fbpx

Válogatási elvek az idei downhill világbajnokságra!

Minden eddiginél többet érhetnek ezúttal a válogató kvalifikáció során szerzett pontok és helyezés, ugyanis a költségtérítés, illetve annak mértéke is ettől függ, és ki ne akarna nemzeti színekben az egyik legélvezetesebbnek tartott világkupa pályán a legjobbak ellen versenyezni és hazánkat képviselni.

Szeptember első hetében a norvégiai Hafjellben rendezik a 2014. évi mountainbike világbajnokságot, melyen természetesen a downhillesek is összecsapnak a zárónapon.

Liszi Attila a 2013-as világkupa döntőn. A legjobb magyar világbajnoki eredmény és hozzá fűződik, szám szerint a 40. (Champéry - Svájc, 2011)

Liszi Attila a 2013-as világkupa döntőn. A legjobb magyar világbajnoki eredmény is hozzá fűződik, szám szerint a 40. (Champéry – Svájc, 2011)

A vb-re a magyar downhill válogatott keret maximális létszáma tíz fő, ami öt Elite Férfiból, két Elite Nőből, két Juniorból és egy Junior Nőből állhat. A legnagyobb versenyre a felnőtt férfiak mezőnyében számíthatunk, de ne szaladjunk ennyire előre.

A legfontosabb, hogy öt versenyen lehet pontokat gyűjteni, amiből mindenkinek a négy legtöbb pontgyűjtése fog számítani, azaz egyet – a legrosszabbat – el lehet dobni (és el is kell), így belefér egy hiba, egy távollét, stb. Az első a 2013-as Országos Bajnokság, majd egy hónap múlva (május közepén) a maribori Európa-kupa a következő lehetőség. Ezután július 25-27. a Gravityhall Downhill és Fourcross Országos Bajnokság futama következik, mely duplaszorzósként működik a rendszerben, azaz mindenki a megszerezhető pontok dupláját kapja meg. Majd besűrűsödik a program, ugyanis rá egy hétre a Szlovák Kupasorozat legnevesebb állomásán, Jasnán lehet bizonyítani, végül egy újabb hét elteltével ismét hazai földön, a Pécs melletti Hosszúhetényben zárul a kvalifikáció.

Válogató versenyek

Válogató versenyek

Fontos tudni, hogy csak a döntő futamok számítanak (időmérő nem), illetve, hogy minden kategóriában a legjobb magyar versenyzőhöz képest legfeljebb 20%-kal gyengébb idővel lehet csak pontot szerezni. Akinek nagyobb a lemaradása, már nem kap pontot. Továbbá mindig csakis a magyarok közötti eredmény a lényeges, tehát lehet valaki 20., de ha csak egyetlen magyar versenyző végzett előtte, akkor a másodiknak járó 160 pontot kapja meg.

Ponttáblázat

Ponttáblázat

Az utóbbi években rendkívül kevés női indulót láthattunk sajnos, így nekik abszolút értékelésben is meg kell felelniük, ami azt jelenti, hogy legalább két olyan eredménnyel kell rendelkezniük, ahol az abszolút magyar legjobb időtől legfeljebb 40%-ra vannak. Ez személyenként értendő, ám a 40% egy igen tág sáv.

A teljes és részletes szabályzat megtalálható ITT, a jelenlegi állás pedig a következő:

A válogató kvalifikáció jelenlegi állása

A válogató kvalifikáció jelenlegi állása

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo