fbpx

MTB XCO világbajnokság 2019 – Mont Sainte Anne: Nino Schurter és Pauline Ferrand-Prevot szivárványszínű trikóban

A legendás kanadai helyszín ismét izgalmas versenyeket hozott. Nino Schurter 8. világbajnoki sikere mellett Pauline Ferrand-Prevot másodszor örülhetett a szivárványszínű trikónak MTB szakágban. Magyar eredményekkel!

Mont Sainte Anne a nézők és a versenyzők egyöntetű véleménye alapján az XCO szezon egyik legjobban várt helyszíne. 2019-ben augusztus 28. és szeptember 1. között itt rendezték a világbajnokságot, ami a szokottnál is nagyobb érdeklődésnek örvendett.

Az XCO világbaknokság pályája 2019-ben

Az alapvetően a természet adta elemekből építkező technikás, igazi cross-country nyomvonal 4 km hosszan kacskaringózott a Quebec környéki erdőben, a versenyzőknek körönként 187 méter szintemelkedést kellett megtenni.

Nők

A nők 6 körös futamának rajtjakor nehéz lett volna megmondani, ki a legesélyesebb. Kate Courtney (USA) remek szezont tudhatott maga mögött a világbajnoki trikóban, győzött Albstadtban, de az év második felében rendre lemaradt az élmezőnyről. A hollandok Anne Terpstra és Anne Tauber személyében két rendre top 5-ben végző versenyzővel számolhattak. Jolanda Neff (Svájc) tavaly hazai pályán nem lett világbajnok és ezen szeretett volna javítani, míg Pauline Ferrand-Prevot (Franciaország) és Jenny Rissveds (Svédország) korábban már felértek a csúcsra, de fizikai és lelki problémák után ismét győzelmi esélyekkel álltak a rajtvonalon.

Pauline Ferrand-Prevot 2019 világbajnoka – @Boris Beyer/RedBull Content Pool

Az első kör végére aztán Jolanda Neff vezetett, szorosan nyomában Rebecca McConnell (Ausztrália) tette a kereket. Őket követte a két holland versenyző, míg Ferrand-Prevot közel egy perc hátrányból vágott neki egy kisebb bukás után a felzárkózásnak. Neff a tőle mostanában megszokott módon a verseny közepe fele elkezdett visszalassulni, így az ausztrál lány találta magát az élen. Az utolsó előtti körben Pauline felért az élen haladóra, aki mellett úgy ment el, hogy az egy pillanatra sem tudta átvenni a tempóját. A francia versenyzőnek hatalmas segítséget nyújtott párja, a kétszeres olimpiai bajnok Julien Absalon, aki az egész pályán e-bike-kal követte, buzdította és látta el információkkal. Ferrand-Prevot így 2015 után másodszor is megszerezte a világbajnoki címet, annak ellenére, hogy év eleji műtétje miatt teljesítménye az egész szezonra meglehetősen kérdéses volt. Neff már-már szokásos módon a verseny végére ismét magára talált, így ezüstérmet szerzett, McConnell bravúros bronzéremmel zárt. Anne Terpstra legjobb hollandként negyedik lett, míg Kate Courtney küzdelmes versenyt követően az ötödik helyen zárt. Benkó Barbara (Magyarország) a 25. pozícióban zárta a versenyt.

Női dobogó: 2. Neff; 1. Ferrand-Prevot; 3. McConnell – @Boris Beyer/RedBull Content Pool

 1. Pauline Ferrand-Prevot (Franciaország) 1:28:51
 2. Jolanda Neff (Svájc) +0:0:43
 3. Rebecca McConnell (Ausztrália) +0:01:17
 4. Anne Terpstra (Hollandia) +0:02:26
 5. Kate Courtney (USA) +0:02:54

25. Benkó Barbara (Magyarország) +0:10:04

Férfiak

Mindenki egy ellen. Nino Schurter (Svájc) az elmúlt négy évben verhetetlen volt a világbajnokságokon, összesen pedig nyolcadik sikerére készült. Az idei szezonja nem volt tökéletes, de az év végéhez közeledve ismét remekelt, a verseny előtt nyilatkozta is, hogy ismét megvan az a forma, amivel az elmúlt években sikerült elverni a mezőnyt. Schurter nem szokott mellébeszélni, Mathieu van der Poel (Hollandia) távollétében abszolút ő számított a toronymagas esélyesnek.

Nino Schurter a La Beatrice lejtmenetben – @Boris Beyer/RedBull Content Pool

A kihívók közül honfitársa Mathias Flückiger számított a legkomolyabb ellenfélnek, míg a svájciak tempóját az egyedi stílusáról híres Stéphane Tempier (Franciaország) tudta még lőtávolból követni. Flückiger a negyedik körben aztán első defektet kapott, a csere meglehetősen sokat, 39 másodpercet vett igénybe, Tempier pedig folyamatosan a leszakadás ellen küzdött, majd az 5. körben ő is defektelt, így Schurter kényelmes előny birtokába került. A nyolcadik világbajnoki cím így hibátlan versenyzéssel lett meg, másodpercre kiszámolt, svájci óramű pontossággal működő gépként húzta be Nino az újabb sikert. A második helyen Gerhard Kerschbaumer (Olaszország) haladt, remekül beosztott taktikus versenyzést bemutatva, azonban az utolsó 500 méteren utolérte a balszerencse, defektet kapott és a gumi is lefordult, így a drámai befejezésben végül a felzárkózó Flückiger szerezte meg az ezüstérmet. Tempier élete egyik legjobb versenyén világbajnoki bronzérmet szerzett Franciaországnak és az év végén megszűnő Bianchi csapatnak.

Férfi dobogó: 2. Flückiger; 1. Schurter; 3. Tempier – @Boris Beyer/RedBull Content Pool

A magyarok közül az újdonsült magyar bajnok Dina Márton szerepelt a legjobban, a kemény mezőnyben 6 perc alatti hátránnyal a 31. lett. Palumby Zsombor 53. pozícióban zárt, míg Parti András a 71. helyen végzett.

 1. Nino Schurter (Svájc) 1:27:05
 2. Mathias Flückiger (Svájc) +0:00:30
 3. Stéphane Tempier (Franciaország) +0:00:38
 4. Titouan Carod (Franciaország) +0:00:56
 5. Gerhard Kerschbaumer (Olaszország) +0:01:02

31. Dina Márton (Magyarország) +0:05:40
53. Palumby Zsombor (Magyarország) +0:09:15
71. Parti András (Magyarország) + 1 kör

További eredmények:

Junior nők

 1. Jacqueline SCHNEEBELI (Svájc)
 2. Mona MITTERWALLNER (Ausztria)
 3. Helene Marie FOSSESHOLM (Norvégia)
 4. Vas Kata Blanka (Magyarország)

Junior férfiak

 1. Charlie ALDRIDGE (Egyesült Királyság)
 2. Luca MARTIN (Franciaország)
 3. Andreas Emanuele VITTONE (Olaszország)

51. Baranyi Dávid Áron (Magyarország)

U23 nők

 1. Sina FREI (Svájc)
 2. Laura STIGGER (Ausztria)
 3. Loana LECOMTE (Franciaország)

22. Buzsáki Virág (Magyarország)
42. Schmidel Regina (Magyarország)

U23 férfiak

 1. Vlad DASCALU (Románia)
 2. Filippo COLOMBO (Svájc)
 3. Vital ALBIN (Svájc)

24. Fetter Erik (Magyarország)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo