fbpx

Január 13-án dől el, hogy ki lesz a cyclocross magyar bajnok

2019-ben a Decathlon Borsodcross ad otthont a Cyclocross Országos Bajnokságnak, január 13-án rendezik a magyar bajnoki címekről döntő versenyt Miskolcon. Ennek kapcsán az OB-t rendező lelkes csapat vezetőjével, Dovák Dáviddal, aki még aktívan versenyzik és nem mellesleg a miskolci Decathlon igazgatója, készítettünk interjút.

Bikemag:Másodszor rendezitek meg ezt a versenyt, a tavalyi első rendezés után idén magkaptátok az OB rendezési jogát. Ennyire sikeres volt a tavalyi a verseny?

Dovák Dávid: Azt gondolom, hogy igen. Tavaly alig egy-két héttel a rendezés előtt váratlan helyzetben találtuk magunkat. Az eredeti helyszínen problémákba ütközött a verseny lebonyolítása, ezért egyik pillanatról a másikra új otthont kellett találnunk a Borsodcrossnak. A Miskolci Egyetem Sportirodája kelt a segítségünkre, név szerint Kása Tamás és Boda Péter személyében. Páratlan összefogás révén sikerült tető alá hoznunk a rendezvényt. Az új környezet olyan infrastrukturális körülményekkel bírt, ami biztosította számunkra a minőségi kiszolgálást (legyen szó öltözési, zuhanyzási vagy parkolási lehetőségekről). Emellett a verseny kulcsa természetesen a jó pálya, a megfelelő nyomvonal kialakítása volt – úgy hiszem a lehetőségekből a maximumot sikerült kihoznunk. Lendületes, technikás kört alkottunk – változatos terepviszonyok között. Idén megpróbálunk erre még egy lapáttal rátenni! A versenyzők szerették és élvezték a pályát, csupa jó visszajelzést kaptunk – még a hatalmasat bukó Buzsáki Virágtól is. A “belga rézsű” az ő szavai nyomán született meg.

Mindenekelőtt pedig, a siker talán legfontosabb összetevője volt egy olyan kerékpár-szerető szakmai stáb kialakítása, akik szívüket-lelküket beletették a rendezvénybe. Együtt lélegeztünk, együtt dolgoztunk, együtt szurkoltunk magunknak és a versenyzőknek egyaránt.

Az OB-t ennek fényében (is) nagyon akartam és büszke vagyok rá, hogy mi rendezhetjük, itt Miskolcon.

Bikemag: Mennyire bonyolult megszervezni egy cyclocross versenyt?

Dovák Dávid: Mint említettem: kell egy csapat! Kívülről figyelve a versenyeket, sokszor tapasztalom, hogy az esetleges hiányosságok hátterében esetekben a nem megfelelő számú szervező áll. Ahhoz, hogy egy magyar kupa szintű esemény sikeres, jól működő, gördülékeny legyen körülbelül 20 ember kell. Az OB-ra jelen állás szerint hozzávetőleg 30 fős csapattal tervezek – akiknek magját a miskolci HOTE Sportegyesület tagjai, versenyzői alkotják. Nem jó, ha mindenki “mindenes”. Pontos feladatokkal kell ellátni az egyes csapattagokat – van, aki a nevezésért felel, mások a pálya kialakításáért, a parkoltatásért, a kommunikációs anyagok kihelyezéséért…stb. És persze sosem szégyen kérdezni, szakértőket bevonni – Búr Zsolt és Cser Gábor tapasztalataival, benyomásaival, javaslataival most már közel három éve segíti a versenyszervezői munkámat. A fejlődés motorja a tudásmegosztás, így lesznek egyre jobb és jobb cross versenyek Magyarországon.

Egy másik vetülete a kérdésnek a pálya kialakítása. Meg kell tanulni pályát rajzolni, tervezni. Nehéz, kihívást jelentő elemeket kell “feltalálnod”, eredetinek és egyedinek kell lenned. A nyom adja a versenyed savát-borsát. Nem elég egy mezei libakergető pár karóval – kell a trükk, a finesz. Akkor csináltál jó pályát, ha egyes pontokon megáll Buzsó is a fejét vakarni: “Ezt hogyan is kellene megcsinálni?!”

Bikemag: A személyed és a Decathlon támogatása között van összefüggés?

Dovák Dávid: Természetesen van. 2011 óta dolgozom a cégnél, jelenleg a miskolci áruházat igazgatom – a kerékpár iránti szenvedélyem hozott ide és vezetőként felelősnek érzem magam, hogy tegyek a sportomért, a kerékpársportban szerepet vállalókért. Versenyek szervezésével és támogatásával, klubok, tehetségek felkarolásával, közös gondolkodással, a kapcsolati tőkém bevonásával. Mindenki tehet azért az életében, hogy a számára fontos dolgokat jobbá tehesse. A kerékpársport ilyen számomra.

Bikemag: Rendszeresen indulsz versenyeken és elég jól szerepelsz rajtuk. Mi motivál, hogy a versenyzés helyett/mellett versenyt rendezzél?

Dovák Dávid: A versenyrendezés és szervezés az én esetemben kéz a kézben jár. A cross-ba még a decathlonos pályafutásom nyíregyházi állomásán szerettem bele. Bükki srácként hiányoztak a hegyek, nem élveztem az országútizást, kellett valami más. A szabolcsi homok pedig a cyclocross melegágya – vettem egy ilyen bringát. Csakhamar összeverődött egy erős társaság. Farkas Attilával, Vinnai Zsoltival, Balogh Zsoltival, Dudás Csabával egyetemben létrehoztuk a Tirpák Cross sorozatot és elkezdtük felépíteni a régióban a szakágat. Idén már a negyedik évad zajlik. A folyamatos részvételünkkel próbáltunk követőket toborozni, egyre több srác pattant télen nyeregbe, hogy versenyezzen a sóstói erdő pályáin. Őrületes sikereket éltünk meg ebben a kis közösségben – ott voltunk egy szuper dolog születésénél. Aztán persze mi is egyre többet tanultunk – elhívtuk magunkhoz a nagyokat, versenyeztünk velük. Kitanultuk a guminyomás, a helyes kanyarodás, a fel-leszállás műhelytitkait, ezzel párhuzamosan pedig igyekeztünk egyre jobb versenyeket létrehozni. Ennek a folyamatnak egyfajta betetőzése volt a tavalyi MK és lesz a januári OB is. Éltet a személyes siker, versenyről-versenyre fejlődni akarok – de a világot már nem én fogom megváltani, hanem azok a kicsik, akiket még talán név szerint nem is ismerünk. Nekik pedig hamisítatlan cross versenyeket kell rendeznünk – ez motivál igazán.

Bikemag: Milyen kerékpárversenyeket támogat még vagy fog támogatni a Decathlon?

Dovák Dávid: Tíz-tizenkét verseny 2018-as támogatásában biztosan benne volt a kezem itt a régióban – volt köztük országúti megmérettetés, xco, trial és természetesen több cx is. Közülük talán a legbüszkébb a Borsod MTB Bajnoka XCO sorozatra vagyok – ami a helyi kerékpáros fellegvárak: Ózd, Kazicbarcika, Bükkszentkereszt és Miskolc példaértékű összefogásával és a Decathlon támogatásával valósulhatott meg. De többek között a Tour de Hongrie miskolci befutójánál is adhattam át díjat a legjobb magyarnak, Valter Attilának.

Országos szinten természetesen még kiterjedtebb a támogatási hálózatunk – jelentős szerepet vállalunk a Top Maraton sorozat egyes helyszínein is.

Bikemag: Köszönöm. Sok sikert a versenyhez!

További információk a versenyről: https://hotesport.hu/borsodcross/

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo