fbpx

Absa Cape Epic – előzetes

Kilenc nap, 966 kilométer, 18529 m szint – ezzel a versenyszervezők állítása szerint a világ legnagyobb és legkeményebb többnapos MTB maratonjáról van szó. Olvashattunk már hasonlót magazinunk oldalain, de ezúttal úgy tűnik nem túlzó kijelentéssel állunk szemben. Már maga a résztvevők száma is meggyőző: 2008. március 28-án a Dél-Afrikai Köztársaság keleti részén fekvő Knysnából ezúttal 1200 versenyző rajtolt…

Amit a versenyről tudni érdemes:

– Az Absa Cape Epic a világ legnagyobb többszakaszos MTB versenye, emellett pedig televízióadások tekintetében minden idők legjobban közvetített viadala.

– A 2004-es első alkalom óta a Cape Epic-ről több mint 5800 óra nemzetközi televízióadás született, Európában, Amerikában, Afrikában és a Közel-Keleten.

– A versenyzők kétfős csapatokban indulnak, melyeket négy kategóriában kapnak helyet: férfi, női, vegyes és master. Utóbbi kategória esetében mindkét versenyző életkora minimum 40 év, vagy annál több.

cape1.jpg

– 2008-ban negyvenegy ország 1200 kerekese indult el, hogy 966 kilométert küzdjön le kilenc nap alatt, közben 18529 méter szintet teljesítve. Ez egyenértékű a Mount Everest háromszori megmászásával.

– Idén a résztvevők 61 százaléka a férfi párosok kategóriájába nevezett, a többiek aránya a következőképpen alakult: 25% master, 10% vegyes és 4% női. A nemek aránya 91 kontra 9% a férfiak javára.

– A 2008-as verseny legfiatalabb résztvevője a 18 éves Christiaan Kriek, míg a legidősebb a 65 esztendős Geoff Palister volt.

– A résztvevők között számos olimpiai aranyérmest, világbajnokot és világkupa-győztest találunk. A 2007-es versenyen a 9 potenciális olimpiai éremesélyes közül 5 vett részt.

cape2.jpg

– A többszakaszos MTB viadalok között a világon elsőként 2006-ban a Cape Epic-en lehetett UCI pontokat gyűjteni. Szintúgy ez a verseny az egyetlen többnapos, amely 2008-ban elnyerte az UCI „HC” (hors categorie) minősítését, mely mindössze négy MTB versenynek adatott meg a 2008-as UCI versenynaptárban szereplők közül. A HC a legmagasabb versenyminősítés, melyet országúton például a Tour de France birtokol.

– Az idei versenyen debütált a 17 kilométeres prológ – azaz csapat időfutam -, az itt elért időeredmény alapján osztották ki az első szakasz rajtjánál elfoglalt pozíciót a párosoknak.

– A verseny útvonalát minden évben más nyomvonalon jelölik ki Knysna és Lourensford között.

Az idei versenyről részletes beszámoló olvasható magazinunk nemsokára megjelenő 2008. májusi számában.

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo