fbpx

Hogyan fokozható masszázzsal a sportteljesítmény?

A rendszeres masszázs számos jótékony hatással bír a szervezetre. Az izmok és ízületek átmozgatásának köszönhetően pedig a sportteljesítmény is folyamatosan javulhat. De hogyan lehetséges mindez? Miért hozhatunk ki többet magunkból az edzőteremben vagy a pályán, ha masszázsra járunk? Alábbi cikkünkben pontosan ezeknek a kérdéseknek járunk utána!

Miben segít a masszázs?

Mutatjuk a legfontosabb előnyeit:

Növeli a mozgástartományt

A kemény edzések hatására az izomzat merevebbé és kötöttebbé válhat – különösen akkor, ha nem fordítunk elegendő időt a nyújtásra. Azonban a masszázs ellazítja az izmokat, így a mozgásunk rugalmasabb lesz. Ez pedig nagyszerűen fokozhatja a teljesítményünket, és még a sérülések kockázatát is csökkentheti.

TIPP: Ha konditeremben edzünk, vagy olyan sportot űzünk, ahol a kézfejünket és a csuklónkat is megerőltetjük, akkor a tenyérmasszázs jelenti a megoldást az izmok és ízületek megnyugtatására. Sőt, tenyerünk átmasszírozása nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is kifejezetten jót tehet a mindennapjainkban.

Serkenti a vérkeringést

A megfelelő vérkeringés kiválóan támogatja az izmok oxigénellátását. Ha az izomzatunk elegendő oxigént kap, sokkal jobban bírjuk a terhelést, és a korábban elérhetetlennek tűnő akadályokat is megugorhatjuk. Ráadásul lassabban is fáradunk, ezért még több ideig és még nagyobb intenzitással edzhetünk. A sportmasszázs kifejezetten erre a célra szolgál, amelyre leginkább a svédmasszázs intenzívebb verziójaként tekinthetünk.

Enyhíti a fájdalmat

Ha gyakran fáj a derekunk, a nyakunk vagy valamelyik végtagunk, akkor a masszázs jótékony technikáival inthetünk búcsút a kellemetlenségeknek. Mivel a masszázs jobb vérellátást eredményez, ezért a szervezetünk természetes gyógyulási folyamatai is beindulnak. Kisebb mértékű fájdalom esetén már néhány alkalom után pozitív változást tapasztalhatunk, súlyosabb mozgásszervi probléma fennállásakor viszont több hónapot vehet igénybe a terápia.

Amint megszűnik a fájdalom, máris lendületesebben megy majd a sportolás. Végre azokat a gyakorlatokat is végezhetjük, amelyeket eddig nem tudtunk fájdalom nélkül végrehajtani. Ezzel szintén jelentősen fokozhatjuk a sportteljesítményünket. Azonban tartsuk szem előtt a mértékletesség elvét, ezért csak lépésről lépésre próbáljunk meg nagyobb súlyokat emelni vagy hosszabb távokat megtenni.

Elősegíti a nyugodt és mély alvást

Űzzünk bármilyen sportot is, elegendő mennyiségű és minőségű alvás nélkül nem hozhatjuk ki magunkból a maximumot. A masszázs után mindig kellemesen elfáradhatunk, így fizikailag és szellemileg is ellazulhatunk. Ennek következtében gyorsabban elaludhatunk, éjszaka pedig kevesebb eséllyel kelhetünk fel. A reggelek frissebben és energikusabban indulhatnak, ami a munkateljesítményünkön is rengeteget javíthat.

Hány órát ajánlott aludni a sportolóknak?

  • Minimum 7-8 órát. Ugyanis az izmok és ízületek alvás közben regenerálódnak, egy kiadós edzés után pedig akár 9-10 órányi alvásra is szükség lehet. Ha nem fordítunk elegendő időt a pihenésre, jóval kisebb teljesítmény leadására leszünk képesek – fizikálisan és mentálisan is.

Milyen gyakran ajánlott masszázsra járni?

Amennyiben rendszeresen sportolunk, heti 1 masszázzsal érdemes számolni. Ha viszont csak relaxálni szeretnénk, akkor havi 1-2 alkalom lehet ideális. A gyakorisággal kapcsolatban mindenképp ajánlott a masszőrünkkel egyeztetni, aki az állapotfelmérés után már pontos választ adhat a kérdésünkre.

Bizonyos esetekben a masszázst manuálterápiával is kombinálhatjuk. A manuálterapeuták szintén jótékony fogásokkal gondoskodnak testünk ellazításáról és a mozgásszervi problémák kezeléséről is. Ez szintén egy passzív kezelési módszer, tehát nem kell gyakorlatokat végeznünk.

Várható izomláz a masszázs után?

Időnként egy minimális izomláz felléphet, de ez egyáltalán nem szokott gondot jelenti. Masszázs közben az edzéshez hasonlóan elfáradhatnak az izmaink, de ez inkább kellemes fáradtságként jellemezhető, mintsem erős izomlázként. Ha úgy érezzük, használjunk bátran izomlazító krémet. Masszázs után pedig pihenjünk és aludjunk egy nagyot, hogy minél hamarabb felfrissüljünk.

A masszázsnak köszönhetően rugalmasabbak lehetünk, fokozhatjuk a vérkeringésünket, és még jobban is aludhatunk. Így a sportteljesítményünk is rengeteget javulhat, hiszen izmaink és ízületeink erősebbek, rugalmasabbak és pihentebbek lesznek. Próbáljuk ki többek között a svéd- és thai masszázst, illetve a tenyérmasszázst is, és tegyünk meg mindent az egészségünkért. Ha pedig otthon is élveznénk a masszázs nyújtotta örömöket, szerezzünk be egy profi masszázsfotelt vagy masszírozó készüléket is.

(X) Támogatott tartalom

 

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo