fbpx

Parti András és Benkó Barbara magabiztosan nyerték a mountain bike XCO bajnokságot

2013 után rövid időn belül ismét Sopron adott otthont a mountain bike cross country országos bajnokságnak, ahol esélyeshez méltóan Parti András (Waberer’s Areus MTB Team) és Benkó Barbara (Focus XC Team) szerezték meg a nemzeti színű trikókat az elit kategóriákban.

Rajt előtt

Rajt előtt

A Focus Team Hungary szervezésében rendezett MTB XCO bajnokság a soproni downhill pálya nyomvonalát is igénybe vette, ahová egy hosszú, helyenként nagyon meredek emelkedő vezetett fel. A 4,9 kilométeres kör 290 méter szintet tartalmazott, amit a komoly hőségben embert próbáló feladat volt versenytempóban teljesíteni. A legkisebbeknek természetesen egy könnyebb kört jelöltek ki, és az elit pályán is beiktattak úgynevezett „chicken way”-eket, vagyis kerülőutakat az ugratóknál, azokra gondolva, akik nem vállalták be a technikás elemeket.

U23 férfiak, bajnok: Dina Márton

U23 férfiak, bajnok: Dina Márton

Az elit nők között Benkó Barbara kétséget nem hagyott, miért ő legeredményesebb világkupa menő hegyikerékpárosunk. A korábban rajtoló elit és U23-as férfiak jelentős hányadát is utolérve (lásd teljes eredménylista) nyerte sokadik bajnoki trikóját, mögötte a kvótafutásban is érdekelt Cseh Veronika (Alpinbike Team-Giant-Endura-High5) és Göltl-Zelenij Linda (PCCC) értek célba. Barbi a következőket mondta a célba érkezés után:

A pálya nem annyira tetszett, olyan érzésem volt, mintha az oldschool hosszú emelkedőt ötvözték volna a downhillel. Igazából megoldhatók voltak az ugratók ezzel a bringával is, de ugyanaz volt a helyzet, mint a világkupákon, hogy nem a merev való erre, mert hatalmasat koppan, nyeklik. Kicsit nagyobb guminyomással is mentem, mivel a pályajáráson felütöttem, mert nem volt érkezője az ugratónak. De azt szokták mondani, hogy mindenkinek ugyanez volt, ezt kellett megoldani.

Benkó Barbara

Benkó Barbara

Igyekeztem a rajttól kezdve beállni saját tempóra és végigmenni, nagyon fontos volt ez a verseny, itthon a legfontosabb. Nem titkolom, hogy triplázni szerettem volna: cross, országút, monti, az országút nem jött össze, de így a legfontosabb megvan. Hamarosan következnek nemzetközi szinten is a legjelentősebb versenyek, kedden indulunk az Eb-re, rá egy hétre kanadai világkupa, következő héten USA-világkupa, úgyhogy ez most egy kemény négyes blokk. A fókusz a tengerentúli világkupákon van, főleg az amerikain, szerintem az nagyon fekszik nekem. Eb után hétfőn már repülök is, hogy a hat óra időeltolódásra minél hamarabb átálljak.

Parti András

Parti András

Az elit férfiak között hasonlóan sima volt a bajnokság, Parti András legfőbb vetélytársa Juhász Zsolt ma nem tudta megszorítani csapattársát, elmondása szerint az első hosszú emelkedő végén elsavasodott és nagyon nehezen találta csak a megfelelő tempót. Parti ezzel szemben „repült” a számára kedvező adottságú pályán, amiről így nyilatkozott később:

Nagyon örülök, mert idén nem volt egyértelmű a formám, Zsolti többször vert meg, mint én őt. Ő is erősödött, nekem rapszodikus évem volt, sérülés és egyéb problémáim is adódtak. Most viszont a vállsérülésen már egyértelműen múlt idő és a hullámzó formát követően kezdem érezni, hogy sínen vagyok, ami kell is, hiszen jövő héten Európa-bajnokság aztán két világkupa következik a tengerentúlon.

A célban

A célban

Az első körben a hosszú emelkedőn már előreálltam és onnan saját tempót mentem, nem csináltam ritmusváltást, de láttam, hogy Zsoltinak a vége felé kezdenek nehézségei lenni. Igazából ez a pálya feküdt nekem a hosszú emelkedő miatt, mert nem vagyok annyira robbanékony, a sok megindulás kevésbé megy. Az első mászástól már a legerősebb saját tempómat mentem, mert az a biztos. Technikás pálya volt, egy technikai probléma eléggé hátráltathatott volna, hasznos volt minél nagyobb előnyt kiharcolni, hogy beleférjen még egy defekt vagy bármi.

2015 XCO bajnokai

2015 XCO bajnokai

Horváth Csaba, a Focus Team Hungary részéről így értékelt a szervezők oldaláról:

2013 után másodszor rendeztünk két éven belül cross country bajnokságot és úgy gondolom, egy technikás, jó pálya várta Magyarország legjobb elit versenyzőit, akik közül sokan dicsérték nyomvonalat, aminek egy része a soproni downhilles srácok munkája. Nagyon örülök, hogy klubunk, a Focus Team Hungary a sikeres rendezés mellett két bajnoki címet is szerzett utánpótlás kategóriákban, beérni látszik a munkánk. Támogatóink és Sopron város önkormányzata is stabil hátteret biztosít ehhez, idén túl vagyunk már egy sikeres diákolimpia fordulón, és jövőre is hasonlóan szeretnénk mind rendezvények szervezésével mind a csapat eredményeivel hozzájárulni a kerékpársport fejlesztéséhez.

Teljes eredménylista: sopron_végleges_merge

Forrás: Bringasport.hu

Galéria (fotók: Vanik Zoltán):

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo