fbpx

Cervélo 2016: tárcsafékes R3 és Tour bringa a kirakatban

Az MTN-Qhubeka csapat támogatásával új fejezet indult a kanadai cég történetében. Az R3 tárcsafékes változatával pedig felkészülten várhatják a jövőt.

A Cervélo márkát 1995-ben alapította két mérnök, Gerard Vroomen és Phil White. Az elmúlt két évtized során a cég sikert sikerre halmozott, Tour de France győzelem, fehér és zöld trikó, országúti világbajnoki címek és Ironman sikerek. Az élsportolók mellett a neves nemzetközi kerékpáros magazinok tesztjein is rendre remekelnek a Cervélo aktuális modelljei. Minek köszönhetőek ezek a sikerek? A lényeg olyan részletekben lakozik, mint a legfejlettebb számítógépes tervezőprogramok, valamint CFD (számítógépes áramlástani) szimulációk és szélcsatorna tesztek tucatjai. A cég napjainkban a holland Pon csoport tulajdona, akárcsak a Focus vagy a Santa Cruz, de az alapelvek és a komoly mérnöki háttér a mai napig adott.

Cervélo S5 MTN-Qhubeka

Cervélo S5 MTN-Qhubeka

Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, minthogy az idei Tour de France 14. szakaszán forradalmi győzelem született a speciális festésű S5 nyergében Steve Cummings révén. A Cervélo és az afrikai pro-kontinentális csapat ebben az évben kezdte meg az együttműködést, ami meglehetősen sikeresnek bizonyult. Szabadkártyás csapatként Tour és Vuelta részvétel, sőt mi több szakaszsiker is mindkét viadalon. A kiállításon az angol versenyző kerékpárját is megtekinthettük a speciális festéssel. A felszereltség sem mindennapi, a Dura Ace Di2 szett mellett, Q-Rings tányéros Rotor hajtókar, Enve kerekek, 3T kormány és kormányszár valamint CeramicSpeed csapágyak teszik teljessé a bringát. Az MTN-Qhubeka első Tour de France szereplését ünneplő speciális festésű S5 modellből 200 darab készült, a leendő vásárlók nemcsak magukat lepik meg egy egyedülálló kerékpárral, hanem minden eladott kerékpár árából egy strapabíró Buffalo kerékpár kerül a rászoruló afrikai gyerekekhez a Qhubeka alapítvány révén.

Cervélo S5

Cervélo S5

A tavaly bemutatott második generációs S5 aerodinamikus országúti a speciális kiadáson kívül változatlan marad. A márkára jellemző BBRight középcsapágy szabvány mellett a többi szokásos aero Cervélo stílusjegy is megtalálható, mint a kerék formáját követő nyeregvázcső, a villaváll formáját követő fejcső és alsócső, a támvillák még rejtett hátsó fék, valamint a mechanikus és Di2 rendszerekkel kompatibilis belső kábelvezetés. Külön kiemelendő még a saját fejlesztésű aerodinamikus kormány, ami a kormányszár előlapját takarja ki szemből, valamint a felső részen lapított kialakítású, így kényelmes és aerodinamikus is egyben. A Demo Day utolsó pillanataiban volt szerencsém kipróbálni a kerékpárt és nagyon meggyőző benyomást tett rám. Merev, de nem rideg és nagyon finoman kezelhető gépről van szó. Szubjektív dolog ugyan, de az első generációs S5 nekem túlságosan bumfordinak hatott, viszont ez a második generációs változat dizájn szempontjából is telitalálat.

Cervélo S3

Cervélo S3

Bár az S5 a kompromisszummentes aero csúcsmodell, az S3 is még bőven az álombringa kategóriába sorolható. A váz kialakítása közelebb áll a hagyományos modellekhez, a támvillák ás a láncvillák például megegyeznek az R szériában használtakkal. A Bigla profi női csapat mellett két munkatársam is elégedett saját S3-asával.

Cervélo Rca

Cervélo Rca

Az R széria a klasszikus országútikat jelöli a kanadai gyártó palettáján, ennek legfejlettebb változata a Project California szülöttje, az Rca. A csak váz szettként elérhető modell a többi Cervéloval ellentétben amerikai gyártású, előállítása manufakturális keretek között történik a legfejlettebb karbon technológiával. A vázszett tömege 56-os méretben 950 gramm alatt marad. A váz a Cervélo R sorozatában jellemző Squoval csőprofilokkal készül, ami ötvözi a négyzet (oldalirányú merevség) és a kör (torziós merevség) profilok előnyeit a légellenállás csökkentését is figyelembe véve. Az eredmény gyakorlatilag egy Kamm-tail forma.

Cervélo R5 - Velocio SRAM váz szett

Cervélo R5 – Velocio SRAM váz szett

Az R5 modell külsőre teljesen megegyezik az Rca típussal, viszont ez már a távol-keleten készül és komplett kerékpárként kapható. A tegnap csapatidőfutam világbajnokságot nyerő női UCI-team, a Velocio-SRAM országúti mezőnyversenyeken ilyeneket használ.

Cervélo R3 Disc

Cervélo R3 Disc

Újdonság az R3 tárcsafékes változata, ami már túl is van az első tesztversenyeken az MTN csapat révén. A fejlesztés során pontosan ugyanolyan kerékpár megalkotása volt a cél, mint a jelenlegi R3, csak tárcsafékes változatban. Nehézség egyedül a láncvillák hosszánál lépett fel, ugyanis a 130 mm-es sarutávolságú agyak helyett kompatibilissé kellett tenni a hátsó háromszöget a 135 mm-es tárcsafékes agyakkal. A legtöbb gyártó ezt kiküszöbölendő megnyújtja 10 mm-el a láncvillákat, így oldják meg a helyzetet. A Cervélo mérnökei nem akartak kompromisszumot kötni a láncvillák hosszát tekintve, maradt a 405 mm-es, meglehetősen rövid, ezért jó gyorsíthatóságot és agilis viselkedést biztosító változat. Úgy döntöttek, hogy inkább a hajtóműnél korrigálják a láncvonalat. A felnifék elhagyása miatt a támvillák közti átkötőelem kimarad. A fékkonzolok a villán és a vázon is Flat Mount típusúak. Az átmenő tengelyek elöl és hátul is egyelőre hagyományos 12 mm-es csavaros típusúak, de elképzelhető a Focus R.A.T. használata a jövőben.

Cervélo R2

Cervélo R2

Az R2 modell megegyezik a felnifékes R3-mal egyedül a felszereltségben van eltérés.

Cervélo P5 Six

Cervélo P5 Six

Az időfutam/triatlon csúcsmodell a P5 változatlan formában lesz kapaható jövő évben. A futurisztikus kinézetű váz a hozzá passzoló 3T Aduro kormánnyal és hidraulikus Magura fékrendszerrel mai napig feladja a leckét a konkurenciának. A P5 két különböző villával kapható, az UCI legális változat three néven, a triatlonra optimalizált, a féknél aerodinamikus műanyag takaróelemmel rendelkező változat six néven.

Cervélo P3 2016

Cervélo P3 2016

Az elérhetőbb árú P3 modell apró, de lényeges változásokon megy keresztül. 2016-ban fekte-fehér színkombinációjú vázzal kerül forgalomba, türkiz betétekkel. Fékek terén a hidraulikus Magura helyett mechanikus Shimano változattal lesznek szerelve, így a fékkar környékén is lehetőség adódik a Di2 váltógombok felszerelésére. Ezen kívül a kormány is megváltozik, a 3T Aura Pro modelljét a 3T Vola Team speciálisan a Cervélo számára készített változata váltja, egyedi színben. Ennek előnye, hogy több állítási lehetőséget biztosít mind a kormánytoldalékok, mind pedig a könyöklők terén.  2016-tól speciális időfutam kulacs és Garmin rögzítésére is alkalmas szett is kapható lesz a kormányhoz. A P3 gépen is visszaköszönnek az aerodinamikus Cervélo modellek jellemzői, a hátsó kerék vonalát követő nyergvázcső, a támvillák mögé rejtett fékek és a villaváll formáját követő fejcső és alsócső. Sőt mi több, a felsőcsövön és az alsőcsövön is lehetőség van különböző váztáskák és kulacsok rögzítésére.

A Cervélo kerékpárok magyarországi forgalmazója:
Borneo Apparel Kft.
http://focuskerekparbolt.hu
info@focuskerekparbolt.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo