fbpx

Critérium du Dauphine: Froome-nak harmadszorra bejött a terv

Drámai végjátékban szerezte meg összetett első helyét Christopher Froome (Sky) az idei Critérium du Dauphine vasárnapi záró etapján. A szakasz előtt 18 másodperc hátránya volt a sárga trikós Tejay van Garderenhez (BMC) képest, a verseny alatt éppen ennyit volt képest ebből ledolgozni, az időjóváírások következtében pedig végül 10 másodperccel lett ő az összetett győztes. 

A Critérium du Dauphine-t idén inkább a hét második felében (5-8. szakaszok) volt érdemes figyelemmel kísérni. Négy hegyi szakasz négy hegyi befutóval, köztük az 5. nap (Digne-les-Bains – Pra-Loup, 161,0 km) ráadásul az idei Tour de France 17. szakaszának főpróbájának is beillett. Az elemzők szerint az egyik majdani kulcsfontosságú szakaszról van szó, ahol a meredek lejtmenetek okozhatnak különösen nagy galibát. Szerencsére Romain Bardet (AG2r) nem tartott e téren főpróbát, vakmerő száguldása a La Foux D’Allos-ról lefelé problémamentesen ért véget, hogy aztán a pra loup-i befutón elsőként haladhasson át a célvonalon.

Bardet-ra minden bizonnyal érdemes lesz odafigyelni a közelgő Tour de France-on is, ahogyan az eritreai Daniel Teklehaimanotra (MTN – Qhubeka) is, aki főként a hetedik szakaszon ( Montmélian – Saint-Gervais-les-Bains/Le Bettex,155,0 km) nyújtott teljesítményével végül a Dauphine hegyi királya lett. Mivel a csapata számára ez az első komolyabb siker egy többnapos versenyen, a szakvezetők természetesen számítanak versenyzőjükre majd a három hét múlva rajtoló francia körversenyen is.

Chris Froome (Sky) támadása az ötödik szakaszon

Chris Froome (Sky) támadása az ötödik szakaszon

S ha már  közelgő Tour de France: az előzetes várakozásokkal ellentétben az idei Dauphine-en nem Froome-Nibali hanem Froome-van Garderen párharcot láthattunk. Vincenzo Nibali (Astana) mintha saját kis versenyét tekerte volna nem különösebben zavartatva az aktuális helyzettől. Csütörtökön és szombaton a Sky brutális tempója következtében könnyen (sőt talán könnyű szívvel is) lemorzsolódott a főmezőnytől, csak a pénteken (Saint-Bonnet-en-Champsaur – Villard-de-Lans/Côte 2000,183,0 km) nyújtott teljesítményén látszott, hogy készült erre a szakaszra, igaz valószínűleg nem kalkulálta bele, hogy szakadó esőben kell majd végigmennie a távot, illetve hogy egy olyan szökevénycsoporttal, amiben többek között Alejandro Valverde (Movistar) és Rui Costa (Lampre-Merida) is ott teker. Nibali ennek ellenére hozta a tőle várhatót: a nap végén ő ünnepelhetett sárgában (bár Rui Costa a szakaszgyőzelmet azért elhappolta tőle az utolsó néhány száz méteren).

A valódi verseny az elsőségért tehát a BMC ifjú titánja, Tejay van Garderen és  Christopher Froome között zajlott. Az esős pénteki nap kivételével rendre a Sky csapata dominált az utolsó 20-30 kilométereken, s mire a szakasz végére Froome támadást indított már gyakorlatilag alig maradt ellenfele, kivéve van Garderent, aki mindhárom alkalommal képes volt reagálni a támadásra. Csütörtökön  lehajrázta Froome-ot a szakasz végén, szombaton pedig még kitartott az időelőnye a brittel szemben, így szerezte meg mindkét nap az összetett elsőségért járó sárga trikót, és tulajdonképpen az utolsó szakaszon is nagyon kevésen múlott, hogy megtartsa a kiváló helyezését.

Vasárnap (Saint-Gervais-les-Bains – Modane/Valfréjus 156,5 km) azonban még egyszer mindent beleadott a Sky csapata,  majd Christopher Froome 2 és fél kilométerrel a szakasz vége előtt indította a támadást. Elsőként most is van Garderen tudott reagálni erre, ám a lépést már egyre kevésbé volt képes tartani, olyannyira sikertelenül üldözte Froome-ot, hogy az utána érkező Rui Costa és a fehér trikós Simon Yates (Orica-GreenEDGE) a cél előtt valamennyivel be is előzte.

A szakaszt Froome nyerte, míg van Garderen végül éppen 18 másodperc hátránnyal a negyedik helyen  ért célba, ám az időjóváírások következtében (15 mp jár az elsőnek míg a negyediknek csak 8 mp) nem tudta megtartani összetett elsőségét. Az idei Critérium du Dauphine-t Christopher Froome nyerte.

Top10 a 8. szakaszon

1 Christopher Froome (GBr) Team Sky 3:59:27
2 Simon Yates (GBr) Orica GreenEdge 0:00:18
3 Rui Costa (Por) Lampre-Merida
4 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team
5 Joaquim Rodriguez (Spa) Team Katusha 0:00:28
6 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
7 Daniel Martin (Irl) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 0:00:31
8 Wouter Poels (Ned) Team Sky 0:00:44
9 Pierre Rolland (Fra) Team Europcar
10 Benat Intxausti (Spa) Movistar Team

Összetett top10

1 Christopher Froome (GBr) Team Sky 30:59:02
2 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:00:10
3 Rui Costa (Por) Lampre-Merida 0:01:16
4 Benat Intxausti (Spa) Movistar Team 0:01:21
5 Simon Yates (GBr) Orica GreenEdge 0:01:33
6 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:02:05
7 Daniel Martin (Irl) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 0:02:52
8 Joaquim Rodriguez (Spa) Team Katusha 0:03:06
9 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:03:12
10 Andrew Talansky (USA) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 0:04:17

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo