fbpx

Svájci győzelem a szilvásváradi maraton-nyitányon, a nőknél Dósa volt a leggyorsabb

Vasárnap – 2010. május 31-én – 1371 indulóval, kilencedik alkalommal került megrendezésre a Caprine Maraton Szilvásvárad. A T-Mobile Top Maraton sorozat 2010-es első állomását egyben a Magyar Kupasorozat naptára is jegyzi. A férfi hosszútávon a svájci, 2005-ben Európa-bajnoki, tavaly Duna Maraton-ezüstöt szerző meridás, Andreas Kugler lett az első, a legjobb magyarként befutó, 2009-es összetett-első Blazsó Márton előtt. A nők középtávján szintén tavalyi összetett győztesként, idén bajnoki mezben tekerő Dósa Eszter győzött.

Rajtol a 2010-es Szilvásvárad Maraton mezőnye

Rajtol a 2010-es Szilvásvárad Maraton mezőnye

A 117-, 70- és 39 kilométerre kiírt maratonra a magyarok és a svájci bringás mellett román és szlovák kerekesek neveztek. Tarnai Csaba főszervező csapata rövid távon 16, középen 10, míg hosszútávon 3, összesen 29 kategóriában díjazott.

Szilvásvárad Maraton 2010

Szilvásvárad Maraton 2010

A kísérőrendezvények közül a reggeli jó időnek köszönhetően népszerű volt a Szalajka-völgyből, az egykori kisvasút mentén haladó T-Mobile Kerékpáros Természetjáró Túra és a legkisebbeknek felállított ugrálóvár; a rajtot a Kerekes Band élőzenéje kísérte.

Szilvásvárad Maraton 2010

Szilvásvárad Maraton 2010

A versenyzőknek már komoly technikai kihívást jelentett a több hete eső által áztatott bükki pálya. A férfiaknál esélyesként állt rajthoz a tavalyi világkupa-győztes gárda, a német Multivan Merida Biking Team kerekese, Andrea Kugler. A kérdést inkább az jelentette, a svájcival ki bírja tartani a lépést. Blazsó Márton megpróbálta, de komoly technikai problémájából adódó megállása fél óra hátrányt hozott számára. Az elmúlt esztendő győztesei, Buruczki Szilárd és Parti András, valamint Módos Gabriella ezúttal horvátországi pontszerző viadal miatt maradtak távol.

Blazsó Márton másodikként zárt Kugler mögött

Blazsó Márton másodikként zárt Kugler mögött

Összehasonlításként: a 2008-as versenyen száraz időben Buruczki 4:59:07-es idővel nyerte a 117 kilométert, tavaly – szakadó esőben és 4 fokban – Parti 5:17:29-et teljesített, idén Kugler 05:06:19-cel lett a legjobb az igen saras pályán.

Andreas Kugler és Tarnai Csaba főszervező

Andreas Kugler és Tarnai Csaba főszervező

„Azt a taktikát választottam, hogy az elején megnyomom, megpróbálok a mezőnytől ellépni, hogy aztán a saját tempómban mehessek, és ez be is vált. Izgalmas, jó pályán versenyeztünk. A következő versenyem a svájci maraton bajnokság lesz, ehhez a szilvásváradi verseny egy kiváló, igen nehéz felkészülési állomásnak bizonyult. Teljesen meg vagyok elégedve a pályával és a szervezéssel is, hogy jövőre is jövök-e Magyarországra versenyezni, az a csapatvezetésen is múlik.” – nyilatkozta a profi meridás, Andreas Kugler.

Szilvásvárad Maraton 2010

Szilvásvárad Maraton 2010

„Nyolcvan kilométer környékén jártam, amikor kihasadt a hátsó kerekem külső gumija. Szerencsémre az erdőben találtam egy csokoládépapírt, melyet ügyesen behelyeztem, majd egy-másfél báron meg tudtam tenni a hátralévő 37 kilométert.” – fogalmazott Blazsó Márton.

Szilvásvárad Maraton 2010

Szilvásvárad Maraton 2010

„Aggódtam e miatt a pálya miatt, mert az elmúlt három évben mindig ért valami kellemetlenség. A pálya 95 százaléka tekerhető volt, igaz, találkoztam néhány óriási pocsolyával, de ott legalább lehetett bringát mosni. Az új össztelós bicikli minden kritikus ponton átsegített. A tavalyi taktikát választottam: az első emelkedőn otthagyni a mezőnyömet. Az első közel két órát nyomtam erősen, Bánkútnál már megnyugtató információkat kaptam… Jövő héten Csehországban, már az olimpiai kvalifikációért folytatom.” – mondta Dósa Eszter.

A felnőtt férfiak dobogósai

A felnőtt férfiak dobogósai

T-Mobile TOP Maraton sorozat 1. állomás – Caprine Maraton Szilvásvárad, eredmények:

Részletes eredményekide kattintva érhetők el.

Felnőtt férfi hosszútáv (117 km):
1. Andreas Kugler (Multivan Merida Biking Team), ideje: 05:06’19”
2. Blazsó Márton (Bringabanda SC-Haibike), 05:37’01”
3. Szlobodnyik Zsolt (X2S-Kona Team), 06:05’44”

A felnőtt nők dobogósai

A felnőtt nők dobogósai

Felnőtt női középtáv (70 km):
1. Dósa Eszter (Vitalitás SE-Golyán Kerékpár-Scott-X-IONT), ideje: 03:59’15”
2. Michelberger Szilvia (Fillari Team Budaörs), 04:39’15”
3. Rozsnyai Mariann (Meditech www.deviantmtb.hu), 05:07’14”

További felnőtt győztesek: Melts András középtáv (Corratec World Team), valamint Grósz Béla (Bringavilág SK-Bornsport) és Koós Brigitta (Salgótarjáni HKE) rövidtáv.

A T-Mobile TOP Maraton sorozat 2. állomása, az MVM Duna Maraton lesz. Az idén tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő, július 4-ei, pilisi esemény versenyközpontja a visegrádi Duna-parton lesz kiépítve. A távokat illetően 40-, 70- vagy 100 kilométer közül lehet választani. Bővebb információk: www.dunamaraton.hu.

Forrás: T-Mobile Top Maraton sorozat sajtóközlemény
Bővebb információk:
www.szilvasvaradmaraton.hu és www.topmaraton.hu
Fotó:
Nemes Róbert

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo