fbpx

Gepida 2015-ös újdonságok az idei Eurobike-on

A Gepida azon hazai márkák egyike, amely két évtizedes fennállása során töretlen fejlődést mutat, mára már nemcsak itthon, hanem a Lajtától nyugatra is népszerűen csengő név. A Gepida úttörőként vágott bele a Pedelec kerékpárok piacába, ahol az 1993-ban a Murányi utcai kisboltból indult márka ma Európa egyik vezető gyártója.

Megújult montis vázak többféle kerékmérethez, felhasználáshoz...

Megújult montis vázak többféle kerékmérethez, felhasználáshoz…

A meglepően nagyméretű, elegánsan berendezett Gepida standot elnézegetve eszünkbe jutott, hogy a cég már 1998-tól jelen van a nemzetközi vásárokon, tehát a Gepida külföldi hírneve régebb múltra tekint vissza, mint maga a friedrichshafeni szakmai vásár! Legjobb, ha a jelen bemutatóban háromfelé bontjuk a gyártó széles palettáját: Pedelec kerékpárokra, hagyományos bicajokra, illetve kiegészítőkre. Kezdjük az itthon népszerű MTB és trekking modellekkel, amelyekhez oly sok hazai montisnak fűződnek évtizedes múltra visszatekintő kerékpáros élményei!

A Ruga a Sirmium hidroforming csöves, fejlettebb szintű párja...

A Ruga 650b kerékmérettel rendelkezik, a Sirmium hidroforming csöves, fejlettebb szintű párja…

A 2015-ös év egyértelműen a 650b (27,5”) kerékméret földcsuszamlásszerű elterjedéseként fog bevonulni a kerékpár-történelembe, mindazonáltal az összes MTB kerékméretnek vannak előnyei és hátrányai: a Gepida kínálatában tehát mindhárom kerékméret továbbra is elérhető lesz. A sokak számára kellemes élményeket felidéző Asgard modellnév alatt például egy gazdag felszereltséggel rendelkező „nagykerekűt” találunk.

Az Asgard egy évtizede hűséges társunk, egyre magasabb technikai szinten...

Az Asgard egy évtizede hűséges társunk, egyre magasabb technikai szinten…

A 2015-re megújult, magas minőségi szintet képviselő hydroforming váz bőven méltó a középkategóriás felszereltséghez. A hegesztések, papucsok, csőtalálkozások masszívak és tetszetősek, a geometria az adatok alapján sportos, így az Asgard 29-er akár amatőr versenyzéshez is beválhat. A szerény ár mellett a legkorszerűbb Shimano Deore/SLX 10-fokozatos váltórendszer előnyeit élvezhetjük, a három tányéros integrált Hollowtech2 hajtóművel párosítva. A fékezést 2015-ben Shimano hidraulikus rendszerre bízzák a tervezők, a kiváló Schwalbe Rapid Rob köpeny alkalmazása pedig jól mutatja, hogy tisztában vannak az alkatrészek fontossági sorrendjével a kerékpáron.

A 2015-ös kedevő árfekvésű Sirmium...

A 2015-ös kedevő árfekvésű Sirmium…

A Gepida az új 650B kerékméretre a nagy konkurensekkel egy időben ad választ: a Sirmium 650B kedvező árfekvésben, ehhez viszonyítva meglepően gazdag felszereltséggel indul a nemzetközi megmérettetésben. A váz esztétikus megjelenésű 6061 alumínium ötvözet modern 650B kerékméretre optimalizált geometriával, így az irányítással sem lesz gond. A 150 ezer forint alatti ár ellenére Shimano Alivio váltószettet kapunk, az állítható keménységű és blokkolható első villa teszi teljessé a „csomagot”. A Schwalbe Rapid Rob köpeny vagy a Selle Royal Seta nyereg pedig a Sirmiumnál lényegesen drágább bicajokon sem lógna ki a sorból.

A Gepida Alboin 900 és 700 trekking két gazdagon felszerelt, megbízható, kényelmes de mégis fürge masina

A Gepida Alboin 900 és 700 trekking két gazdagon felszerelt, megbízható, kényelmes de mégis fürge masina

A legtöbb kerékpártípus manapság igen specifikus felhasználásra készül. A vérbeli MTB nem igazán alkalmas aszfalton történő kerékpározásra, mindennapos közlekedésre, de az infrastruktúra állapota miatt például egy könnyű országúti masina sem ideális társ a mindennapokban. Az Gepida Alboin 900 és 700 trekkingkerékpár ellenben két gazdagon felszerelt, megbízható, kényelmes de mégis fürge masina, igazi mindenes, ideális partner városi közlekedéshez, túrázáshoz, kiránduláshoz, bevásárláshoz, vagy akár testedzéshez. Az új modell esetében a 6061-es aluötvözetből hydroforming eljárással készült alumínium váz méltó a Shimano Deore váltó- és meghajtásszetthez (a 900-as modell LX Hollowtech2 hajtóművet kap, míg a „kistesó” azonos technikai szintű Deore-t), az új Deore hidraulikus tárcsafékrendszer (a 700 esetében Shimano OEM) pedig finom, jól modulálható fékhatást tesz lehetővé. A rajta feszülő Schwalbe Marathon Plus köpenyek, illetve a minőségi német SKS kiegészítők már csak a hab a tortán – főleg a fogyasztói ár tükrében! Az Alboinhoz hasonló felszereltségű városi modellek is elérhetők lesznek alacsony átlépésű, 2015-re megújult hidroforming aluvázzal, gazdag márkás felszereltséggel.

gepida_pedelec_kit_2Egy specialista gyártóhoz méltó módon a Gepida standon többségben voltak az elektromos rásegítést alkalmazó Pedelec modellek. Még mielőtt a 2015-ös újdonságokat megtekintjük, érdemes megemlíteni, hogy a márka kínál olyan opciót is, amelyben saját bringád szerelheted át elektromos bringává! Az első kerékbe építhető rendszer hatékony segítséget nyújthat mindenkinek, aki nem akar megválni szeretett kerékpárjától, de szeretne új színt vinni a kerékpározási élményeibe. Az erős motor segít minden körülmények között, hogy sík terepen nagyobb távolságokat tegyünk meg veríték nélkül, vagy olyan emelkedőkre menjünk felfelé, ami eddig csak merész álmainkban szerepelt. A szetthez tartozó csomagtartóba integrált akkumulátor és az első agy helyére fűzött motor ideális súlyelosztást biztosít a kerékpárnak.

Alig hihető, hogy '93-ban a Murányi utcában ekkorát mertek álmodni az alapítók!

Alig hihető, hogy ’93-ban a Murányi utcában ekkorát mertek álmodni az alapítók!

A Gepida specialitásának tekinthető Pedelec-vonalon két új fejlesztésre hívnánk fel a figyelmet. Nyugat-Európában manapság ezeket a bicajokat – kis túlzással – úgy viszik, mint a cukrot, így jelentős piaci verseny alakult ki a kerékpárgyártók közt. A dinamikus fejlődés miatt folyamatosan fejleszteni kell, követve a vásárlói igényeket, illetve a kerékpárpiaci trendet. A Gepida egyik újdonsága már nem is egy „haszonkerékpározásra” tervezett modell, hanem egy valódi össztelós MTB „versenygép” Asgard 1000 FS név alatt. Egy 650b kerékméretű 100/100 mm-t rugózó Bosch meghajtású Pedelec-ről van szó, amely a nehéz, kihívásokkal teli terepviszonyokkal is megbirkózik, nagyobb távolságok megtételét lehetővé téve a montisoknak. Maximálisan környezetbarát hozzáállással repeszthetünk az erdőben (azért vigyázzunk az ott tartózkodók/dolgozók testi épségére), a hegymenet sem okoz akkora nehézséget, illetve olyan kaptatók is leszállás nélkül megmászhatók, amelyek jelenlegi erőnlétünkön és képességünkön túlmutatnak.

Rendkívül széles Ebike kínálat és nemcsak városi használatra!

Rendkívül széles Ebike kínálat és nemcsak városi használatra!

shimano_steps_11A másik szenzáció, hogy a Shimano Reptila 900 és 1000-es trekkingmodellek elérhetőek lesznek a nemrég frissen bemutatott Shimano Steps e-bike meghajtásrendszerrel is. A szett egy alkatrészintegrált E-Bike rendszer, tartalmazza a motoregységet, a hajtóművet, az akkumulátort, a vezérlő egységet, illetve az e-bike-specifikus láncot is. Névleges teljesítménye 250W, viszont elinduláskor „csúcsra járatva” a STEPS 500W-ot is simán lead. Háromféle üzemmód közül választhatunk: ECO módban 120 km-es hatótávolságot tesz lehetővé, NORMAL módban ez 100 km-re csökken, a dinamikus városi közlekedéshez ideális HIGH módban 80 km-t tehetünk meg vele. A STEPS központi vezérlő egysége az akku töltöttségéről, a megszokott távolság- és időadatokról, illetve a rásegítési fokozatról is visszajelzést ad. A Reptila új váza a speciális középrész-kialakítás jóvoltából képes fogadni a Shimano újdonságát, a piacon ez lesz az egyik első STEPS-modell!

A Bosch-motoros Asgard 2015-ös változata...

A Bosch-motoros Asgard 2015-ös változata…

GEPIDA_2015_eurobike_2014_13A GEPIDA_2015_eurobike_2014_26Gepida számos hasznos kiegészítőt is kínál saját márkanév alatt. 2015-ben a hagyományos Gepida márkanevet ebben a szegmensben a GPD egészíti ki, így például a két új műhelypumpa, illetve az új teleszkópos minipumpa már ezzel a márkanévvel kerül a boltokba. Az alumíniumházas műhelypumpa 12 bar előállítására képes, strapabíró professzionális minőségű, illetve nagyméretű, könnyen olvasható nyomásmérővel rendelkezik. A műanyagházas változat inkább otthonra, hobbi használatra ajánlott, a kedvező árcédulát látván akár minden kerékpáros háztartásban ott a helye.

GEPIDA_2015_eurobike_2014_24Az új GPD alumínium és műanyag kulacstartók ugyancsak gondosan kiválasztott, pofás darabok, a színválaszték is divatos, sok modern vázfestéshez passzolnak, nekünk tetszenek. A műanyag változat 33 grammjával ráadásul a karbonkulacstartók súlyadatait idézi. Hasznos GPD kiegészítő továbbá a neoprén láncvillavédő, amely kapható „pro” és „basic” változatban. Minden kerékpáron ott a helyük, a kisméretű, nem „Gepida” logónak köszönhetően egyetlen márkával sem „vesznek össze”!

A kerékpározáshoz beszerezhető alkatrészek között pedig egy marokszerszám ár/érték arányát nehéz felülmúlni, a Gepida 15-funkciós modell esetében alig ötezer forint ráfordítással beszerezhetjük a hőkezelt, nikkelezett alapanyagból igényesen előállított marokszerszám-csúcsmodellt, amely a legtöbb útközben felmerülő kerékpárszerelési feladattal könnyedén megbirkózik. Megjelenése rendkívül tetszetős, anodizált piros alutestét markolva öröm használni – de ha egy mód van rá, útközben ne legyen rá szükség!

GEPIDA_2015_eurobike_2014_14tpk_free_xx_2Amennyiben kényelmes, a legújabb technológiai vívmányokat felvonultató nyerget keresel, amely ráadásul tökéletesen passzol Gepida kerékpár designjához, a széles kiegészítőkínálatban megtalálod a tökéletes megoldást! Legyen szó hétvégi családi túráról vagy a Mátra megmászásáról, a Gepida négy különböző nyeregmodellje számos színváltozatban elérhető, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbbet. A kínálat két fő csoportra osztható: sportosabb típusok és komfortorientáltak, mindkettőből kapható férfi, illetve női anatómiára hangolt modell, 5-5 kiegészítő színnel kapható (fekete, piros, kék, zöld, bronz). A komfort női és férfi nyergek kialakításánál a hosszú távú kényelmet helyezték előtérbe, kétkomponensű alapanyag használatával, speciális rugalmas elemekkel garantálják a pihepuha „fotelérzetet”.

GEPIDA_2015_eurobike_2014_35A Gepida kerékpáros kesztyűk az egyik fontos kontaktuspontot teszi a lehető legkomfortosabbá. A termékcsalád egy hosszú ujjú kesztyűvel egészül ki, amely sportosan elegáns megjelenést kölcsönöz. A felső részen elhelyezett fényvisszaverő elemek rendkívüli mértékben fokozzák a láthatóságot. Rugalmas, kiválóan szellőző felső rész, illetve új közök biztosítják a kényelmes viseletet. A kopás álló tenyér részen rezgés elnyelő zselés betétek találhatóak, ennek köszönhetően kímélik a kezeket. A stabil rögzítésről nagyméretű szilikon tépőzárak gondoskodnak.

A mindenhová bringával járóknak fontos a megbízható, erős fényű hátsó világítás, amely immár a magyar gyártó palettájáról sem hiányzik. A Gepida hátsó lámpa rendkívül erős fényerővel rendelkezik, több száz méter távolságból észlelhető, és nemcsak vaksötétben, hanem hajnalhasadáskor vagy szürkületkor is. Praktikusan felszerelhető, megbízható, strapabíró, a 2 db 0,5 Wattos, 1,3 LUX fényerejű piros LED nagy távolságból is könnyedén észlelhető, a 220˚-os láthatósági szögnek köszönhetően a kivilágított kerékpáros oldal irányból is jól látható. Vízálló kialakítás, és egycsavaros, egyszerű rögzíthetőség jellemzi, tehát minden kerékpáron ott a helye!

További info a forgalmazónál, illetve a webshopban

(x)

Büszkék vagyunk a Gepidára, hogy ilyen sikeresen képviseli a hazai kerékpáripart az erős nemzetközi mezőnyben!

Büszkék vagyunk a Gepidára, hogy ilyen sikeresen képviseli a hazai kerékpáripart az erős nemzetközi mezőnyben!

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo