fbpx

Tabló: a magyar kerékpársport körképe – Meditech Sport Club

Interjú sorozatot indítunk a Bikemagon, a magyar kerékpáros egyesületek bemutatása céljából, első válaszadónk a Meditech Sport Club, mely részéről Papp Dénes állt rendelkezésre.

Néhány szót még a “Tabló” első megjelenésének margójára: Miután az utóbbi hetekben aktívan részt vettünk a – szerintünk és sok más tagegyesület szerint – nem megfelelően kommunikáló és működő kerékpáros szövetségi szervezet ügyeinek nyilvánossá tételében, közben azon is elgondolkodtunk, mi lehet a mi feladatunk az egyesületi tagság – akik gyakorlatilag olvasóink is – és ezzel egyúttal a magyar kerékpársport segítése céljából. A Bikemag szintjén mi mást adhatnánk, mint nyilvánosságot, mindazoknak, akik aktívan dolgoznak, értéket teremtenek a kerékpársportban. Aki tehát minderről a munkáról be szeretne számolni weboldalunkon keresztül, nyitott kapukat dönget, bármikor megkereshet a megadott elérhetőségeken. Miután a napokban komoly erősítés történt a Bikemag stábjában, 2015-re tovább gondoltuk az egyesületek bemutatását, és szeretnénk újra felpezsdíteni a fórum-életet is, külön felületet adva ennek a bizonyos “Tablónak”. Addig is a “Tabló: a magyar kerékpársport körképe”-sorozat cikkeit a BLOG menüpont alatt kereshetitek majd vissza, szólhattok hozzá. Az alábbiakban közöljük a sorozathoz egységesen kiküldött levelet is, ha valaki kimaradt, de úgy érzi ott lenne a helye a Tablón, ne habozzon írni nekünk, a címeket a szövetségi taglistából másoltuk, ami – ahogyan sok minden más az MKSz-ben – sajnos nem elég pontos.

A hosszú távú párbeszéd jegyében:

Takács Tamás tt@bikemag.hu

Tóth András andras.toth@bikemag.hu

Kedves Egyesületi Vezető!

A Bikemag.hu szerkesztősége lehetőséget biztosít a hazai egyesületeknek, hogy egy riport keretében bemutatkozhassanak az oldalunkon és nem utolsósorban kifejezzék céljaikat, elvárásaikat a hazai kerékpáros sportéletben. Ha úgy tetszik, idővel megteremtve egy közös értékrend alapjait, fórumot adva a párbeszédnek, amibe bárki bekapcsolódhat.

Aktív november – a kerékpársport pihenőhónapjában harminc egyesületnek adunk lehetőséget a hazai kerékpáros életből, akiket az MKSZ-taglistáról választottunk ki és naponta jelentkezünk a bemutatkozó anyagokkal, melyekkel nem titkolt célunk lenne megkönnyíteni az egyesületek számára egy közös irány kijelölését is. Reméljük, hogy a tabló ezután is tovább bővül, nem szeretnénk kihagyni senkit, aki dolgozik a hazai kerékpársportért.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az egyesület bemutatása:

Bikemag: Kérlek mutasd be néhány mondatban az egyesületeteket! (Mióta, hányan, hogyan, miből, milyen konstrukcióban működtetitek a csapatot?)

Papp Dénes: A Meditech Sport Club 1995. őszén alakult, hivatalosan 1996. óta működünk – ez volt az első (és teljes) versenyszezonunk is. A minimális 10 fővel indultunk (ebből 4 volt sportoló), most 22-25 fő körül mozog a taglétszám és mindenki aktív, azaz sportol, versenyez is egyben.

Az Elnökség 3 tagú. Döntéseket vagy a Közgyűlés vagy az Elnökség hoz.

Névadó Támogatónk a kezdetek óta (Azaz lassan 20 éve!) a Meditech KFT., valamint néha sikerül egy-egy évre kisebb szponzorokkal is szerződnünk. Az egyesület tagsága által befizetett éves tagdíj is segíti a működésünket. Itt szeretném megjegyezni, hogy az Egyesület egyben Közhasznú Szervezet is, így az 1%-os SZJA felajánlásokból is tudunk részesülni.

Bikemag: Milyen sporteredményeitekre vagytok a legbüszkébbek? 2014-ben és a múltban?

Papp Dénes: A múltat tekintve talán az a legérdekesebb, hogy a hazai mezőny hány – most is aktív vagy már visszavonult – jeles sportolója fordult meg nálunk hosszabb-rövidebb ideig. Talán emiatt (is), de szinte minden évben sikerült legalább egy-egy komolyabb bajnoki, bajnokságbéli eredményt, helyezést a magunkénak tudni.

2014-re pár régi tagunk visszatérésével kialakult egy igen ütőképes csapat a hazai mtb maraton versenyek majd minden távjára. A Master korosztályokban értünk el nagyon sok dobogós helyezést.

meditech_1

Bikemag: Mivel foglalkozik az egyesületetek? (Például: utánpótlás nevelés, válogatott versenyzők kitermelése a hazai kerékpársport számára, részvétel hazai vagy nemzetközi versenyrendszerben, részvétel tömegsport rendezvényeken, versenyszervezés, stb. Prioritások a felsoroltak között?)

Papp Dénes: Érdekes módon Egyesületünket inkább a Master (30-on túli) korosztály tagjai keresik meg, így főként a munka és család mellett sportoló/versenyző réteg igényeit szolgáljuk ki.

Az utánpótlás nevelés egyelőre „családi”, „családon belüli” szinten van nálunk. Remélhető, hogy ezen gyermekekből és az adódó ismeretségi/baráti körből, a lelkes szülőkkel együttműködve kialakítható egy, a kerékpáros (akár verseny-)sport iránt elkötelezett fiatal csapat, akikkel már tervszerűen tudunk foglalkozni.

Az Egyesületben van diplomás edző, illetve szakképesítéssel rendelkező sportoktató is.

Jelenleg a hazai mtb-maraton versenyekre (Magyar Kupa, Top-Maraton, egyéb, alkalmi maraton sorozatok) koncentrálunk első sorban, de ha valakinek egyéb (OX, CX) igénye támad, akkor a szükséges háttér megteremtésében bizonyos szintig mi is ott tudunk lenni.

A külföldi versenyzést (főleg XCM) a tagok egyelőre „egyéni vállalkozásban” oldják meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bikemag: Milyen versenyrendszerben versenyeztek/versenyeznétek(amennyiben jelenleg nincs ilyen) szívesen?

Papp Dénes: Helyi/regionális, rövid, több fordulós mtb versenyek, mint például „Őszi buda-hegyoldali szerda délutáni amatőr OX Kupa” (kitalált cím) érdekesek lehetnének a számunkra.

Bikemag: Ha van ilyen, mi a legfőbb hiányossága a magyarországi versenyrendszereknek?

Papp Dénes: Alulreklámozottság – gyenge motiválás (díjazás) – magas nevezési díjak – sokszor lehetetlen versenyhelyszínek (rajt-cél terület elhelyezkedése és infrastruktúrája)

Bikemag: Milyen hosszú távú céljaitok vannak az egyesületben?

Papp Dénes: Tagjaink számára a lehetőségekhez képest minél tovább biztosítani, hogy egészséges életmódjukat folytatni tudják, jó kedvvel sportoljanak, valamint minél eredményesebben versenyezzenek.

Bikemag: Mi szükséges ahhoz, hogy ezeket a célokat elérhessétek?

Papp Dénes: Természetesen az anyagi háttér az elsődleges – ezt kár lenne tagadni. E mellett a tagságon belüli (egymás közti) kommunikáció szinten tartása, illetve a Szövetség, Versenyrendezők, Média  és az Egyesület közti kommunikáció javítása (ugyanis ebből tudunk illetve tudnánk a lehetőségeinkről) lenne az elsődleges feladat.

Bikemag: Milyen forrásokból működtetitek az egyesületet, milyen forrásokból tervezitek a jövőben működtetni?

Papp Dénes: A névadó Támogatónkkal éves szerződésünk van, illetve az esetleges szponzoroktól kapott összegekből, a tagok éves tagdíjából, a 2014-ben először kapott működési támogatásból, valamint az SZJA 1% felajánlásokból.

meditech_5

Részvétel a kerékpáros közéletben:

Bikemag: Tagegyesületként részt vettetek-e az utóbbi években a szövetség munkájában, részt vesztek-e a közgyűléseken? Mi jut eszetekbe először, amit megemlítenétek, hogy a ti nevetekhez fűződik a hazai klubéletben/versenyrendszerben?

Papp Dénes: Igen – ha időben tudunk az esetleges Közgyűlésekről, illetve ha megoldható a részvételünk (nem munkanap, nem verseny előtt/alatt/után tartják), akkor mindig ott vagyunk.

Bikemag: Véleményed szerint egy kerékpáros szövetségnek miben kellene segítséget nyújtani számotokra, hogy az egyesület céljai könnyebben elérhetők legyenek nektek? Vagyis konkrétan a szövetségtől mit vártok el, mit tegyen a ti egyesületetekért?

Papp Dénes: Átlátható, előre megtervezett, szervezett versenyrendszer, megfelelő kommunikációval (honlap, hírlevél, kör e-mail, esetleg nyomtatott sajtó). Az esetleges támogatásokról, lehetőségekről, pályázatokról értesítés, segítség az elnyerésükben. Utánpótlás nevelés lehetőségeinek, feladatainak kidolgozása, kommunikálása.

Bikemag: Mi az a három legfontosabb dolog szerintetek, ami az ismert keretek között fő céljaként fogalmazhat meg a kerékpáros szövetség?

Papp Dénes: Lsd. előző válasz.

Bikemag: Egy működő kerékpáros szövetség tevékenységével kapcsolatban miről szeretnétek folyamatos tájékoztatást kapni?

Papp Dénes: Lsd. feljebb, valamint időbeni tájékoztatás a tartandó Közgyűlések időpontjáról, helyszínéről, átlátható szövetségi gazdálkodás, elnökségi ülések döntéseinek/jegyzőkönyveinek a Szövetség honlapján való feltüntetése.

Bikemag: Mi a véleményetek egy jövőbeni egyszövetségi rendszerről, külön adminisztrációval működő szakági szövetségek nélkül?

Papp Dénes: Támogatnánk – abban az esetben, ha tényleg sikerül egy pártatlan, a kerékpársportot részrehajlás nélkül segíteni akaró vezetőséget megválasztani

Bikemag: Egyéb fontos közlendő, amit szeretnétek megosztani a nyilvánossággal?

Papp Dénes: Köszönjük a szerkesztőségnek, hogy gondolt ránk és lehetőséget biztosított Egyesületünknek a bemutatkozásra!

 

Szerkesztői lábjegyzet: A Bikemag.hu-n szeretnénk lehetőséget adni mindazoknak, akik aktívan dolgoznak, értéket teremtenek a kerékpársportban. Aki tehát minderről a munkáról be szeretne számolni weboldalunkon keresztül, nyitott kapukat dönget, bármikor megkereshet a megadott elérhetőségeken. Miután a napokban komoly erősítés történt a Bikemag stábjában, 2015-re tovább gondoltuk az egyesületek bemutatását, és szeretnénk újra felpezsdíteni a fórum-életet is, külön felületet adva ennek a bizonyos “Tablónak”. Addig is a “Tabló: a magyar kerékpársport körképe”-sorozat cikkeit a Tabló menüpont alatt kereshetitek majd vissza, szólhattok hozzá. Ha valaki kimaradt, de úgy érzi ott lenne a helye a Tablón, ne habozzon írni nekünk!

A hosszú távú párbeszéd jegyében:

Takács Tamás tt@bikemag.hu

Tóth András andras.toth@bikemag.hu

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo