fbpx

Egy kisebb medencében is lehet sportolni

Egy otthoni medence, legyen az akár kicsi vagy nagy, számos lehetőséget kínál a szórakozásra és a mozgásra is. Fittebbek és egészségesebbek lehetünk, ráadásul ehhez még csak el sem kell hagyni otthonunkat.

Medencebeszerzés okosan

Medencevásárlás előtt érdemes alaposan tájékozódni, és feltérképezni a kínálatot. A BestMarkt többféle medencét kínál az egész kicsitől a nagyobbakig. Ezenkívül medencekiegészítőket és jakuzzikat is találunk a felhozatalban.

Típus és méret szerint is sokféleséggel találkozhatunk, a lényeg, hogy mindig a saját igényeinket mérjük fel. Mennyien és mire is fogjuk használni? Olykor bőven elég egy gyorsan és egyszerűen telepíthető felfújható medence, de akár acélvázas változatot is választhatunk, mely már egy masszívabb kivitel. Fontos a tartósság is, és ezt itt megtaláljuk: az UV-álló PVC garantálja a hosszú élettartamot. A medencéhez pedig kellhet például szűrőrendszer, létra vagy fűtés is, így sokkal tovább élvezhetjük az otthoni wellnesst.

Mozgás a vízben

Azonban nem feltétlenül csak pancsolásra használhatjuk ezeket a termékeket, hanem mozgásra is. Rengeteg vízi gyakorlat létezik, melyek zsírt égetnek és erősítik az izmokat, miközben egyben szórakoztatóak is.

Bármilyen méretű és típusú medencében edzhetünk, nem kell ehhez uszodába menni vagy épített medencét létesíteni a kertünkben. Méretük miatt olcsóbbak is a felfújható vagy acél vázas medencék, és az edzéshez ezek is tökéletesen megfelelnek. A vízben végzett gyakorlatok ráadásul a sportsérülésekkel, ízületi fájdalmakkal, egyensúlyi problémákkal küzdők és a terhes nők számára is előnyösek.

Alacsony terhelésűek, és bármilyen fittségi szinthez igazíthatók ezek a gyakorlatok. De nemcsak ez az előny származik az aquafitnessből, hanem a mentális egészségünkre is pozitív hatással van. Ugyan nem úszkálhatunk körbe-körbe, azonban a főbb izomcsoportokat megmozgathatjuk.

Vízi gyakorlatok

Néhány lépés előre, majd hátra a vízben – és máris elkezdhetjük a mozgást. Ezzel a vízi sétával 5 perc bemelegítés éppen elég. Ha szeretnénk, fokozhatjuk az intenzitást, vagy válogathatjuk, hogy gyalogolunk vagy helyben kocogunk.

Ha fogyni szeretnénk, akkor érdemes beszerezni egy labdát is, ezt például tarthatjuk magunk előtt mellmagasságban, miközben 30 másodpercig az egyik lábunkon egyensúlyozunk, majd lábat váltunk. Nagyon sokoldalúan használható kiegészítő a habkukac is, más néven a nudli, melyet a törzs és a vállak erősítéséhez használhatunk. Tartsuk magunk előtt, nyomjuk le a vízbe és ezt ismételgessük. Ha a hátunk mögé fogjuk, a víz felszínén tart bennünket, így a térdünket a mellkasunkhoz tudjuk húzni. Ezt húszszor ismételjük. Térdeljünk vagy guggoljunk a vízben úgy, hogy nyakig benne legyünk, majd emeljük vállmagasságba a karjainkat és körözzünk felül előre-hátra.

Ezek a gyakorlatok igen hatékonyak, és mi magunk szabályozhatjuk az intenzitást. Az otthoni medencénk nemcsak pancsolásra, hanem sportolásra is használható tehát, mérettől függetlenül.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo