fbpx

MTB Világkupa 1. forduló – Albstadt

2013 május 17. és 19. között rendezték meg, a németországi Albstadban, a mountain bike világkupa sorozat első állomását. Pénteken az XCE futamokat rendezték, ahol Benkó Barbaráért (Focus XC Elite Team) és Csielka Márkért (Waberer’s Areus Cube) szoríthattunk, míg az elit felnőtt XCO futamok vasárnap kerültek lebonyolításra. A nőknél – az első felnőtt világkupáján induló – Barbi jó eredményében bízhattunk, míg a férfiaknál Parti András és Juhász Zsolt(Waberer’s Areus Cube) harcolt fontos UCI pontokért.

Péntek – Eliminator

Az XCE versenyek egyre fontosabb szerepet töltenek be a UCI programjában. Jól mutatja ezt az is, hogy a tavalyi év óta világkupa futamokon mérhetik össze erejüket a szakág legjobbjai. Az 1-2 perc akcióban gazdag, jól közvetíthető versenyek kiemelkedő gyorsaságot, erőt és technikai képességeket igényelnek. Nem véletlen, hogy egyre több a külön erre a versenyszámra specializálódott versenyző.

Az albstadti pálya a belvároson vezetett keresztül, nehézségét nem a sok emelkedő, hanem a szűk kanyarok, lépcsők és mesterséges ugratók adták. Rengeteg defekt és hajmeresztő előzési manőverek szemtanúi lehettek, akik élőben követték a versenyt.

A nőknél mondhatni papírforma eredmény született, ugyanis a világbajnoki címvédő Alexandra Engen (Ghost Factory Racing Team) magabiztos versenyzéssel utasított maga mögé mindenkit az összes előfutamban és a döntőben is. A 2. és 3. hely sorsa a második elődöntőben dőlt el, ugyanis Jolanda Neff (Liv/Giant) egy vakmerő előzési kísérlettel, aminek bukás lett a vége, nemcsak a saját, hanem a rendkívül gyors Jenny Rissveds döntős reményeit is szertefoszlatta.  A dobogóra így sorrendben Kathrin Stirnemann (Sabine Spitz Haibike) és Nadine Rieder (Topeak Ergon) állhattak. Benkó Barbi a 26. helyen zárta a versenyt.

Engen, a boldog győztes

Engen, a boldog győztes (fotó: Marius Maasewerd)

A férfiaknál Parti Andris egykori csapattársa, a kifejezetten XCE specialista Daniel Federspiel (Ötztal Scott Racing Team) diadalmaskodott. A döntőre igen kemény négyes került össze, de a legnagyobb esélyes talán a magyar szurkolók számra sem ismeretlen Miha Halzer volt, aki hazánkban is nyert már EliminaTour versenyt. A szlovén repülőrajtot vett, viszont nem bírta végig a maximális terhelést, így végül “csak” harmadik lett, még a Multivan Merida friss igazolása, Thomas Litscher is megelőzte. Márk a 41. helyen végzett, 2 másodperccel marad el a selejtezőt érő időtől. A magyar versenyző szombaton is rajthoz állt az U23-as cross country versenyen, ahol a 95. pozícióban zárt.

A férfiak dobogója: Gagne 4., Litscher 2., Federspiel 1., Halzer 3., Pfäffle 5. (fotó: Kuestenbrueck)

A férfiak dobogója: Gagne 4., Litscher 2., Federspiel 1., Halzer 3., Pfäffle 5. (fotó: Kuestenbrueck)

Eredmények:

Férfiak:

1. Daniel Federspiel (Aut) Ötztal Scott Racing Team
2. Thomas Litscher (Swi) Multivan Merida Biking Team
3. Miha Halzer (Slo)
4. Raphael Gagne (Can)
5. Christian Pfäffle (Ger)

41. Csielka Márk (Hun)  Waberer’s Areus Cube

Nők:

1. Alexandra Engen (Swe) Ghost Factory Racing Team
2. Kathrin Stirnemann (Swi) Sabine Spitz Haibike Pro Team
3. Nadine Rieder (Ger) Topeak Ergon Racing Team
4. Cécile Ravanel (Fra) Team GT Skoda
5. Jenny Rissveds (Swe)

26. Benkó Barbara (Hun) Focus XC Team

Vasárnap – Cross Country

Az olimpiai szám felnőtt versenyei vasárnap kerültek megrendezésre. A pálya – világkupához méltóan – technikásra sikeredett, köves és gyökeres lejtők valamint emelkedők, keskeny single track ösvények és northshore is szerepeltek a körben. Mindezt az eső tovább fokozta, igazán csúszóssá téve a talaj.

A junior fiúknál Erdélyi Attila, Dina Márton és a regnáló magyar bajnok Bányai Dominik képviselték hazánkat. Rossz starthelyük ellenére becsületre méltóan szerepeltek, körhátrány nélkül teljesítették a versenyt. Erdélyi 42. -Dina 66. -Bányai 70. lett.

A nők mezőnyéból az olimpiai bajnok Julie Bresset sérülés miatt hiányzott (ennek okáról Barbi  egy korábbi beszámolójában olvashatnak), míg Sabine Spitz a pályabejárás során esett olyan szerencsétlenül, hogy kénytelen volt kihagyni a versenyt. A hat körös verseny második körében kialakult egy öt fős élboly, akik  közül Eva Lechner (Colnago Südtirol) bizonyult a legerősebbnek. A második helyre az idén új csapatban versenyző Maja Wloszczowska (Giant) érkezett, megelőzve Katrin Leumannt (Ghost). A hölgyek dolgát az is nehezítette, hogy az utolsó körben elkezdett szakadni az eső, és az egyébként is nedves talaj gyakorlatilag korcsolyapályává vált.

Lechner 2010 óta első világkupa győzelmét aratta

Lechner 2010 óta első világkupa győzelmét aratta (fotó: Dave McElwaine/trailwatch.net)

Érdekesség, hogy Marianne Vos a 11. helyen végzett, az első körben kapott 2 perc hátránya viszont alig nőtt a verseny során. Barbi az első körben még a 29. pozícióban haladt, végül a 41. helyen, körhátrány nélkül ért célba.

Barbi és a rengeteg néző

Barbi és a rengeteg néző (fotó: Marius Maasewerd)

41. ma a Világkupán Albstadt-ban (GER)! Miután betegeskedtem a héten ez nem rossz, de lesz ez még jobb is!

Jövő héten ismét Világkupa, Nové Mesto Na Morave (CZE)! Legjobb verseny, legjobb pálya, alig várom!-írta Barbi

A női dobogó: Zaklej, Wloszczowska, Lechner, Morat, Engen

A női dobogó: Zaklej, Wloszczowska, Lechner, Leumann, Engen

A férfiak versenye már teljesen sáros pályán zajlott. Itt a legnagyobb hiányzó – a tragikus körülmények között elhunyt Burry Standeren kívül– a helyiek sztárja, Manuel Fumic volt, aki honfitársnőjéhez, Spitzhez hasonlóan pályabejárás során esett el és kulcscsontját törte. A startot legjobban Nino Schurter (Scott Swisspower) kapta el, de technikai problémák miatt hamar elbúcsúzhatott győzelmi esélyeitől. Sokáig úgy tűnt Julien Absalon (BMC) leiskolázza a mezőnyt.

Absalon az élen, még a technikai probléma előtt

Absalon az élen, még a technikai probléma előtt (fotó: mtbs.cz)

Új év, új csapat, új kerékméret; egy nagyszerű győzelem lett volna a legendás francia versenyzőtől, de az ötödik körben több mint egy perces előny birtokában, valószínűleg a sár miatt a technika megadta magát, eltört a váltófül és a papucs is megsérült. Ezek után Absalon csalódottságát nem leplezve földhöz vágta a bringát, és a gyakorlatilag darabokra esett biciklivel gyalogolt a csapatsátorhoz.

McConnell első világkupa győzelmét aratta

McConnell első világkupa győzelmét aratta (fotó: mtbs.cz)

Így összességében bomba meglepetés született, ugyanis az ausztrál Daniel McConnell (Trek Factory Racing) hihetetlen módon hajtott az utolsó körben. Leszakította magáról az olimpiai bajnok Kulhavyt (Specialized), felért az Absalon kiesése után első helyen haladó, szintén kiemelkedően versenyző Sergio Manteconra (Wild Wolf Trek), a cél előtti kanyargós részen megelőzte és esélyt se adott neki a sprinten. Az ausztrál győzelmét szerintem annak köszönheti, hogy megérezte és elhitte azt, hogy van esélye győzni, ami olyan motivációt adott, ami képessé is tette ennek megvalósítására. Másodikként Mantecon, míg harmadikként Kulhavy ért célba. Parti András nem kapott kört, 53. helyen zárt, míg Juhász Zsolt sajnos nem tudta befejezni a versenyt.

Kulhavy végül 3. lett (fotó: mtbs.cz)

Kulhavy végül 3. lett (fotó: mtbs.cz)

Férfi dobogó:

Férfi dobogó: Marotte, Mantecon,  McConnell, Kulhavy, Lukas Flückiger

Jövő hétvégén a csehországi Nove Mestoban folytatódik a Világkupa sorozat.

Eredmények:

Férfiak:

1. Daniel McConnell (Aus) Trek Factory Racing 1:42:36
2. Sergio Mantecon Gutierrez (Spa) Wild Wolf Trek Pro Racing 0:00:02
3. Jaroslav Kulhavy (Cze) Specialized Racing Xc 0:00:13
4. Maxime Marotte (Fra) BH – SR Suntour – KMC 0:00:17
5. Lukas Flückiger (Swi) BMC Mountainbike Racing Team 0:00:31

53. Parti András (Hun) Waberer’s Areus Cube 0:10:18
DNF Juhász Zsolt (Hun) Waberer’s Areus Cube

Nők:

1. Eva Lechner (Ita) Team Colnago Sudtirol 1:33:52
2. Maja Wloszczowska (Pol) Giant Pro XC Team 0:00:08
3. Katrin Leumann (Swi) Ghost Factory Racing Team 0:00:16
4. Tanja Zakelj (Slo) Unior Tools Team 0:00:25
5. Alexandra Engen (Swe) Ghost Factory Racing Team 0:00:59

41.Benkó Barbara (Hun) Focus XC Team 0:13:45

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo