a normális, hogy a kereket fűzzük vagy fűzetjük magunkat, mert töredék annyi gyári kerékszett (kerékgyártói kerékszett) volt mint manapság, ráadásul többnyire jobban jártunk a fűzött kerékkel, mint a gyárival, ár-érték arányban mindenképpen. A fűzéssel járó macera/élmény mellett megvolt az a lehetőségünk, hogy mi válogattuk össze, hogy milyen elemekből épüljön fel a kerék, például grammoztunk hogy melyik küllő könnyebb vagy vadásztuk az alu küllőanyákat a -20 grammért, meg persze olyan agyat tudtunk választani, ami nem fog az első esős, saras verseny után széthullani. A mai világban erre egyre kevesebb lehetőségünk van, legalábbis kevesen élünk ezzel, és őszintén megmondom, hogy bár fűztem már jó pár kereket, de mégsem tudok olyat készíteni, amit az erre szakosodott keréképítő cégek csinálnak, már csak azért sem, mert nincs meg hozzá minden szerszámom, ezért jellemzően gyári kerekeket használok.

Nemrég hívták fel a figyelmemet a Lemonbike.eu oldalra, amin MTB, országúti és gravel kerekekkel és azok kiegészítőivel találkozhatunk, felső kategóriában a cég saját márkás kerekeivel az EVANLITE márka karbon felnis modelljeivel, míg középkategóriában főleg a DT Swiss modelljeit láthatjuk kiegészülve egy-egy ZTR felnis kerékkel. Ezelőtt én még soha nem hallottam a Lemonbike.eu-ról, sem az EVANLITE márkanévről, de jobban rákeresve a témára megtudtam, hogy a Lemonbike.eu Lengyelországban már több mint 25 éve jelen van (a lengyel piac sokkal nagyobb méretű mint a magyar, általában a kerékpárgyártók számára is szemmel látható – szerk.) és különböző jól ismert világmárkák forgalmazásával foglalkozik és az e-kereskedelemben is közel 20 éves múlttal rendelkezik. 2018-ban létrehozták a saját kerékmárkájukat az EVANLITE-ot, amit az európai piacokra szántak a régóta bringázó, minőséget kereső bringásoknak.

A Lemonbike.eu webshopot böngészve, elsőre biztos hogy mindenki a karbon felnis modelleket kezdi el nézegetni és amikor rákattint valamelyik kerékre akkor a felni adatai után meglepődve tapasztalja, hogy lehet módosítani a kerék komponenseit, gyakorlatilag csak a felni fix, minden más változtatható. És nem csak a csúcsmodelleknél van meg az az opcióink, hanem szinte a webshopban található összes keréknél. Az adott alkatrésznél csak rákattintunk az “edit” gombra és máris feljön, hogy milyen típust használhatunk fel ehhez a kerékhez. Ki tudjuk választani, hogy milyen agyakat szeretnénk, például a legendás DT 240-es modell is szerepel a kínálatban vagy a svájci gyártó kerámia csapágyas modellje, de akár az egyszerűbb 350-es modellt vagy a saját márkás EVANLITE agyat is választhatjuk. Természetesen adott agytípusnál a kazettatest kompatibilitását is meg tudjuk határozni, sőt a DT agyaknál azt is, hogy mennyit reteszeljen fordulatonként. A küllők között a Sapim különböző típusai közül válogathatunk, hogy éppen mennyire erős küllőket szeretnénk vagy mennyire legyenek könnyűek. A küllőanyáknál ki tudjuk választani, hogy alu vagy réz anyát szeretnénk, sőt az előbbinél még a színét is meg tudjuk határozni. És ezzel még nem ért véget a sor, mert kérhetünk a kerekünkre lánckeréksort, féktárcsát, tubeless szalagot szeleppel, gumit vagy akár a gumiba rakható insertet is. Természetesen mindegyiknél több opcióból választhatunk. Szóval ha arra van igényünk akkor teljes egészében összeraknak nekünk egy kereket, amit csak vázba kell betennünk.

 

Az oldalon kicsit lejjebb görgetve a megrendelés gomb alatt találjuk, hogy várhatóan mikorra készül el a kerék. Én először padlót fogtam tőle. Ha bemegyek a helyi boltba hozzánk úgy, hogy nagyon jóban vagyok a tulajokkal akkor sem tudják ennyi idő alatt elkészíteni a kívánt kereket, a nagykerből talán eddigre megjönnének az alkatrészek, de a szerviz folyamatosan hetekre tele van, nem beszélve arról, hogy a Lemonbike-nál mégiscsak egy kerékgyártó cégtől rendelem a kereket, akik csak ezzel foglalkoznak és a rutin mellett minden szerszámmal is fel vannak szerelkezve. A Lemonbike mindössze pár munkanap alatt elkészíti az általunk kiválasztott kereket és speciális védelemmel ellátott dobozba csomagolva szállítják egész Európába területére. A szállítás átlagosan 2-3 napba telik még. Fizetni euróban lehet banki átutalással vagy PayPal-lal.

Lejjebb a paramétereknél kapunk egy kis segítséget ahhoz, hogy milyen alkatrészekből fűzessük a kereket, a felni adatai alatt megtaláljuk például hogy adott konfigurációkban kb hány gramm lesz a kerék. De ha komolyabb segítségre van szükségünk akkor kétféle opció közül választhatunk, az egyik hogy az oldalon használjuk a “Consulting” menüpontot, ahol egy formot kitöltve és elküldve segítenek a Lemonbike munkatársai a kerék kiválasztásában, a másik opciónk, hogy írhatunk a termék oldalán a Lemonbike-nak az adott felnivel kapcsolatban vagy elolvashatjuk a kérdéseknél, hogy valaki feltette-e már ezt a kérdést. Ezenfelül az oldal Tip (blog) rovatában több hasznos cikket találunk arról, hogy milyen kereket válasszunk (fűzessünk), pl alumíniumot vagy karbont, anyából rezet vagy alut kérjünk, adott felhasználáshoz és gumiszélességhez milyen széles felnit ajánlott választani (ennél a DT adaira alapoz a gyártó), de akár a tubeless rendszerekről vagy az insertek behelyezéséről is találunk bejegyzéseket. Szóval tényleg sok értékes információval lehetünk gazdagabbak ha megnézzük ezt a rovatot.

A közel jövőben én is fogok tőlük rendelni kereket, a tapasztalatokról pedig hamarosan be fogok számolni.

További információkért keressétek a Lemonbike.eu oldalt.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo