fbpx

Mont-Sainte-Anne világkupa 2014: Schurter vagy Absalon?

A tengerentúlon folytatódtak a cross country világkupa sorozat futamai. Magyar résztvevőként Parti András és Juhász Zsolt próbáltak szerencsét. 

A szokásoknak megfelelően pénteken az XCE versenyekre került sor. Friss hír, hogy jövőre az UCI kivette az eliminator futamokat a világkupa programja közül a kevés induló és kisebb népszerűség miatt. Világbajnokságot továbbra is rendezni fognak, de ez sovány vigasz azok számára, akik az utóbbi években direkt erre a szakágra specializálódtak.

Kathrin Stirnemann szokásához híven elöl

Kathrin Stirnemann szokásához híven elöl

A nőnél Kathrin Stirnemann (Sabine Spitz Haibike) végig uralta a versenyt, a selejtezők és az elődöntők során is magabiztosan verte ellenfeleit. A döntőben is megmaradt lendülte, mondhatni könnyedén nyert Jenny Rissveds (Scott-ODLO MTB Racing Team) előtt.

Simon Gegenheimer kis szerencsével második XCE világkupa sikerét aratta

Simon Gegenheimer kis szerencsével második XCE világkupa sikerét aratta

A férfiak döntő futama nem szűkölködött izgalmakban, Daniel Federspeil (Scott Ötztal) a rajt után kisebb előnyre tett szert, majd a visszafordítókkal teli kanyargós lejtő elején elesett, blokkolva ezzel a mögötte haladókat. A kavarodásból Simon Gegenheimer (Rose Ultrasport) és Soto Catriel (Wild Wolf Trek) kovácsoltak előnyt, tudniillik a belga bajnok Fabrice Mels (Salcano) és Federspiel kerékpárjai összeakadtak. A sprintet végül a német XCE specialista Gegenheimer nyerte.

Az U23-as XCO versenyen a lányoknál Yana Belomoyna (Betch.nl Superior Brentjens MTB), míg a fiuknál Michiel Van Der Heijden (Giant Pro XC Team) diadalmaskodott.

Vasárnap aztán a felnőtt cross country versenyek legjobbjai mérték össze erejüket. A nők mezőnyéből országúti verseny miatt hiányzott az idén bámulatos formában tekerő Pauline Ferrand-Prevot (Liv Giant), továbbá a legendás Gunn Rita Dahle (Multivan Merida) betegség miatt el sem utazott a tengerentúlra.

Jolanda Neff

Jolanda Neff

A legnagyobb esélyesnek így a még U23-as korú, de ebben az évben remekelő Jolanda Neff (Liv Giant) számított, aki szokásához híven nem sokat taktikázott a rajt után, egyből az élre tört. A többieknek esélyük sem volt megszorítani őt, előnye végig megnyugtató volt az üldözőkkel szemben, így élete második világkupa sikerét aratta.

Nem akartam ilyen hamar előre menni, de így alakult. Nekiálltam hajtani a saját tempómban, ami úgy tűnik bevált. Nagyon szeretem ezt a pályát, jó verseny volt. Nem kedvelem különösebben a meleg időt, leginkább esőben teljesítek jól, de ma nagy figyelmet fordítottam arra, hogy hűtsem magam – összegzett Neff.

A második hely sorsa is végig egyértelmű volt, a szezon eleji sérülésekből felépülő Cathrine Pendrel (Luna Pro Team) hazai pályán megmutatta, hogy kell még számolni vele az idény hátralevő futamain. Bár Neff tempóját nem tudta átvenni, ő is remek versenyt futott, elégedettnek tűnt az ezüstéremmel. A harmadik helyért hatalmas csata zajlott. A német veterán Sabine Spitz (Haibike) is esélyes lett volna rá, de defektet kapott, míg a sokáig az első három között tekerő Blaza Klemencic (Feenstra Felt Kenda) nyerge vagy nyeregcsöve tört el, így búcsúzhatott el a dobogós reményektől. Az utolsó körre három versenyző fordult szinte együtt a bronz medálért harcolva.

Tanja Zakelj állítható nyeregcsővel

Tanja Zakelj állítható nyeregcsővel nyomta

Végül a legtapasztaltabb, Katherina Nash (Luna Pro Team) leszakította Lea Davidsont (Specialized XC), míg Emily Batty láthatóan elfáradt, neki meg kellett elégednie az ötödik hellyel. A hatodik helyen záró Tanja Zakelj (Unior Tools) kerékpárján egy igazán érdekes alkatrészt szúrhattak ki a szemfüles nézők, a szlovén lány ugyanis kormányról állítható nyeregcsővel versenyzett. A csapatvezető szerint így biztonságosabban érezte magát a lejtőkön.

Absalon apukaként

Absalon apukaként

A férfiak versenyét összességében a címben szereplő kérdés határozta meg. Nem árt tudni viszont, hogy Absalon (BMC) csak pénteken utazott Kanadába fia születése miatt, az időeltolódás pedig közel hat óra, ami egy átlag szervezetnek alapból nagy terhelést jelent. De Absalon profi, amit a versenyen is bizonyított, bár a győzelem nem jött össze ezúttal neki. A rajtnál szokásához hívem kicsit beragadt, viszont legnagyobb ellenfele Nino Schurter (Scott-ODLO MTB Racing) ekkor már egyből az élre állt a Wild Wolf Trek bringásai társaságában. Sok idő aztán nem kellett a francia ikonnak, hogy utolérje svájci riválisát, a második kőrtől kezdve pedig megindult az idegörlő párbaj. Ennek egyik jelentős momentuma volt, mikor a negyedik körben, a hírhedt köves lejtőn Absalon került előre. Schurter egyéni nyomvonalon, a belső íven haladt, míg a kétszeres olimpiai bajnok a külső ívet használta, így kis híján összeütköztek, végül Nino húzta a rövidebbet és átrepült a kormányon.

A  bukás előtti pillanat

A bukás előtti pillanat

Pár kanyar múlva viszont sikeresen felzárkózott és az utolsó előtti körben minden erejét mozgósítva támadott. Absalon próbálta követni, de Nino szédületes tempót diktált, megszerezte idei második világkupa sikerét.

Nagyon kemény verseny volt! A mászások, amik a tavalyi pályához képest belekerültek az idei nyomvonalba brutálisak. Boldog vagyok, hogy sikerült itt nyernem. Volt egy esésem, majdnem elkaszáltam Absalont is, bocsánat érte. Az elmúlt években nem volt szerencsém itt, de most nagyon jó érzés, hogy nyertem – nyilatkozott Schurter.

A harmadik helyre itt is, akárcsak a hölgyeknél sokan pályáztak. Egy ideig Fabian Giger (Giant Pro XC) tűnt esélyesnek, de már a második körben defektet kapott, aztán a német fenegyerek, Manuel Fumic (Cannondale) is kiszállt a dobogóért folyó harcból, mikor a célegyenesre ráfordító murvás kanyarban bukott. Végül az állóképesség játszotta a legnagyobb szerepet és az első körben még 21. helyen lévő, de az élen álló duóval nagyságrendileg azonos tempót hajtó Daniel McConnel (Trek Factory XC) lett a harmadik a Flückiger testvérek előtt.

parti_juhasz_mt_st_anne

A magyarok közül Parti András 57. lett, míg Juhász Zsolt a 74. pozícióban zárt.

Eredmények

Férfiak:

1. Nino Schurter (Scott-Odlo MTB Racing Team) 1:38:15
2. Julien Absalon (BMC Mountainbike Racing Team) +0:00:16
3. Daniel McConnell (Trek Factory Racing) +0:01:27
4. Lukas Flückiger (BMC Mountainbike Racing Team) +0:01:49
5. Mathias Flückiger (Stöckli Pro Team) +0:02:00
6. Jaroslav Kulhavy (Specialized Racing XC) +0:02:06
7. Sergio Mantecon Gutierrez (Wild Wolf Trek) +0:02:14
8. José Antonio Hermida Ramos (Multivan Merida Biking Team) +0:02:33
9. Thomas Litscher (Multivan Merida Biking Team) +0:03:19
10.Stéphane Tempier (Bh-Suntour-Kmc) +0:03:27

57.Parti András (Waberer’s Areus Cube MTB Team)
74.Juhász Zsolt (Waberer’s Areus Cube MTB Team)

Nők:

1. Jolanda Neff (Liv Pro XC Team) 1:43:03
2. Catharine Pendrel (Luna Pro Team) +0:01:03
3. Katerina Nash (Luna Pro Team) +0:01:34
4. Lea Davison (Specialized Racing XC) +0:01:40
5. Emily Batty (Trek Factory Racing) +0:02:00
6. Tanja Zakelj (Unior Tools Team) +0:02:56
7. Blaza Klemencic (Feenstra Felt Pb Kenda Bike Team) +0:04:10
8. Annika Langvad (Specialized Racing XC) +0:04:19
9. Sabine Spitz (Sabine Spitz Haibike Pro Team) +0:05:33
10.Maja Wloszczowska (Liv Pro XC Team) +0:05:47

.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo