fbpx

Sportszemüvegek dioptriázása: akadályok és megoldások

A Rudy Project több mint 30 éve fejleszti szemüvegeit, hogy a lehető legjobb kényelmet és látásélményt nyújtsák termékeik minden helyzetben – így látáskorrekció szükségessége esetén is, hisz napjainkban minden harmadik embernek szüksége lenne bizonyos fokú látásjavításra! Ezen igény figyelmen kívül hagyása, vagy kontaktlencsék használata, illetve nem sportra tervezett keretek viselése nagy kockázattal jár. Pedig van megfelelő megoldás!

sportdioptriazas_ilu

Ismerjétek meg a jó sportdioptriázás akadályait és a Rudy Project által kínált főbb sportdioptriázási lehetőségeket!

AKADÁLYOK

Az aktív élet során (legyen az akár csak egy egyszerű családi túrázás, vagy kerékpározás a haverokkal) a hétköznapi viseletre tervezett dioptriás keretek és a kontaktlencsék viselete kényelmetlenné válhat. Az előbbiek balesetveszélyesek – a fémkeretek, illetve a nem sportolás közbeni viseletre tervezett műanyag keretek fizikai behatások során arcunk és szemünk épségét veszélyeztetve deformálódhatnak, vagy épp eltörhetnek! A kontaktlencsék alá pedig bejuthat a por, mely viszkető és égető érzést vált ki. Éppen ezért sportoláshoz válassz kifejezetten sportra tervezett kereteket, melyek alapanyaga és kialakítása megfelel erre a célra.

Alapanyagok közül a napjainkban legjobb választás a Grilamid nevű kompozit, mely rendkívül rugalmas és erős, ezáltal az aktív élet során fellépő erőkkel szemben kellően ellenálló. De ez a tulajdonság megléte vagy nem megléte nem befolyásolja a sportszemüveg dioptriázhatóságát…

sportdioptriazas_ilu5_bazisgorbuletek

A kialakítás annál jobban: a sportszemüvegek egyik főbb ismérve a magas bázisgörbületű keret, melynek erős íveltsége kiváló szél- és szemvédelmet nyújt viselője számára. Ez a görbület viszont a dioptriázásnál hátrányt jelent! Minél nagyobb az íveltség, annál nehezebb torzításmentes dioptriás lencsét, illetve azt magas dioptriatartományban legyártani.

A sportszemüvegek fejlesztői/tervezői számára ez nagy kihívásokat jelent, főleg, ha figyelembe akarják venni a dioptriázhatóságot is. A Rudy Project mérnökei folyamatosan dolgoznak új technológiákon, melyek révén egyre több lehetőség nyílik meg a látáskorrekcióval sportolók számára, hogy ugyan úgy élvezzék a sportszemüvegek kényelmét és szemvédelmét, mint ép látással rendelkező társaik.

MEGOLDÁSOK

Mivel az évek során egyre nagyobb igény keletkezett a sportolás közben is megfelelően használható látáskorrekcióra, több mint 10 évvel ezelőtt a Rudy Project mérnökei létrehozták az első dioptriás megoldásukat.

sportdioptriazas_ilu3

RX INSERT

Az RX INSERT megoldás során a sportszemüvegünk keretébe belülről egy plusz keretet, egy úgy nevezett Clip on inzertet pattintunk be. Ez, a kezdetekben telikeretes, ma már modern anyagokból készülő félkeret-damilos inzert tartja a dioptriás lencsédet.

A megoldás nagy előnye az egyszerűsége, melyből hátránya is ered. Mivel a dioptriás lencsénk a keretbe szerelt normál lencsék mögött helyezkednek el, így az utóbbiak védik a kosztól és a fizikai behatásoktól – ezáltal különleges felületkezeléseket nem igényelnek, valamint míg a szemüveg kerete 7-8 bázisgörbületű, addig az inzerté kevésbé ívelt, csak 6-os – így a dioptriás lencse könnyen és kedvező áron legyártható bele. Ráadásul mérete és íveltsége révén magas dioptriatartományban alkalmazható (akár +/- 8.00)! A befoglaló mérete viszont lekorlátozza periférikus látómezőnket – többet kell fejforgatással korrigálnunk, és a keret belsejébe beillesztett plusz keret picit megvastagítja a szemüvegünket.

A jelenlegi kínálatunkból két modell (SYNFORM, AIRGRIP) kivételével minden sportszemüveg dioptriázható az RX INSERT megoldással!

Tehát lesz egy Rudy Project sportszemüveged, és egy általad választott lencsegyártó által készített dioptriás lencséd, viszonylag alacsony költségen.

sportdioptriazas_ilu2

RX OPTICAL DOCK

A keret íveltségből eredő dioptriázási nehézséget, valamint az előzőekben bemutatott Clip on inzert méretéből eredő hátrányokat küszöböli ki az RX OPTICAL DOCK megoldás, mely során a keretbe, a nem dioptriázott normál lencsék helyére egy telikeretes Grilamid alapanyagú inzert kerül – az Optical Dock. Ez az inzert tulajdonképpen egy bázisgörbület átalakító: míg a keret 8-as, az Optical Dockba foglalt dioptriás lencse már csak 6-os ívű!

A megoldás előnye, hogy az RX INSERT megoldásnál nagyjából másfélszer nagyobb a periférikus látómezőnk, az alacsony bázisgörbület révén kiemelkedően széles az alkalmazható dioptriatartománya (akár +/- 8.00) és könnyű a legyárthatósága. Mivel a dioptriás lencsét közvetlenül éri a kosz és fizikai behatások, így a lencsére ajánlott felületkeményítést, és különböző komfort- és élettartam-növelő bevonatokat kérni – melyek az előállítási költségeinket növelik.

Jelenleg csak 3 modellben érhető el az RX OPTICAL DOCK megoldás – a RYDON, FOTONYK és STRATOFLY szemüvegekhez kérheted.

Ennél a megoldásnál is a szemüveged lesz csak Rudy Project, a dioptriás lencséd az általad választott lencsegyártó által készített termék lesz.

sportdioptriazas_ilu4

RX DIRECT

A Rudy Project fejlesztői természetesen nem álltak meg itt, mivel arra törekednek, hogy a lehető legjobb szemvédelmet és látásélményt nyújtsa minden Rudy Project szemüveg.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb sportdioptriás fejlesztése volt az RX DIRECT technológia, mely a jelenleg elérhető legfejlettebb lencsetechnológia a világon!

Kívülről, ránézésre szinte nem látszik semmi különbség a dioptriázott lencse és egy normál szemüveglencse között – köszönhetően a változatlan lencseformának és görbületnek. A prizmakompenzáció révén pedig megmarad a teljes periférikus látómezőnk!

A megoldás előnye, a rendkívül széles periférikus látómező – mivel az RX DIRECT megoldás során készített dioptriás lencsék formája és bázisgörbülete megegyezik a modellek nem-dioptriás változatával, a kiemelkedően kényelmes használat – a prizmakompenzált lencsék használata nem igényel fejmozgatást, plusz nincs extra keret ami “vastagítaná” a szemüveged, valamint akár törhetetlen alapanyagból is készíttethető dioptriás lencse – kiemelkedően jó szemvédelmet és széles felhasználhatóságot nyújtva számodra! Hátránya, hogy a lencsék magas bázisgörbülete (8) miatt a dioptriás megoldás csak szűk dioptriatartományban alkalmazható (modellekre, pupillatávolságokra és lencsetípusokra lebontott dioptriatartomány-táblázatunk itt találod), valamint a személyre szabott gyártás időigénye 3 hét.

Jelenleg a SYNFORM, PROFLOW, AGON, RYDON, MAGSTER, NOYZ, ZYON, STRATOFLY, FOTONYK, AIRGRIP, GUARDYAN és TRALYX modellekbe érhető el az RX DIRECT megoldás.

Ennél a megoldásnál minden, a szemüveg és a dioptriás lencséd is a Rudy Project terméke lesz!

VÁLASSZ IGÉNYEID SZERINT

Ha látáskorrekcióra van szükséged, és aktív életet élsz – legyen szó akár futásról, kerékpározásról, vagy természetjárásról – ne köss kompromisszumot szemed védelmében!

Élvezd a világ egyik legkényelmesebb és legjobb sportszemüvegeinek minden előnyét, miközben a számodra legmegfelelőbb dioptriás megoldással mindig éles látást nyújt számodra!

Ismerd meg az összes sportdioptriás megoldást, amit a Rudy Project kínál számodra – weboldalukon, vagy kérd bemutatótermükben kollégáik segítségét!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo